piątek, 21 lutego 2014

Kacze piersi w przyprawie pięciu smaków

Najczęściej pieczemy kaczkę w jabłkach, rzadziej w pomarańczach. Alternatywą obu tych propozycji jest kaczka panierowana chińską przyprawą pięciu smaków. Kaczka nabiera delikatnego orientalnego aromatu. Całość uzupełnia świeża surówka z sałaty i pomidorków, posypana ziarnami granatu. Podaję przepis na 4 porcje na podstawie książki "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.
Składniki:
  • 2 piersi kaczki, podzielone na pół
  • chińska przyprawa 5-ciu smaków
  • suszony tymianek
  • 1/2 małego pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • oliwa
Surówka:
  • 1/3 granatu
  • 100 g umytej roszponki lub rukoli (lub mixu)
  • 1 marchewka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małego pęczka świeżej mięty
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka kropel soku z cytryny

Ponacinaj tłuszcz na kaczce, tworząc kratkę. Posyp mięso sporą szczyptą chińskiej przyprawy pięciu smaku i suszonego tymianku. Skrop mięso oliwą i natrzyj przyprawami. Połóż na rozgrzaną patelnię, tłuszczem w dół i smaż ok. 15 minut, odwracając kaczkę co kilka minut jeżeli preferujesz lekko krwiste mięso.
W przeciwnym wypadku dodatkowo nagrzej piekarnik do 180°C, kaczkę przełóż do foli, zaciśnij z obu stron, po czym piecz kolejne 10-15 minut - czas pieczenia dostosuj do preferencji pieczonego mięsa.
Przygotuj sałatkę: obierz marchewkę ze skórki, obieraczką potnij je we wstążki nad salaterką (lub w połówki nożem). Dodaj sałatę oraz drobno posiekane listki mięty. Pomidorki pokrój w ósemki lub połówki. Przekrój granat - wystarczy 1/3 owocu. Ostrożnie wyjmij ziarna do innej salaterki/kubka za pomocą łyżki lub palcami, trzymając część owocu rozciętą strona w dół (!). Uważaj: wyjmując ziarna, sok owocu bardzo pryszcze dookoła; możesz wyjmować je w salaterce umieszczonej w zlewie.
 W misce wymieszaj sałatę, marchewkę, pomidorki, miętę. W małym naczyniu wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, po czym zalej mieszaniną sałatę z warzywami. Całość skrop kroplami soku z cytryny oraz posyp ziarnami granatu.

Przed podaniem mięsa pokrój je na cieńsze plastry. Podawaj od razu układając na rozłożoną uprzednio posiekaną drugą część pęczka mięty. Mięso polej miodem. Wokół mięso ułóż ziemniaki lub grzanki oraz sałatkę. Smacznego!
Ponieważ nie lubię krwistego mięsa, dopiekałam kaczkę w piekarniku. Myślę, że można pokroić mięso w cieńsze plastry już przed pierwszym smażeniem, o ile komuś zależy na szybkim przygotowaniu posiłku. Czas smażenia/pieczenia warunkuje również grubość mięsa. Razem z sałatką kaczka stanowiła przepyszny obiad.

sobota, 8 lutego 2014

Mulligatawny

Angielska kolonialna adaptacja kuchni indyjskiej - bardzo aromatyczna zupa z jabłkiem. Gęsta, pożywna potrawa. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru, ew. mielonego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1.5 l bulionu drobiowego domowego lub z kostki
  • 2 marchewki, posiekane
  • 1 duże zielone jabłko, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (pominęłam)
  • sól i pieprz, ew. papryka do smaku
  • świeża kolendra, ew. pietruszka posiekana
Soczewicę opłucz, zalej ciepłą wodą, tak aby przykryła ziarna. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon i kardamon wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, imbir i czosnek. Smaż około 1 minutę, aż zaczną pachnieć.
Wsyp mieszankę przypraw i smaż dodatkową minutę, mieszając. Usmażoną mieszankę dodaj do gorącego bulionu, doprowadź do wrzenia. Soczewicę odcedź, dodaj do zupy. Dodaj marchewkę, jabłko i ziemniaki, zagotuj.
Zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia 25-30 minut, aż warzywa i soczewica zmiękną. Wlej sok z cytryny (pominęłam), dopraw solą i pieprzem (możesz dodać szczyptę mielonej papryki lub jeżeli wolisz łyżeczką pokrojonego chilli).
Około 3 szklanki (750 g) ciepłej zupy zmiksuj na gładkie puree, wlej ponownie do garnka i podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Przelej zupę do miseczek, posyp zieleniną i od razu podawaj. Smacznego!
Myślę, że ta zupa będzie smakować głównie osobom, które nie tyle znają, ile naprawdę lubią kuchnię orientalną. Nuta kurkumy przełamuje kolendrę i cynamon, i odwrotnie. Mulligatawny charakteryzuje wyjątkowy smak kuchni indyjskiej.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014