sobota, 29 września 2012

Sałatka z boczkiem i jajkiem

Nigella nazwała tę sałatkę staroświecką, gdyż "[...] była hitem na prywatkach w latach 80-tych". W moim domu takiej sałatki nigdy nie było. Były warzywne, z kurczakiem, z tuńczykiem, przeważnie z majonezem lub jogurtem. Tymczasem występuje tyle innych wspaniałych przepisów. Kilka łatwo dostępnych składników i sałatka gotowa. Podaję przepis Nigelli na 2-4 porcji z książki "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki:
  • 1 główka sałaty gorzkawej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g wędzonego boczku
  • około 1/2 pęczka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej (u nas oliwa + 2 posiekane ząbki czosnku)
  • 1 łyżeczka musztardy diżońskiej
  • 4 łyżeczki białego octu (np. jabłkowego)
  • odrobina sosu Worcestershire (3-5 kropli)
Jajka włóż do rondelka, zalej wodą, podgrzej doprowadzając do wrzenia, po czym gotuj na twardo (około 10 minut). Sałatę obmyj, osusz, np. na papierowych ręcznikach.

Liście sałaty porwij na mniejsze strzępki, przerzuć do miski (lub jakiegokolwiek innego szklanego naczynia). Boczek pokrój w słupki/kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę czosnkową i smaż boczek kilka minut, aż uzyskasz chrupiące skwarki (5-10 minut w zależności od mocy grzania). Tak podsmażony boczek przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Wylej wodę z garnka, w którym gotowały się jaja, zalej je zimną wodą. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Jajka pokrój w ćwiartki, odstaw na chwilę.

Następny etap zmodyfikowałam ze względu na dużą ilość tłuszczu. Według oryginału bowiem, dressing składa się z mieszaniny wytopionego z boczku tłuszczu z patelni, musztardy i octu. Ta część przygotowania pewnie znajdzie i swoich zwolenników. 

Ale możesz również dodać musztardę bezpośrednio do skwarek, wymieszać. Wreszcie dodaj ocet i odrobinę sosu Worcestershire, wymieszaj. Wylej dressing na liście sałaty, którą potrząśnij, aby sos się z nią wymieszał.

Na sałacie ułóż ćwiartki jajek (zostaw kilka do ułożenia na wierzch), posyp częścią posiekanej pietruszki. Delikatnie wymieszaj gotową sałatkę, tak aby składniki się połączyły, ale nie uległy zniszczeniu.
Na wierzchu rozłóż ostatnie ćwiartki jaj, posyp resztą pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego!
Jajka można ugotować znacznie wcześniej, lecz nie obierać do czasu przygotowania całej sałatki i jej podania. Smakuje najlepiej od razu po przyrządzeniu. Lepiej zjeść ją przysłowiowo "na raz", ponieważ liście sałaty szybko więdną.

Nadaje się na szybką kolację, lub zdrową przekąskę. Osobiście użyłam 250 gram boczku, co i tak okazało się małą porcją po wytopieniu tłuszczu. Można jednak pójść w drugą stronę: zużyć mniej liści sałaty na tyle, aby boczek się w nich dosłownie nie gubił.

wtorek, 25 września 2012

Kurczak po hiszpansku z kiełbasą chorizo i ziemniakami

"[...] wrzucasz wszystko do pieca i wyjmujesz już gotowe" - informuje Nigella. Istotnie, o ile uwzględnimy w naszych planach godzinne zapiekanie. Ziemniaczki i kiełbaski wspaniale miękną, a mięso kusi rumieńcem. Bez większego wysiłku wyczarujesz wspaniały i aromatyczny obiad dla 2-4 osób. Jest to kolejna propozycja z książki Nigelli, pt. "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki:
  • 1-2 łyżki zwyczajnej oliwy
  • 4 udka z kurczaka, z kością i ze skórą
  • 250 g kiełbasek chorizo lub jedna większa pokrojona na mniejsze kawałki
  • 0,5 kg ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki (ilość wedle uznania)
  • 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana
  • 1-2 łyżeczki suszonego (lub świeżego) oregano
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do 220°C. Udka kurczaka rozłóż w blaszce skórą do góry (możesz oprószyć je solą i pieprzem, chociaż słony smak kiełbasek powinien zrekompensować Ci brak tych przypraw), po czym nasmaruj każde odrobiną oliwy tak, aby swobodnie ociekała z kawałków mięsa na dno blaszki  (wystarczą max. 2 łyżki).
Jeśli użyjesz większą kiełbasę chorizo, obierz ją ze skórki, pokrój w plasterki grubości 1-1.5 cm, po czym w ćwiartki. Możesz pominąć ten etap jeśli użyjesz mniejszych kiełbasek. Cebulę obierz ze skórki, posiekaj w grubą kostkę.
Ziemniaki obierz, wymyj, następnie mniejsze pokrój w połówki, zaś większe w ćwiartki. Rozłóż chorizo i ziemniaki między udkami kurczaka w blaszce, układając wszystkie składniki bardzo ciasno upakowane.
Całość posyp cebulką oraz oregano. Na koniec zetrzyj nad wszystkim skórkę pomarańczową (wedle uznania). Piecz minimum godzinę (do 1.5h), co jakiś czas polewając zawartość blaszki wypływającym sosem. Udka powinny nabrać charakterystycznego rumieńca. Podawaj od razu z podpieczonymi ziemniakami i chorizo Możesz podawać również z zieloną sałatą. Smacznego!
Ilość mięsa w powyższym przepisie pomniejszyłam 3-krotnie. Piekąc zgodnie z oryginałem zachowajcie proporcje:

