poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Herbata indyjska. Chai Masala

Aromatyczna. Korzenna. Orientalna. Słodka. Mleczna. Smaczna. Inna. Wyjątkowa. Po raz pierwszy piłam ją w knajpie indyjskiej i bardzo mi zasmakowała. Przygotowywałam ją już wiele razy i za każdym razem dosładzam ja inną ilością cukru ;-) Posyłam ukłony Hindusowi z Youtube ;-) Podaję przepis na 2 kubeczki

Składniki:
  • 2 kubki wody
  • 1 kubek mleka
  • 2 torebki czarnej herbaty (bez charakterystycznego smaku i zapachu)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżeczki cukru w oryginale (dałam 6 łyżeczek cukru)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 
Nasz Nowy hinduski przyjaciel :-) Ponieważ wszystkie składniki dostałam w wersji sproszkowanej, autorsko doprawiałam ją i dosładzałam. Wyszła niezła!
 Z podanej ilości wody, cukru (zacznij od 3 łyżek; bezpieczniej będzie dosłodzić wedle upodobania ;) oraz torebek herbaty zagotuj w rondelku herbatę. Wsyp imbir, cynamon, gotuj 3-4 minuty, aż do zawrzania herbaty. Następnie wlewamy szklankę mleka, wsypujemy płaską łyżeczkę kardamonu i podgrzewamy do zawrzenia napoju, mieszamy i smakujemy.
Dosładzamy herbatę cukrem wedle uznania. Wreszczie wyjmujemy torebki herbaty. Gorący napój przelewamy przez sitko do kubeczków. Na sitku osadzone zostaną ziarenka przypraw.
Nie ma co tutaj dużo pisać. Trzeba ją zrobić i tyle. Niech Was nie zrazi połączenie herbaty i mleka. Naprawdę! Smak spodoba się przede wszystkim amatorom kuchni orientalnych. Przepis łatwy i szybki. Poczuj odrobinę Indii w swoim domowym zaciszu ;-)

Przepis dodaję do akcji:
   

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką herbatę, sama robiłam podobną!

    http://ziolowyzakatek.blogspot.com/2010/12/indyjski-chaii-konkurs-okoo-przyprawowy_03.html

    Chyba sobie dziś zrobię kubek:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja. Chętnie ją wypróbuję bo ogólnie lubię herbatę z mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam przeróżne herbaty, wyobrażam sobie jak pachnie Twoja herbata. Super, mmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, ale ja bym dała 3 łyżeczki cukru, jak w oryginale, bo nie lubię zbyt słodkich potraw/napojów. Robiąc indyjskie słodkości, zazwyczaj daję mniej cukru niż w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam ją robić i to chyba nawet z podobnego przepisu. mój Połówek jednak mi zaprotestował że on tego pić nie będzie . a szkoda- nie wie co traci;)

    OdpowiedzUsuń
  6. herbatka pyszna, więc nie wahajcie się i ją zróbcie mając w domu składniki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie przepis jest łatwy do wykonania, widziałam też ciekawy przepis na taka herbatę na blogu klubu miłośników dobrej herbaty. Musze koniecznie się zebrać (wreszcie) i zrobić sobie taką indyjską ucztę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny blog. Jesteś świetna. Gratuluję!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.