piątek, 18 kwietnia 2014

Ciasto z kurczakiem w sosie musztardowym

Kiedy wreszcie kupiliśmy bezglutenowe ciasto francuskie (a kupujemy je bardzo rzadko), postanowiliśmy zapiec pod nim mięso. Przepis Jamiego Olivera na kurczaka w sosie musztardowym okazał się wspaniały i chętnie się nim z Wami dzielę. Poniższe instrukcje nie są jednak pełnym odzwierciedleniem twórczości Jamiego. Podaję zmodyfikowany przepis na 4 porcje.
Składniki:
  • 700 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do oprószenia mięsa
  • pęczek dymki z cebulką
  • 1 czubata łyżka mąki i mąka do oprószenia
  • 4 łyżeczki musztardy (delikatesowej, sarepskiej)
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 fil. bulionu z kurczaka
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (w oryginale tymianek)
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego, bezglutenowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • oliwa + kawałek masła
  • dodatkowo w oryginale 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry i usmażonych z mięsem - pominęłam
Słodka marchewka:
  • 3-4 duże marchewki
  • szczypta cukru
  • kawałek masła
Groszek po francusku:
  • 4 liście sałaty
  • 1 łyżka mąki
  • 1 fil. bulionu z kurczaka
  • 1 puszka groszku, odcedzonego
  • odrobina soku z cytryny
  • kawałek masła
Piersi z kurczaka obierz ze skóry, ścięgien, pokrój w wąskie kawałki grubości 1 cm, oprósz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj 2 łyżeczki musztardy z łyżeczką śmietany, po czym zalej marynatą mięso, dokładnie wymieszaj.
Cebulę i szczypiorek pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, wrzuć kawałek masła (1 łyżkę). Wrzuć cebulkę i połowę szczypiorku, smaż 3 minuty. Dorzuć mięso i smaż do miękkości oraz wyparowania soku z mięsa - zbierz nadmiar szumów.
Wlej filiżankę przygotowanego bulionu. Wymieszaj 2 łyżeczki musztardy z łyżeczką śmietany, po czym dodaj powoli do bulionu z kurczakiem stale mieszając. Całość dobrze wymieszaj. Z powodu szumów sos może wyglądać na zważony. Zerwij listki z gałązki rozmarynu i dorzuć na patelnię z łyżeczką gałki muszkatołowej. Mięso gotuj kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.
W między czasie obierz marchew, pokrój w większą kostkę lub połówki. Marchew gotuj około 15 minut do miękkości w garnku z osoloną 1 łyżeczką wodą.

Oprósz czysty blat mąką i rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Oprósz ciasto mąką, delikatnie rozwałkuj, aby wystarczyło do przykrycia naczynia w jednym kawałku. Lekko ponacinaj ciasto w kratkę, przy czym nie przecinaj go.

Zdejmij patelnię z kurczakiem z ognia i przelej z sosem do naczynia żaroodpornego (ok. 15 x 21 cm). Przykryj nadzienie arkuszem ciasta, upychając je przy brzegach (jak na zdjęciu). Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Piecz na złoto w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut.
Przetrzyj patelnię po mięsie papierowym ręcznikiem, wrzuć dodatkową łyżkę masła, rozpuść. W filiżance bulionu rozmieszaj łyżkę mąki, po czym wlej na patelnię. Całość wymieszaj, zagotuj. Dorzuć groszek i porwane w strzępki liście sałaty. Warzywa skrop odrobiną soku z cytryny, dopraw szczyptą soli i pieprzu, wymieszaj i zagotuj, aż powstanie gęsty sos z groszkiem.
Miękką marchewkę odcedź, przełóż do miski, posyp szczyptą cukru, w garnku rozpuść 1 łyżkę masła, polej nim marchew (w oryginale marchew została rozgnieciona). Groszek w gęstym sosie przelej do drugiej miseczki. Wyjmij ciasto z kurczakiem, pokrój na 4 części (oddziel ciasto od brzegów za pomocą noża), nakładaj na talerze za pomocą łopatki do przekładania naleśników lub większej łyżki. Podawaj z marchewką i groszkiem. Smacznego!
Mięso było wyśmienite. Wyjątkowo miękkie i z tą wspaniałą nutą musztardy. Sos pod ciastem w trakcie pieczenia pięknie zgęstniał, dlatego nie miałam żadnej trudności w przeniesieniu pełnych porcji mięsa z ciastem. Smaki pieczonego ciasta z mięsem współgrały idealnie. Do tego gotowana świeża marchewka i groszek w niecodziennym dla mnie wydaniu. Niektórym danie może wydać się mało syte bez ziemniaków, ryżu etc., ale warto przygotować taką porcję, po czym zaserwować pyszny deser, np. w postaci jabłek zapiekanych z rodzynkami, które sama przygotowałam. Pycha!

czwartek, 10 kwietnia 2014

Proste tikka masala

Nie wiem kiedy, a nawet czy w ogóle polecę do Indii... Warto było pokusić się o domowe tikka masala, chociaż smakuje trochę inaczej niż w hinduskich restauracjach w 3-city i pewnie jeszcze inaczej niż w Indiach. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 750 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • po 1/4 łyżeczki cukru i garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szkl. puree z pomidorów
  • 1 szkl. bulionu drobiowego lub z kostki
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Marynata jogurtowa (wymieszaj wszystkie składniki):
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu
Kurczaka zalej marynatą, wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut (w oryginale 4 godziny). Na rozgrzanym na patelni tłuszczu usmaż mięso, odstaw.
W drugiej, większej patelni rozgrzej dodatkowe 2 łyżki oliwy/oleju, wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Smaż kilka minut, mieszając. Dodaj cukier, garam masala i pieprz cayenne, wymieszaj, smaż dodatkową minutę. Wlej pokrojone pomidory z zalewą (lub puree) oraz bulion, zmniejsz ogień do średniego, doprowadź do łagodnego wrzenia.
Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Zmniejsz ogień do małego, wlej jogurt i połowę przygotowanej śmietanki mieszając. Ponownie doprowadź do łagodnego wrzenia, gotuj ok. 5 minut, aż wszystkie smaki "przegryzą się".
Wreszcie dodaj do sosu mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku chilli wedle uznania. Podawaj z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan. Całość posyp siekaną kolendrą. Smacznego!
Polecam pozostawienie części śmietany, jeśli zamierzacie odgrzewać mięso na drugi dzień. Przy rozdaniu całości zużyjcie wszystkie składniki za pierwszym gotowaniem. Osobiście nie dodawałam już chilli - ostre nuty garam masala w zupełności mi wystarczyły, dlatego dodawajcie jej z rozwagą. Użyłam też więcej jogurtu i śmietany. Zdecydowanie wybieram i zachęcam do przygotowania porcji z naanami niż z ryżem basmati.   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014