sobota, 11 września 2010

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Minął ponad tydzień stażowania w Zachemie. Drugiego dnia stażu Kasia, moja przełożona, przyniosła słodkie kupne drożdżówki ze śliwkami, które stały się inspiracją upieczenia domowych :-) Nie ma nic wspanialszego niż unoszący się w domu zapach świeżutkich drożdżówek! Mniam ;-) A ponieważ sezon na śliwki trwa, zachęcam Was wszystkich do śliwkowego pieczenia! (podaję przepis na 9 drożdżówek)
Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 190 ml ciepłego mleka (3/4 szkl.)
  • 480 g mąki pszennej (przesianej)
  • 60 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • śliwki
  • migdały w płatkach
  • 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
Kruszonka:
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-5 łyżek mąki
Przygotuj zaczyn drożdżowy: do rozdrobionych drożdży dodaj cukier, zalej ciepłym mlekiem. Miseczkę przykryj folią lub ręcznikiem, po czym odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosną (na conajmniej 30 minut).
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę (zaczynałam od wsypania 300 g mąki), sól. Wbij jajka, dodaj roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki,  po czym wlej zaczyn drożdżowy, ponownie mieszaj. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski, zacznij wyrabiać je ręką. W razie potrzeby dosyp mąki (ponieważ ciasto stale się kleiło do palców, dosypywałam stopniowo mąkę, stąd całkowita ilość mąki: ok. 0,5 kg). Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się gładkie, sprężyste i lśniące.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.
Przygotuj kruszonkę: w małej misce wymieszaj za pomocą łyżki (lub palcami) 3 łyżki masła, cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki mąki. Jeśli ciasto klei się - dosypuj łyżkami mąkę. Rozdrobnij ciasto palcami lub łyżką (dzisiaj dosłownie "dziobałam" ciasto łyżką :-) Odstaw do lodówki.
Po upływie około 20 minut (w trakcie których ciasto drożdżowe powinno zwiększyć swoją objętość) pobieraj z miski niewielkie ilości ciasta, formuj w rękach kulki, po czym spłaszcz je między rękami. Układaj bułeczki w odstępach 1-2 cm z każdej strony na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenie i obsypanej mąką formie, odstaw. Gdy bułeczki nabiorą puszystości, zrób w każdej wgłębienie za pomocą dna szklanki (przyciśnij dosyć mocno, praktycznie do samej blaszki). Następnie w każde wgłębienie wsyp niecałą łyżeczkę bułki tartej (wsiąknie nadmiar soku ze śliwek), ułóż pokrojone śliwki, po czym posyp je szczyptą cukru na każdej drożdżówce. W małej miseczce roztrzep 1 jajko, po czym posmaruj nim brzegi każdej bułeczki. Wreszcie, obsyp płatkami migdałów środki każdej bułeczki, posyp obficie kruszonką.
Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut. W tym czasie drożdżówki zarumienią się, ciasto ślicznie wyrośnie, a wszyscy domownicy z niecierpliwością będą wyczekiwać degustacji ;-)
Najbardziej smakowały mi jeszcze cieplutkie ;-) Dużym plusem tych drożdżówek jest ich smak: mianowicie, nie wyczuwam w nich drożdży, może delikatnie... Pamiętam, że piekąc bardzo dawno placek drożdżowy, powiedziałam "nigdy więcej", a to ze względu zbyt intensywnego smaku i zapachu ciasta drożdżowego. Ale jak to zawsze bywa, dobry przepis to połowa sukcesu :-)  Myślę nawet, że następnym razem dodam więcej cukru (chociaż reszta domowników mówiła, że cukru w sam raz :P

7 komentarzy:

  1. Fantastyczne!! Juz zapisuje sobie przepis.

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są, pięknie wyglądają! Robiłam pierwszy raz w życiu bułeczki i są super :) szkoda tylko że tak mało :) Zapisuję przepis i polecam!
    Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to były chyba moje pierwsze drożdżówki... cieszę się, że się udały :*

      Usuń
  3. Jestem wielbicielką tej strony. Znakomite przepisy,świetne zdjęcia, przystępne i zrozumiałe omówienie kolejnych czynności.Kasia jest
    wielka! Pozdrawiam gorąco - co najmniej 220 st. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :) dziękuję za komentarz i odwiedziny! kiedy ja robiłam drożdżówki! eh... daj mi proszę znać, jeśli przy realizacji jakiegokolwiek przepisu będziesz miała wątpliwości - taka osoba to skarb! buziaki

      Usuń
  4. Wypróbowałam i wyszło idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę Dominiko, że drożdżówki się udały :) smacznego!!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014