piątek, 31 grudnia 2010

Likier kajmakowy. Sylwester

Dzisiaj z uwagi na kończący się stary rok, witam rok nowy słodkim, karmelowym likierem. Po prostu przepyszny! Przepis otrzymałam dzisiaj w pracy, za który bardzo dziękuję.
Składniki:
  • 1 puszka kajmaku/krówki
  • 0,5 l dobrej wódki (użyłam Finlandii) 
Kajmak przekładamy do miski. Miksujemy na wolnych obrotach, stopniowo dolewając alkohol. W zależności od upodobań % alkoholu, dolewamy więcej lub mniej. Zużyłam pół litra.

Całość miksujemy uzyskując bardziej lub mniej gęsty likier. Gotowy od razu po przygotowaniu, chociaż warto odczekać, aż alkohol przegryzie kajmak.

A teraz czas się przygotować na nadchodzący Nowy Rok. Dzisiejszy wieczór spędzam z najbliższymi mi osobami, rodziną i moim narzeczonym. I wierzę, że wchodząc z Nimi w ten Nowy Rok, będzie jeszcze piękniej, jeszcze bardziej wesoło, rodzinnie...  A co z postanowieniami?

Z okazji nadchodzącego Nowego Roku życzę Wam
dużo szczęścia, miłości i spełnienia najskrytszych marzeń!
I pamiętajcie, marzeniom trzeba pomagać ;-)
Niech spełnią się wszystkie Wasze sny,
a Wasze serca wypełni miłość i spokój.
Szczęśliwego Nowego Roku!!!

4 komentarze:

  1. nie spotkalam w Dublinie takiej masy, a szkoda...likier marzenie.
    Najlepsze zyczenia na Nowy Rok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ prosty przepis! Dzięki za niego, bo wiem, że powstanie z niego jeden z moich ulubionych likierów!
    Pozdrawiam i życzę cudownego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. rety, niezwykle łatwy!
    muszę zapamiętac.

    szczęśliwego 2011!
    Pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, ale kusisz :)

    Dużo dobrego w Nowym Roku, buźka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014