sobota, 15 marca 2014

Stir & fry z indyka z warzywami

Zapach podsmażanego świeżego imbiru zdecydowanie poprawia mój apetyt. Tym razem indyk z mieszanką tak naprawdę dowolnych warzyw. Podsmaż, wymieszaj i gotowe! Podaję przepis na 4 porcje, z inspiracji znalezionej na stronie www.grannys.ca 

Składniki:
  • 0,5 kg piersi z indyka, pokrojonej w kostkę lub paski
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub biała papryka
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w paski
  • pół małego słoiczka marynowanych kolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1/2 fil. bulionu z indyka lub kurczaka (ewentualnie z kostki/bulionetki)
  • ok. 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i posiekany
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane
  • 1 cebula, posiekana w piórka
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej lub oliwa do smażenia
  • szczypiorek posiekany, do posypania

Przygotowanie:

W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy (lub oleju), wrzuć kawałki indyka. Dopraw solą i odrobiną pieprzu, smaż tak długo, aż mięso przestanie być surowe. Przełóż usmażone kawałki mięsa do miski.
Na pozostały tłuszcz wrzuć cebulkę, smaż 2-3 minuty, dorzuć posiekany imbir i czosnek, smaż kolejne 2 minuty mieszając. W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oliwy.
Dodaj pokrojone warzywa (kolbki kukurydzy na koniec; fasolkę możesz najpierw krótko zagotować we wrzątku około 5 minut, aby trochę zmiękła), smaż często mieszając, aż warzywa zmiękną nie tracąc chrupkości. W małej miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, bulion oraz łyżkę mąki kukurydzianej.
Wlej mieszaninę do warzyw, zamieszaj. Na koniec dorzuć usmażone wcześniej kawałki indyka. Gotuj, aż ponownie przegrzejesz mięso a sos zgęstnieje. Podawaj od razu z ryżem lub makaronem ryżowym ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dywersyfikacja drobiu okazała się dobrym pomysłem. Delikatny indyk, chrupiące warzywa. Całość dopełniał aromat imbiru i sosu sojowego. Prosty i szybki stir&fry, dorównuje tego rodzaju daniom z kurczaka czy schabu. Dla zabieganych.

4 komentarze:

  1. Danie zachwycające, wybitnie pobudziło moje kubki smakowe.
    Danusia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoim indykiem z warzywami pachnie mi z ekranu :) Gdyby nie to, że właśnie zjadałam obiad, to chyba pobiegłabym po składniki i bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj. :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award . Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Danusiu, dziękuję za nominację :) opowiem o sobie wkrótce!

      ps. wybrałaś cudowne miejsca do odwiedzin :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.