niedziela, 3 marca 2013

Sos Raita

Raita to kremowy, łagodny sos, który idealnie chłodzi podniebienie podczas jadania mniej lub bardziej pikantnych dań z dalekiego Wschodu. Niezastąpiony do wieprzowiny vindaloo, na którą zapraszam jutro. Podaję przepis na 1 i 1/2 szklanki sosu (375 g) na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".

Składniki:
  • 1 mały ogórek lub 1/2 większego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. (250 ml) jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry, ew. pietruszki
  • sól i biały pieprz
Ogórek obierz, pokrój początkowo w plastry, ostatecznie w kostkę. Ogórek oprósz solą,odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej do osączenia.
Jogurt wlej do miseczki, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę białego pieprzu. Całość wymieszaj dodając kmin, świeżo wyciśnięty sok z cytryny (zacznij od łyżki, posmakuj) oraz posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Na koniec dodaj pokrojony i odsączony ogórek, wymieszaj. Dopraw wedle uznania solą lub pieprzem. Smacznego!
Polecam przygotowanie podwójnej porcji, ponieważ raita smakuje pysznie! Perfekcyjnie równoważy ostrość vindaloo, na które zapraszam już jutro!

2 komentarze:

  1. mniam!!! ale mam ochotę na taki sos do dzisiejszego obiadu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic tylko zrobić :) a jeśli nie do ówczesnego obiadu, to polecam do następnych ;)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.