czwartek, 29 listopada 2012

Ryż smażony z krewetkami i kurczakiem

Proste klasyczne danie z kuchni chńskiej. Pyszna mieszanka mięsa z kurczaka i tygrysich krewetek. Zużyjcie tyle mięsa, na ile macie ochotę. Pozostawiam Wam pełną swobodę w doborze proporcji. Podaję przepis na 4-6 porcji, z książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 200-500 g piersi z kurczaka
  • 125-250 g średnich krewetek, posiekanych
  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 4 dymki (tylko szczypior) pokrojone w krążki
  • 1 łyżka zmielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, zmielonego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 3 łyżki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • mielony biały pieprz
  • 1 jajko, roztrzepane
  • mała puszka zielonego groszku
Usuń pancerzyki z krewetek, sparz wrzątkiem. Kurczaka pokrój w kostkę, usmaż na złoto na oleju. Pod koniec smażenia dorzuć posiekane krewetki, smaż dodatkowe kilka minut.
Dodaj posiekaną dymkę, imbir oraz czosnek, podsmaż kilkanaście sekund, mieszając. Wreszcie skrop winem ryżowym, wymieszaj. Przygotowane mięso przełóż do miski, odstaw. W misce lub kubku wymieszaj bulion z sosem sojowym, cukrem oraz 1/4 łyżeczki białego pieprzu, odstaw.
Patelnię lub wok oczyść, ponownie rozgrzej olej. Wsyp ryż, smaż 3 minuty, mieszając, aż się podgrzeje. Wlej roztrzepane jajko, szybko mieszaj aby jajo zcięło się w całej objętości ryżu. Do gorącego ryżu wrzuć kurczaka oraz krewetki. Dodaj groszek, wymieszaj. Na koniec wlej bulion z przyprawami, smaż około 2 minuty, mieszając, aż cały zostanie wchłonięty. Podawaj od razu posypane świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
W oryginalnych proporcjach na 125 g krewetek przypada 185 g kurczaka. W zależności zaś od ilości ryżu, rozważcie dodanie dodatkowych jaj. Połączenia smaków kurczaka i owoców morza wyjątkowo udane. Ponieważ preferuję danie z delikatniejszym smakiem krewetek, zwiększyłam nadmiar kurczaka. Wszystko idealnie się komponuje. Dobry przepis na szybki obiad. Polecam!

4 komentarze:

  1. to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :) zrobię jak tylko nie będę na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj wiewiórko :) ja chyba niedługo znowu przygotuję ten ryż :))

      Usuń
  2. Bardzo lubie takie proste dania. Niby orientalnie, ale jednak swojsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. swojsko, masz rację, i szybko. Akurat takich dań mi potrzeba aktualnie :) w dodatku smacznie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014