12 udek-750 g chorizo-1 kg ziemniaków-2 cebule. 
 
Rozważcie dodatek skórki pomarańczowej - nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Wyśmienite towarzystwo dla pieczonego kurczaka. Polecam gorąco! I Pozdrawiam po długiej przerwie!

poniedziałek, 10 września 2012

Ciasto cynamonowe z gruszkami

Jesień coraz bliżej. Cieszą nas świeże gruszki, jabłka i śliwki, po czym pieczemy aromatyczne ciasta. W związku z czym pierwsza propozycja - ciasto cynamonowe z gruszkami pod kruszonką. Podaję zmodyfikowany przepis Marthy Stewart z książki pt."The Martha Stewart Living Cookbook", na blaszkę o średnicy 23 cm.
Składniki:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C f. Schar)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 1 fil./lub niepełna szkl. maślanki naturalnej
  • 2 jajka
  • 1/4 fil. oleju
  • 2 gruszki, pokrojone w kostkę
Kruszonka:
  • 1/4 fil. brązowego cukru
  • 4-5 łyżki mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę (zacznij od 1 i 1/2 szklanki), cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir oraz sól. W drugiej misce rozbij jajko, zmiksuj z olejem i maślanką.
Wlej mieszaninę mokrą do suchej, całość zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dosyp kilka łyżek mąki, zmiksuj (sumaryczna ilość mąki 1 i 3/4 szklanki). Gruszki obierz ze skórek, pokrój w kostkę, po czy wrzuć do ciasta, wymieszaj. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, przelej ciasto.
Przygotuj kruszonkę: wymieszaj w misce masło z cukrem i imbirem, po czy dosypuj mąkę rozcierając całość za pomocą łyżki (np. drewnianej) o boki miski. Powinno wystarczyć 5 łyżek mąki, które zamienią mokrą masę w sypką kruszonką. W razie potrzeby dosyp kolejną łyżkę mąki, rozetrzyj. Pokryj wierzch ciasta przygotowaną kruszonką. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut, lub aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudź na kratce.

Smacznego!
Pachnie cynamonem, zdecydowanie delikatniej nutą imbirową. Nie za słodkie, w sam raz. Mocno wyrośnięte. Lekko wilgotne dzięki użyciu maślanki i oleju. Całości dopełniają mokre kawałki gruszek, które dodatkowo urozmaicają cynamonową strukturę ciasta. Polecam na zbliżające się chłodne i szare popołudnia.

Przepis dodaję do akcji:
Ciasta z owocami sadu

Ps. Przepis został zmodyfikowany o mąkę bezglutenową, eliminację płatków owsianych z kruszonki oraz użycie większej ilości cynamonu zarówno w cieście, jak i w kruszonce. Wyjdzie równie pyszne na mące pszennej.
 

środa, 5 września 2012

Makaron z wieprzowiną po szanghajsku

Proste i szybkie danie z jednego z najbardziej wysuniętych na Wschód zakątków w Chinach, Szanghaju. Kuchnia tego rejonu jest łagodna, z charakterystycznym dodatkiem cukru i preferencjami spożywania makaronu zamiast ryżu. I taka jest moja dzisiejsza propozycja: smażony makaron z wieprzowiną, słodką papryką i kapustą. Podaję przepis na 4 porcje, z książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".

