środa, 29 stycznia 2014

Korma z kurczaka

Kormę obok maślanego curry zaliczam do najsmaczniejszych curry w kuchni indyjskiej. Jest łagodna i ma wspaniały kremowy sos. W tym przepisie łagodzi go maślanka. Podaję przepis na 4 porcje na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski/kostkę
  • 1/2 szkl. maślanki (125 ml)
  • 1/2 szkl. niesolonych, prażonych (!) nerkowców (90 g)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-cm kawałek imbiru, starty (opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego imbiru)
  • 5-cm kawałek kory cynamonu
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (domowy lub z kostki)
  • 1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym, pokrojonych
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • sól i pieprz cayenne do smaku
  • ryż basmati lub jaśminowy, ugotowany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, smaż ok. 3 minuty, aż zacznie mięknąc. Dodaj czosnek, imbir, korę cynamonu, listki laurowe, mieloną kolendrę i kurkumę, kmin, szczyptę pieprzu. Całość zamieszaj łopatką, smaż ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć i równo pokryją cebulę.
Wlej bulion, sos pomidorowy z kawałkami pomidorów, wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę cukru i szczyptę soli. Doprowadź sos do wrzenia, mieszaj zdrapując łopatką przywarte na dnie resztki. Wreszcie wrzuć mięso, zamieszaj aby sos pokrył je w całości. Patelnię przykryj częściowo, gotuj na małym ogniu minimum 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
Około 15 minut przed końcem gotowania kurczaka zmiksuj na puree maślankę i uprażone wcześniej na patelni nerkowce (możesz je też drobno posiekać), powoli przelej do kurczaka stale mieszając. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Ugotowany ryż przełóż do misek, po czym pokryj go kurczakiem z sosem (uważaj na listki laurowe oraz korę cynamonu). Udekoruj kolendrą (ewentualnie pietruszką) i podawaj od razu. Smacznego!
Korma usatysfakcjonuje przede wszystkim smakoszy łagodnych dań kuchni indyjskiej. Jest delikatna, aromatyczna i naprawdę pyszna.

poniedziałek, 6 stycznia 2014

Babeczki waniliowe z białą czekoladą

Minęły zielone Święta, rozpoczął się nowy rok. Może jeszcze spadnie śnieg? Dzisiaj wszystkich Was częstuję słodkimi babeczkami waniliowymi. Podaję przepis autorski na 11 babeczek waniliowych z kremem z białą czekoladą.
Składniki:
  • 1 1/2 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C, f. Schar)
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
Krem:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 135 g serka śmietankowego typu creme cheese
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady + 1 łyżeczka masła
  • perełki cukrowe, opcjonalnie
W misce zmiksuj jajko z cukrem. Dolej rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj. Wreszcie dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, do nakładania łyżką. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki więcej, zmiksuj. Na koniec wsyp czekoladę, wymieszaj.
Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami, do których wkładaj max. po 2 łyżki ciasta (niemalże po brzeg papilotek). Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut, aż babeczki delikatnie zarumienią się. Upieczone babeczki ostudź.
Przygotuj krem: zmiksuj serek z 2 łyżkami miękkiego masła, dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz cukier. Całość miksuj na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Rękaw cukierniczy (końcówka wedle uznania) wypełnij kremem, po czym ozdób nim każdą ostudzoną babeczkę. Posyp wszystkie perełkami cukrowymi. Smacznego!
Babeczki przechowuj w lodówce (krem bardziej stężeje). Same babki nie są zbyt słodkie (mimo kawałków czekolady). Natomiast zwieńczone kremem stanowią przepyszny deser.

Ps. Jeżeli przestaniesz wierzyć, ja zacznę wierzyć jeszcze mocniej. Będę wierzyć za nas dwoje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014