sobota, 14 grudnia 2013

Keks świąteczny

Jeden z najprostszych świątecznych wypieków. Ucierane ciasto z bakaliami. Wybierz te, które najbardziej lubisz: posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce. Podaję przepis na keksówkę o wymiarach 27 cm x 9 cm.
Składniki:
  • 1 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix. C Schara)
  • 3/4 - 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • bakalie: po kilka kandyzowanych moreli, śliwek, żurawiny etc., garść posiekanych słupków migdałowych
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, opcjonalnie
  • lukier cytrynowy: kilka kropel soku z cytryny wymieszanych z 1 fil. cukru pudru (plus ew. łyżeczka ciepłej wody)
Pokrojone morele, śliwki, owoce żurawiny wymieszaj z 1 łyżką mąki, odstaw (dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta). Utrzyj jajka z cukrem i masłem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, miksuj.
Dodaj sok i skórkę otartą z 1 pomarańczy, ponownie zmiksuj. Na koniec wsyp posiekane migdały, kandyzowane owoce, zamieszaj łyżką.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto polej (gęstym!) cytrynowym lukrem, posyp kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia bywa tak samo piękny jak same Święta. Przynajmniej dla mnie. Cieszy mnie kupowanie prezentów, porządki, wybór choinki, wieszanie lampek. Ani się obejrzymy, a będzie po wszystkim. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014