tag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post592191074674026852..comments2024-01-21T09:29:21.236+01:00Comments on Kate's Pie Hole: Babka majonezowa z nutą pomarańczowąUnknownnoreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-17680039009808435842012-01-30T19:19:26.529+01:002012-01-30T19:19:26.529+01:00Witaj Aleksandro, to była moja pierwsza babka majo...<b>Witaj Aleksandro</b>, to była moja pierwsza babka majonezowa, chociaż jadłam ją nie raz (też w wersji bezglutenowej) u mojej przyszłej Teściowej :) od razu mi zasmakowała, ponieważ jest wilgotna. A w przypadku wypieków bezglutenowych bardzo łatwo o przesuszenie ciasta (z reguły są mega kruche). C<br /><br />o do diety, faktycznie postanowiłam skrobnąć coś niecoś na ten temat, ponieważ faktycznie różni ludzie mogą mnie różnie odbierać i osądzać, no ale na to my blogerzy nie mamy wpływu.<br /><br />Dziękuję Ci za komentarz :*Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-20862513602799054272012-01-29T12:08:36.621+01:002012-01-29T12:08:36.621+01:00Kasiu przzeczytałam Twój komentarz dotyczący glute...Kasiu przzeczytałam Twój komentarz dotyczący glutenu i trochę mi się wszystko poukładało ;). <br />Nigdy nie robiłam babki majonezowej. Przepięknie wyrosła!Aleksandra Rybinskahttps://www.blogger.com/profile/04257068535070758651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-14960510431751789872012-01-11T22:59:34.474+01:002012-01-11T22:59:34.474+01:00Droga L., dziękuję za Twój komentarz. Nie odbieram...<b>Droga L.</b>, dziękuję za Twój komentarz. Nie odbieram go jako krytykę, a raczej nieporozumienie z Twojej strony. <br /><br />Skład Dekoracyjnego majonezu Winiary, cyt. "olej roślinny rafinowany, musztarda - woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, zioła, woda, żółtka jaj kurzych 7,5%". <br /><br />Nie dopatruję się tutaj skrobi pszennej. Nie wierząc do końca stronie internetowej (która de fecato pokusiła się o określenie go jako bezglutenowy), np. <a href="http://www.frisco.pl/product/5900085011012/WINIARY_Majonez_dekoracyjny.xhtml" rel="nofollow">Skład-majonezu-winiary</a>, pojechałam do sklepu i poszukałam tego majonezu. Skład był oczywiście taki sam. <br /><br />Nie widzę w nim skrobi, mąki. Niektórzy z celiaków mają obiekcje wobec octu, ja nie. Być może do nich należysz, ale to już jest Twoja decyzja.<br /><br />Na temat skrobi pszennej zresztą nie będę się teraz rozpisywać, ponieważ postanowiłam poświęcić podstronę na blogu na temat celiakii i rozwiać nie tylko Twoje wątpliwości na temat stosowanych przeze mnie produktów oraz mojej opinii na temat diety. Także, zapraszam wkrótce.<br /><br />Po drugie, proszek do pieczenia. Chyba w żadnym z przepisów bezglutenowych nie zaznaczyłam, że proszek ma być bezglutenowy, ponieważ jest dla mnie i chyba każdej osoby będącej na diecie - bardziej niż oczywiste. Polecam Ci firmę Celiko. Mam chyba ze 4 opakowania w szufladzie. <br /><br />Nigdy nie napisałam na blogu, że każdy ma się sztywno trzymać przepisu. Podaję je w taki sposób, aby nie ograniczać żadnej ze stron, ani celiaków, ani osób bez diety (ponieważ chyba nikt z moich znajomych nie wie co to celiakia i pyta "a czy ja mogę wypróbować ten przepis? a co to ta guma guar? a po co to? a gdzie dostanę mąkę bezglutenową? a to jakaś specjalna?", na co odpowiadam "tak, możesz skorzystać przepisu; guma guar jest naturalną substancją zagęszczające, stabilizującą wypieki bezglutenowe (każdy celiaka chyba wie, jakie działanie ma generalnie gluten), nie musisz kupować mąki bezglutenowej jeśli nie jesteś na diecie, weź tortową". <br /><br />Każdy z nas ma swoją opinię, swoje zdanie i podejście do diety. Jeśli jesteś na bardzo ostrej diecie, i masz stałe wątpliwości do majonezu, zadzwoń do firmy Winiary i zapytaj, czy ich majonezy zawierają gluten. Albo poszukaj inny, na którym napisano wprost "produkt bezglutenowy". <br /><br />Jest jeszcze inne rozwiązanie: możesz spokojnie przygotować domowy, bezglutenowy majonez :) Wtedy będziesz w 100% pewna, co do półproduktów. <br /><br />Jeszcze raz dziękuję Ci bardzo za komentarz i życzę samych kulinarnych sukcesów bezglutenowych. <br /><br />Pozdrawiam,<br />KasiaKasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-49668758391994730932012-01-11T22:38:42.734+01:002012-01-11T22:38:42.734+01:00kachno, dzięki :)<b>kachno</b>, dzięki :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-70759229764571707582012-01-11T12:10:01.987+01:002012-01-11T12:10:01.987+01:00Szanowna Pani!
