środa, 18 maja 2011

Placek rabarbarowy z kruszonką

Dzisiaj będzie tradycyjnie, prosto i szybko. Jest to, moim zdaniem, najprostszy przepis na ciasto z owocami. Bardzo często stosujemy poniżej przedstawioną "bazę ciastową" i podmieniamy tylko owoce sezonowe. Zawsze wychodzi i chyba każdy z Was go zna. Może dlatego tak często do niego wracamy? ;-) Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm
Składniki:
  • 240 g mąki krupczatki
  • 190 g białego cukru
  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml śmietanki ukwaszonej 18%
  • 250 g migdałowej kruszonki-klik
  • 40 dag ogonków liściowych rabarbaru + 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka cynamonu
Margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Reszta bardzo prosta, wystarczy wszystko wrzucić do dużej miski i zmiksować ;-) Utrzyj margarynę z cukrem oraz cukrem waniliowym w dużej misce za pomocą miksera na małych obrotach. Dodawaj stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon stale miksując. Na sam koniec dodaj ok. 150 ml gęstej kwaśnej śmietanki 18%, zmiksuj. Ciasto powinno być gęste, ale jeszcze powoli spływa z łyżki.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przełóż nań ciasto. Rabarbar myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. Owoce następnie zasypujemy 3 łyżkami cukru oraz łyżeczką cynamonu, wszystko mieszamy. Scukrzone owoce rozkładamy na cieście. Kruszonkę migdałową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym tutaj-klik.
Owoce obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez co najmniej godzinę (piekłam 70 minut). Wierzch ciasta szybko rumieni się. Już po około 45 minutach moje ciacho było rumiane, ale trudno mi było ocenić stan upieczenia ciasta po sprawdzeniu patyczkiem, ponieważ na całej powierzchni rozrzuciłam owoce i przeważnie był mokry :P Także przytrzymałam je ponad godzinę.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Oczywiście wyczuwamy sam rabarbar i słodycz. Ciasto jest bardzo puchate, miękkie, na początku trochę wilgotne, na drugi dzień mniej. Takie tradycyjne, proste i szybkie ciasto, którego zapach długo unosi się w domu.

Przepis dodaję do akcji:

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Też niedawno robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być smakowite, bo na zdjęciu już się prezentuje idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie się zapowiada! no i ta kruszonka... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj za mną już chodzi od kilku dni, i chyba teraz bardziej mnie nakręciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie, kruszonka i nowy swiezutki rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wiosenko: świetny jest ten rabarbarowy czas :-)

    Duśko, Paulo, cooking Marto: smakowity smakowity!

    elżuniu: jak już za Tobą tak chodzi i chodzi ten placek, to czas jakiś upichcić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, uwielbiam rabarbarowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm rabarbar dodaje do ulubionych i do listy zakupów ! Pysznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014