środa, 7 listopada 2012

Zupa dyniowa z curry i soczewicą

Ugotowałam ją tydzień temu. Póki co jest to najlepszy przepis jaki znalazłam i wypróbowałam na zupę dyniową. Jest kremowa i porządnie doprawiona, przy czym nie jest ostra. A z reszty dyni powstał lampion. Podaję przepis na 4-6 mniejszych porcji, z inspiracją ze strony www.taste.com.au/
Składniki:
  • ok. 1 kg dyni (wystarczy mała dynia hokkaido)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub zmielonego)
  • 2 łyżeczki zmielonego curry
  • 3/4 filiżanki czerwonej soczewicy
  • 1.25 litra bulionu warzywnego
  • 1/3 filiżanki jogurtu naturalnego, opcjonalnie
  • świeża kolendra lub pietruszka do podania
  • grzanki z chleba, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka oleju/oliwy
Dynię przekrój, wydrąż ze środka pestki. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ warzywa, odstaw. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz ze skórek, po czym drobno posiekaj - czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Ponieważ nie dostałam świeżego imbiru, zużyłam mielony. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę około 5 minut, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, imbir oraz curry.
Całość zamieszaj, podgrzewaj minutę, po czym przełóż do zagotowanego bulionu warzywnego. Do garnka z wywarem dorzuć dynię oraz soczewicę. Gotuj co najmniej 20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa przekładaj partiami do blendera, zmiksuj do konsystencji puree.
Wreszcie zawróć warzywne puree do garnka z resztą zupy, zagotuj. Powinieneś otrzymać gęstą, kremową zupę. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącymi grzankami lub odrobiną jogurtu. Smacznego!
Podchodziłam do przepisu z pewną obawą, ponieważ moja poprzednia wersja zupy dyniowej (aczkolwiek na bazie innej inspiracji) była mdła. Ta natomiast pozostaje bardzo aromatyczna, jest gęsta i wspaniale rozgrzewa. Zachęcam do wypróbowania połączenia dyni z curry i soczewicą. Pychotka!

14 komentarzy:

  1. Połączenie dyni i czerwonej soczewicy jest dobre - wychodzi z tego pożywna, smaczna zupa. Niedawno ugotowałam podobną, wg własnego pomysłu - też z dyni i soczewicy, ale z nieco innymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno była pyszna :) dziękuję HAniu za odwiedziny!

      Usuń
  2. Dynia i soczewica... Hmm, poproszę o termosik i wysyłkę do mnie :P A tak na serio - to połączenie mówi mi, że ta zupa musiała być świetna. Bardzo w moim stylu te smaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe powinnam była wysłać :D no zupka trafiła w nasze smaki idealnie :)

      Usuń
  3. O,świetna! A u mnie też dyniowa na blogu dziś hihi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę jak termunowo trafiłyśmy z zupą dyniową :) powstaje nam wiele smacznych wariacji z dynią w roli głównej, prawda? :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) na pewno godna wypróbowania!

      Usuń
  5. Dobrze doprawiona - podoba mi sie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nom zastanawiam się tylko nad zamianą proszkowego curry pastą ;) może byłaby jeszcze lepsza

      Usuń
  6. na miseczke takiej zupki to bym sie wprosila do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014