Kilka dni temu trafiłam na Pani bl...Szanowna Pani!<br /><br />Kilka dni temu trafiłam na Pani blog, szukając urozmaicenia mojej diety bezglutenowej (której muszę ściśle przestrzegać ze względów zdrowotnych), głównie smakołyków na długie zimowe wieczory. Znalazłam przepis na tę babkę, która wygląda bardzo apetycznie i chętnie bym ją zrobiła, z tym, że obawiam się, że nie jest to do końca wypiek bezglutenowy, co mnie bardzo rozczarowało i musiałam obejść się smakiem. W majonezach polularnych marek dostępnych w Polsce (np. Winiary, Hellmans) znajduje się pszenica/skrobia pszenna (modyfikowana). Podobnie jest z proszkiem do pieczenia - należałoby użyć specjalnego, bezglutenowego. I proszę nie odbierać tego jako krytykę, a jedynie jako dodatkową informację na temat diety bezglutenowej.<br /><br />Z poważaniem,<br />L.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-38616401827093364342012-01-07T11:43:20.441+01:002012-01-07T11:43:20.441+01:00wygląda super... taka puszysta :)
pozdrawiam
http...wygląda super... taka puszysta :)<br />pozdrawiam<br /><br />http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.comkachnahttps://www.blogger.com/profile/03402533962469348724noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-78436808161739229772012-01-06T19:06:20.081+01:002012-01-06T19:06:20.081+01:00ilko, dziękuję :)
burczymiwbrzuchu, niektórzy pew...<b>ilko</b>, dziękuję :)<br /><br /><b>burczymiwbrzuchu</b>, niektórzy pewnie od razu ją odrzucą ze względu na majonez, u mnie przeciwnie. Lubię majonez a do tego wypieku jest idealnym rodzajem tłuszczu :) <br /><br /><b>judik</b>, dzięki :)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-71153221032048678052012-01-06T18:20:14.491+01:002012-01-06T18:20:14.491+01:00Wygląda zachwycająco!:)Wygląda zachwycająco!:)judik1119http://escapeintokitchen.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-7605552167126213562012-01-05T22:15:50.808+01:002012-01-05T22:15:50.808+01:00Bardzo intrygująca propozycja! Nigdy nie jadłam ci...Bardzo intrygująca propozycja! Nigdy nie jadłam ciasta na bazie majonezu :)burczymiwbrzuchuhttps://www.blogger.com/profile/11809905006290932238noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-63117252153897236032012-01-05T20:27:30.487+01:002012-01-05T20:27:30.487+01:00piękna, apetyczna babka! :)) pozdrawiam ciepłopiękna, apetyczna babka! :)) pozdrawiam ciepłoilka_86https://www.blogger.com/profile/02532746051164569678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-48355628920542457232012-01-04T19:22:41.686+01:002012-01-04T19:22:41.686+01:00Dominiko, ja znałam smak tej babki od kilku miesię...<b>Dominiko</b>, ja znałam smak tej babki od kilku miesięcy. Teraz zrobiłam ją po raz pierwszy :) i też się dziwiłam :)<br /><br /><b>Majano</b>, dziękuję, na taką babeczkę na pewno jest sporo dobrych przepisów :)<br /><br /><b>dream about muffins</b>, możesz też skorzystać ;) w wersji glutenowej proponuję CI użyć mąkę tortową (uwielbiam ją !). Dodam również, że babka smakuje jak normalna babka, nie ma posmaku majonezu o ile użyjesz łagodnego, ALE jest za to bardziej wilgotna, co pozwala na dłuższe utrzymanie świeżości i bardzo mi odpowiada, ponieważ nie lubię za bardzo suchej babki, a nie zawsze zjemy w 1 dzień całe ciasto<br /><br /><b>Majko</b>, ciesze się, że też lubisz tę piosenkę. I dziękuję za komentarz odnośnie babki. Pozdrawiam!