wtorek, 21 września 2010

Krokiety z mięsem

Kiedy z pysznego rosołku zostaje mięso (kurze), a Twoi domownicy mają dosyć gotowanego mięsa, zrób krokiety. Z zewnątrz chrupiąca skórka naleśnika, w środku mięsny farsz. Polecam z czerwonym barszczem oraz kapustą na ciepło. Podaję przepis na 13 dużych krokietów.
Farsz mięsny:
  • mięso z jednej ugotowanej kury
  • 2 bierki rosołu (bulionu, na którym gotowano mięso)
  • 1-2 marchewki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 całe jajko
  • sól i pieprz do smaku
Do obtoczenia krokietów:
  • 2 roztrzepane jajka
  • bułka tarta
Usmaż naleśniki. Przepis podstawowy na naleśniki znajduje się TUTAJ.
Przygotuj farsz: zmiel gotowane mięso kurze razem ze skórami, przemiel także marchewki. Do zmielonego mięsa wbij jedno jajko, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem. Całość wymieszaj ręką. Na koniec dolewaj chochlą rosołu, wymieszaj. Farsz powinien być gęsty, lepiący.
Zawiń krokiety: na każdy naleśnik nałóż ~2łyżki farszu wzdłuż jednego brzegu naleśnika. Zawiń przeciwległe boki naleśnika oraz brzeg, wzdłuż którego nałożono farsz, następnie zawiń całość. Obtocz krokiety w roztrzepanym jajku, obsyp bułką tartą.
Smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Naleśniki możesz usmażyć wieczór wcześniej i przetrzymać w lodówce, jednak farsz przygotuj w dniu przyrządzania krokietów ze względu na surowe jajko.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.