czwartek, 16 sierpnia 2012

Bezjajeczny Lemon Curd. Urodziny? Cdn...

Lemon curd to gęsty, delikatny i aksamitny krem cytrynowy. Nie jest kwaśny, lecz z wyważoną słodyczą. Kiedyś stosowano go jako smarowidło do sconsów (tradycyjnych bułeczek brytyjskich), jednak obecnie z powodzeniem stosuję się go jako nadzienie do tart, ciast, tortów, muffin, czy po prostu herbatników. Inspirację czerpałam ze strony www.kblog.lunchboxbunch.com. Podaję lekko zmodyfikowany przepis na niepełne 2 szklaneczki bezjajecznego (!) lemon curdu. 
Składniki:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. wody
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 7-8 łyżek cukru (dosładzamy wedle uznania)
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • 1/2 kostki masła
  • mała szczypta soli
Do rondelka wlej mleko i wodę, wsyp mąkę kukurydzianą (zacznij od 2 łyżek). Całość podgrzewaj, aż rozpuścisz mąkę. Dodaj cukier, gotuj mieszając. Wreszcie dorzuć pokrojne w kostkę masło, gotuj aż się rozpuści.
Dorzuć otartą skórkę z cytryny, świeżo wyciśnięty sok, szczyptę soli, zamieszaj. Całość gotuj, aż krem zacznie delikatnie bulgotać i zgęstnieje.Jeśli pozostanie rzadki, wsyp kolejną łyżkę mąki kukurydzianej, zamieszaj, po czym gotuj tak długo aż się rozpuści, a krem zgęstnieje. Krem ostudź najpierw w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce minimum godzinę.
Krem jest delikatny, aksamitny i wyraźnie cytrynowy! Wskutek chłodzenia odpowiednio gęstnieje. Możesz go przygotować do 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce.
Jest wspaniały jako dodatek do herbatników, bezików czy jako nadzienie do tartaletek. Stanowi również wspaniałą bazę do kremów do ciast. Ale o tym przekonacie się już wkrótce ;-)

Pozdrawiam Was ciepło i zapraszam niedługo na nowy słodki przepis! Przekonacie się, o czyich urodzinach była dzisiejsza wzmianka... :-) A może ktoś z Was już wie? ;-)

20 komentarzy:

  1. takiego kremu nigdy nie jadlam .. i chetnie bym to nadrobila! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo, czas najwyższy nadrobić zaległości :)

      Usuń
  2. Bezjajeczny lemon curod? To cos dla mnie :) Jak juz zuzyje ten kupny to na pewno sobie taki przygotuje :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Majko, bezjajeczny! Uważam, że jest genialny!!

      Usuń
  3. A myslalam, ze bez jaj sie nie da - a tu prosze, taka niespodziewanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęśliwie dla mnie - da się :)

      Usuń
  4. cytrynowe.. kwaśne. uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl. W curdzie czasami przeszkadza mi przebijajcy sie smak jajek. Zapisuje Twoj przepis i na pewno niedlugo zrobie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Aleksandro. Osobiście uważam ten przepis za wspaniałe odkrycie :) będę często do niego wracać!

      Usuń
  6. od dluzszego czasu szukalam proporcji na tego typu krem, wlasnie na wylozenie babeczek

    dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że trafił do Ciebie :) początkowo wydaje się rzadki, ale tężeje w lodówce. Polecam!

      Usuń
  7. Lemon curd bez jaj? Rewelacja, muszę wypróbować. Ten tradycyjny robiłam kilka razy,ale zawsze wyczuwałam w nim zapach jaj(?).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam go już kilka razy, dla mnie jest idealny!

      Usuń
    2. Tak, tak, tak, potwierdzam! Krem jest pyszny, aksamitny, idealnie słodko-kwaśny! Dziękuję za wspaniały przepis:)

      Usuń
    3. Witaj! Cieszy mnie Twoje zadowolenie :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  8. Kasiu, czy zamiast mąki kukurydzianek mogę użyć innej? np. krupczatki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że nie próbowałam, dlatego nie chcę wprowadzać Cię w błąd twierdząc, że na pewno się uda... uważam, że warto spróbować, mąka ma się rozpuścić i zagęścić krem.

      Usuń
  9. Witam, Jako ze mam syna alergika (gluten, jaja, mleko krowie) powiem, że udało mi się zrobić lemon curd spokojnie na mleku ryżowym, mące bezglutenowej (ryżowej, lub innej) i bezmleczenj margarynie. Skorzystałam z Twojego przepisu, ale skladniki alergiczne zastapilam swoimi. Także da radę- Podpowiadm :) i Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj, dziękuję za wiadomość. Cieszę się, że lemon curd się udał mimo zastąpienia składników alergennych dla Twojego malucha odpowiednikami. To bardzo dobra wiadomość :) dziękuję za pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014