<br /><br /><b>Kasiu</b>, eh Kasiu, najgorsze, że chyba posiadam nieskończone ilości łez... wiele osób nie jada majonezu i zastępuje lekkim jogurtem, wiem... a wiesz, nawet przyznam Ci się, że ja nawet lubię smak majonezu ;)<br /><br /><b>Maggie</b>, dziękuję :* <br /><br /><b>Magdo</b>, szkoda, że tylko sikorki się najadły... Ale cieszę się, że napisałaś. Możesz zawsze napisać mi maila albo możemy tutaj na forum podyskutować, jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie wypieków, aby je rozwiać i spróbować upiec ciasto tak, aby smakowało przede wszystkim Tobie. <br /><br />Nie uważam się, że doświadczoną kucharkę (bo gotuję i piekę bezglutenowo dopiero 6-ty rok), ale jeśli będę tylko potrafiła, postaram się Ci pomóc, i dopowiedzieć odnośnie przepisu tak bardzo, jak można. Nie wahaj się pytać, naprawdę. Inny komunikator też wchodzi w grę. Jeśli masz ochotę, daj mi tylko znać. Życzę powodzenia z kucharzeniu. <br /><br />Ps. Pamiętaj, że mi też czasami ciasta nie wychodzą i ciskam je do kosza, ale mimo to próbuję raz jeszcze. Nie zrażaj się zbyt szybko, mimo że w ciastach ucieranych bardzo łatwo o zakalec. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło!Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-41581136791372071572012-01-04T16:49:30.278+01:002012-01-04T16:49:30.278+01:00Od ponad roku czasami zerkam na blog, głównie ze w...Od ponad roku czasami zerkam na blog, głównie ze wzgledu na dietą bezglutenową ;-) Piec ciast nigdy nie lubiłam i niestety mnie do tego nie ciągnie ale ta babka wygląda cudownie!<br />Może tym razem się uda, bo piernikiem w wersji bezglutenowej poczęstowałam świątecznie sikorki ;-) <br />Pozdrawiam serdecznie,<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-84729476641635948262012-01-04T09:32:44.398+01:002012-01-04T09:32:44.398+01:00Mam nadzieje, ze smutek predzej czy pozniej minie....Mam nadzieje, ze smutek predzej czy pozniej minie. Nie bede pisac: "usmiechnij sie". Napisze: wyplacz sie, nasluchaj smutnych piosenek. Czasem trzeba. <br />I nie zaluj sobie babki na ukojenie smutku!Maggiehttps://www.blogger.com/profile/01200693731532481325noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-90121807703120516642012-01-03T21:00:00.901+01:002012-01-03T21:00:00.901+01:00Ojej, babka z majonezem...! Czy ja bym ją zjadła, ...Ojej, babka z majonezem...! Czy ja bym ją zjadła, skoro zawiera ten składnik, który nawet w wytrawnych daniach traktuję po macoszemu? ;) Ale tak pięknie wygląda, że chyba się skuszę! :)<br />Kasiu, dobrze wiem, co czujesz, mnie też wkurzają ludzie, którzy życzą sobie tylko uśmiechniętych twarzy w swoim towarzystwie...<br />Ja Ci powiem tak - wypłacz i wysmuć to do końca, aż się wyczerpie; sama najlepiej wiesz kiedy przestać; nikt nie może zmusić nas do radości. I tyle... ;)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/12314695488788755093noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-55147106348490743692012-01-03T20:41:36.417+01:002012-01-03T20:41:36.417+01:00Piekna piosenka Kasiu. Bardzo ja lubie. Zawsze wpr...Piekna piosenka Kasiu. Bardzo ja lubie. Zawsze wprowadza mnie w nostalgiszny nastroj. A na takie chwile najlepszy jest kawalek dobrej babki :) Twoja wyglada przepysznie.<br /><br />Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku. Jak najmniej smutnych chwil :))<br /><br />Usciski.majkahttps://www.blogger.com/profile/12086860387467715981noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-66274130923987038822012-01-03T20:33:40.948+01:002012-01-03T20:33:40.948+01:00Od pół roku dostaję od koleżanki przepis na babkę ...Od pół roku dostaję od koleżanki przepis na babkę z majonezem..<br />uff. mogę tu go zobaczyć, w końcu.<br />Ciekawie musi smakować.<br /><br />pozdrawiammuffinkahttps://www.blogger.com/profile/10550836321542923817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-57920645390234537362012-01-03T20:06:38.017+01:002012-01-03T20:06:38.017+01:00Świetna babeczka. Bardzo ładnie wygląda.
Kiedyś ro...Świetna babeczka. Bardzo ładnie wygląda.<br />Kiedyś robiłam majonezową,ale inną, a Twoja tak pysznie wygląda.<br />Pozdrowienia:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6742794724061128917.post-73644916993073678412012-01-03T20:00:52.983+01:002012-01-03T20:00:52.983+01:00Taka babka z majonezem to dla mnie zupełna nowość!...Taka babka z majonezem to dla mnie zupełna nowość!Dominikahttps://www.blogger.com/profile/03497954690100240211noreply@blogger.com