Składniki:
  • 500 g makaronu ryżowego (lub innego chińskiego makaronu jajecznego)
  • 250-360 g schabu wieprzowego, pokrojonego w cienkie paseczki
  • 1 cebula (u nas czerwona), posiekana
  • 2 papryki, proponuję po jednej czerwonej i żółtej, pokrojone w paski
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
Sos:
  • 1/3 szkl. ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1/4 szkl. sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
  • 3 łyżki sosu Worcestershire*
  • 2 łyżki octu ryżowego (lub innego białego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta białego pieprzu


Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przełóż do miski, wlej 1 łyżkę oleju i dobrze wymiesza, odstaw. W małej misce lub szklance przygotuj sos: wymieszaj 1/3 szklanki ciepłej wody, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet, cukier i szczyptę białego pieprzu.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć kawałki wieprzowiny, smaż minimum 3 minuty, mieszając i smażąc aż się zarumieni. Mięso przełóż do miski. Na patelni/lub w woku rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju, włóż posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w paski paprykę (oczyść je poprzednio z nasion).
Smaż 5 minut, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodaj posiekany w kostkę czosnek i poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Wymieszaj, smaż kolejne minimum 3 minuty, lub tak długo aż kapusta zacznie więdnąć-zmięknie. Wreszcie wlej sos, doprowadź do wrzenia, wymieszaj. Dorzuć mięso, ponownie zamieszaj.
Na koniec włóż makaron (możesz go uprzednio troszkę poszatkować, aby swobodniej wymieszał się z resztą składników), dobrze wymieszaj z warzywami. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień/grzanie do małego, smaż ok. 10 minut, aż kluski wchłoną sos. Nakładaj gorące porcje do misek i zajadaj się od razu. Smacznego!
Łagodna, smaczna propozycja orientalna. Kilka podstawowych składników, a mimo to danie pozostaje aromatyczne i pyszne. Dzięki szybkiej metodzie stir&fry (wymieszaj i podsmaż) w stosunkowo krótkim czasie otrzymujemy wspaniałe danie obiadowe. I potwierdzam za tytułem książki, z której pochodzi przepis: jest to jeden z najlepszych przepisów ze Wschodu.

*W skład sosu Worcestershire mogą wchodzić ocet słodowy i sos sojowy. Stosowanie go przez osoby będące na diecie bezglutenowej pozostawiam wedle uznania i poglądów.

niedziela, 2 września 2012

Bezglutenowe pancakes na maślance

Leniwe śniadanie. Dłuższe rozmowy, przemyślenia. Bez pośpiechu. Herbata z sokiem malinowym, sok porzeczkowy, owoce. Czuję, że mam wolny dzień. Świętujemy delikatnymi pancakesami, tym razem na maślance. Podaję autorski przepis na 10-12 bezglutenowych puchatków.
Składniki:
  • 1/2 szkl. bezglutenowej mąki mlecznej
  • 1/2 szkl. uniwersalnej mąki bezglutenowej (np. f.Schar) + ew. 2 łyżki
  • 1/2 szkl. mąki bezglutenowej do ciasta pierogowo-naleśnikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 g borówek, opcjonalnie
  • syrop klonowy, opcjonalnie
Zmiksuj w misce jajko z maślanką, ekstraktem z wanilii (możesz zastąpić cukrem waniliowym) i masłem. Dodaj cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Wreszcie wsypuj stopniowo wymieszane uprzednio 3 rodzaje mąki. Jeśli nie masz mlecznej, użyj uniwersalnej i do ciasta pierogowo-naleśnikowego.
Całość zmiksuj na wolnych obrotach. Powinieneś otrzymać gęste ciasto. W razie konieczności, dosyp kolejne 2 łyżki mąki uniwersalnej, zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po niepełnej chochli ciasta. Zważywszy na gęstość ciasta, zsuwaj je po chochelce łyżeczką lub palcem. Smaż na złoto z obu stron.
Delikatnie przekładaj na drugą stronę, aby nie rozlać pankejka. W trakcie smażenia naleśnik powinien nabrać puszystości. Podawaj od razu polane syropem klonowym i ze świeżymi owocami. Smacznego!
Pankejki na maślance wydają mi się delikatniejsze niż na mleku. Większość zachowywała puszystość, jednak nie dłużej niż kilka minut, dlatego dobrze jest jeść je na bieżąco. Tradycyjnie pyszne w obecności słodkiego syropu klonowego. Warto spróbować je z owocami, np. borówkami lub pokrojonym bananem.

Weekend dobiega końca. Mam nadzieję, że odpoczęliście trochę i nabraliście siłę na nadchodzący tydzień. Pozdrowienia!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014