Zapach podsmażanego świeżego imbiru zdecydowanie poprawia mój apetyt. Tym razem indyk z mieszanką tak naprawdę dowolnych warzyw. Podsmaż, wymieszaj i gotowe! Podaję przepis na 4 porcje, z inspiracji znalezionej na stronie www.grannys.ca/ - klik
Składniki:
- 0,5 kg piersi z indyka, pokrojonej w kostkę lub paski
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub biała papryka
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
- 1 marchewka obrana i pokrojona w paski
- pół małego słoiczka marynowanych kolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na pół
- 1/2 fil. bulionu z indyka lub kurczaka (ewentualnie z kostki/bulionetki)
- ok. 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i posiekany
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane
- 1 cebula, posiekana w piórka
- sól i pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej lub oliwa do smażenia
- szczypiorek posiekany, do posypania
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy (lub oleju), wrzuć kawałki indyka. Dopraw solą i odrobiną pieprzu, smaż tak długo, aż mięso przestanie być surowe. Przełóż usmażone kawałki mięsa do miski.
Na pozostały tłuszcz wrzuć cebulkę, smaż 2-3 minuty, dorzuć posiekany imbir i czosnek, smaż kolejne 2 minuty mieszając. W razie potrzeby dolej dodatkową łyżkę oliwy.
Dodaj pokrojone warzywa (kolbki kukurydzy na koniec; fasolkę możesz najpierw krótko zagotować we wrzątku około 5 minut, aby trochę zmiękła), smaż często mieszając, aż warzywa zmiękną nie tracąc chrupkości. W małej miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, bulion oraz łyżkę mąki kukurydzianej.
Wlej mieszaninę do warzyw, zamieszaj. Na koniec dorzuć usmażone wcześniej kawałki indyka. Gotuj, aż ponownie przegrzejesz mięso a sos zgęstnieje. Podawaj od razu z ryżem lub makaronem ryżowym ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Dywersyfikacja drobiu okazała się słuszna. Delikatny indyk współgrał z chrupiącymi warzywami. Całość dopełniał aromat imbiru i sos sojowy (chociaż sosu jest bardzo mało). Prosty i szybki stir fry, dorównuje tego rodzaju daniom z kurczaka czy schabu. Dla zabieganych.
Ps. Bardzo dziękuję koleżance Mimbla za nominację Liebster Blog Award. Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie w następnym poście. Pozdrowienia!