poniedziałek, 6 stycznia 2014

Babeczki waniliowe z białą czekoladą

Minęły zielone Święta, rozpoczął się nowy rok. Może jeszcze spadnie śnieg? Dzisiaj wszystkich Was częstuję słodkimi babeczkami waniliowymi. Podaję przepis autorski na 11 babeczek waniliowych z kremem z białą czekoladą.
Składniki:
  • 1 1/2 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C, f. Schar)
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
Krem:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 135 g serka śmietankowego typu creme cheese
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady + 1 łyżeczka masła
  • perełki cukrowe, opcjonalnie
W misce zmiksuj jajko z cukrem. Dolej rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj. Wreszcie dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, do nakładania łyżką. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki więcej, zmiksuj. Na koniec wsyp czekoladę, wymieszaj.
Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami, do których wkładaj max. po 2 łyżki ciasta (niemalże po brzeg papilotek). Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut, aż babeczki delikatnie zarumienią się. Upieczone babeczki ostudź.
Przygotuj krem: zmiksuj serek z 2 łyżkami miękkiego masła, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz cukier. Całość miksuj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Rękaw cukierniczy (końcówka wedle uznania) wypełnij kremem, po czym ozdób nim każdą ostudzoną babeczkę. Posyp wszystkie perełkami cukrowymi. Smacznego!
Babeczki przechowuj w lodówce (krem bardziej stężeje). Same babki nie są zbyt słodkie (mimo kawałków czekolady). Natomiast zwieńczone kremem stanowią przepyszny deser.

Ps. Jeżeli przestaniesz wierzyć, ja zacznę wierzyć jeszcze mocniej. Będę wierzyć za nas dwoje.

4 komentarze:

  1. świetnie wyglądają :) zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądam Twoje przepisy i zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz tu trafiłam. Jesteś kopalnią bezglutenowych inspiracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajeczne, albo właściwie - bajkowe :) cudne, jak pagórki zaśnieżone :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne. Narobiłaś mi chęci na babeczki malinowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014