Pewnego dnia do pracy przyszły bułka i przepis. A raczej przyprowadziła je Pani Ania. Wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że bułki są świetne. W piątek na noc przygotowałam ciasto, w sobotę raniutko upiekłam bułeczki. Pachniało w całym domu. Dzisiaj rano, ostatnia bułka była jeszcze miękka. Podaję przepis na 8 serduszek.
Strony
▼
niedziela, 27 lutego 2011
Bułki pszenne z makiem
czwartek, 24 lutego 2011
Sałatka z cebulką
Prosta i szybka sałatka 5-składnikowa. Lekka i kolorowa. Szybko znika z talerza. Ciekawym dodatkiem okazały się małe cebulki marynowane ;-) Przepis dostałam od Mamy Szymona :-) Dziękuję! I zachęcam do jej zrobienia wszystkich ciekawych połączeń nowych smakówSkładniki:
- 1 por (przede wszystkim część biała)
- 20 dag dobrej szynki w kawałku (może być szynka konserwowa, z indyka etc. )
- 4 jajka na twardo
- średnia puszka kukurydzy konserwowej
- słoik srebrnych cebulek marynowanych (280 g z zalewą, użyłam f. Ole!)
- 4-5 łyżek majonezu
I na tym koniec :-)
środa, 23 lutego 2011
Zupa pomidorowa z ciecierzycą
Cieciorka uprawiana jest w dwóch odmianach: Desi - o drobnych, ciemnozielonych ziarenkach z pofałdowaną skórką oraz Kabuli - charakteryzującą się większymi, jasnymi ziarenkami o gładkiej powierzchni. Dzisiaj pomidorówkę oddaję Kabuli. Dla mnie smakuję groszkowo. Jest źródłem białka, węglowodanów, witamin (A, C, E, K, grupa witamin B, kwas foliowy), podstawowych minerałów (P, K, Ca, Zn). Zawiera bardzo dużo błonnika, dlatego poleca się ją diabetykom i osobom odchudzającym się. I jeszcze jedno: nie zawiera glutenu, w związku z czym może być substytutem makaronu w pomidorówce dla celiaków :-)Składniki:
- 1,5 litra wywaru mięsnego (przygotowałam na podwójnej piersi z kurczaka)
- 1 puszka pomidorów w całości (puszka 400 g z zalewą)
- 1 puszka białej cieciorki (puszka 400 g z zalewą)
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ćwiartka selera
- 1 duża marchewka
- 1/2 cebuli
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki pietruszki (polecam poszatkować świeżą, można zastąpić suszoną)
- 2 płaskie łyżeczki vegety (opcjonalnie)
- ziele angielskie i liście laurowe (ilość wedle uznania)
- szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- szczypta cukru (opcjonalnie, jeśli zupa będzie kwaśna)
Ps. Pozdrowienia dla shinju i jej zupki pomidorowej z soczewicą ;-)
piątek, 18 lutego 2011
Cynamonowo-pomarańczowe blondies z żurawiną (bezglutenowe). Od Serca dla Serca
Przepisowo blondies, z tą różnicą, że w smaku cynamonowe, zakrapiane pomarańczą, ze słodką żurawiną, pod serowo-czekoladową pierzynką. Kiedy zobaczyłam je w formie serduszek na Glorious Treats - wiedziałam, że muszę je zrobić dla Szymona ;-) Jednak figlarna mąka bezglutenowa zrobiła mi psikusa w próbie wykrawania serca. Została krajanka ;-) Podaję przepis na małą blaszkę o wymiarach 17 cm x 24 cmSkładniki:
Spód:
- 120 g mąki bezglutenowej (użyłam fimy Schar, można zastąpić pszenną)
- 100 g cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy (zostaw 1 łyżkę do polewy)
- 1 jajko
- 100 g miękkiego masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g suszonej żurawiny (polecam f. Sante z aromatem pomarańczowym)
- 100 g białej czekolady
- 200 g serka waniliowego/śmietankowego do sernika (tzw. cream cheese, np. Piątnicy, Turka, President)
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżeczki masła
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- żurawina i perełki do ozdoby
Masa będzie gęsta. Przekładamy masę do uprzednio wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą blaszki, wyrównujemy powierzchnię łyżką. Pieczemy w 180°C przez około 25-30 minut. W tym czasie ciasto zarumieni się, odejdzie od brzegów. Następnie blondies wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
I moje serduszko takie szczęśliwe, że jestem z Nim... Ciacho dedykuję mojemu Skarbkowi, prosto od Serca dla Serca :*
Przepis dodaję do akcji:
czwartek, 17 lutego 2011
Sajgonki. Potrójnie szczęśliwa ;-)
Dzisiaj jestem potrójnie szczęśliwa: po 1) wczoraj wieczorem przyjechałam do Gdyni :-) po 2) zrobiłam sajgonki i po 3) najmniej oczekiwane, wygrałam u Magdy z Rogalika.blox konkurs herbaciany organizowany przez firmę Herbapol :D Cieszę się jak małe bobo z pełnym brzuszkiem :-) Dostanę herbatki!! Już się nie mogę doczekać! Podaję przepis na 12 sajgonekSkładniki:
- 500 mięsa mielonego z indyka
- 12 płatków okrągłego dużego papieru ryżowego (miałam 1 op. 100 g)
- 1/2 cebulki
- 1/4 czerwonej papryki
- 30 g makaronu sojowego/ryżowego (użyłam 1/3 op. cienkiego makaronu sojowego)
- kilka grzybków mun (ilość wedle uznania, można zastąpić pieczarkami)
- kiełki fasoli Mung (opcjonalnie, ilość wedle uznania)
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
Zarówno makaron sojowy, jak i grzybki mun (każde w osobnej miseczce) zalewamy gorącą wodą, aż zmiękną i zwiększą swoje rozmiary, odcedzamy. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z pokrojonymi w drobną kostkę grzybami mun (grzybki mun możesz zastąpić usmażonymi posiekanymi pieczarkami), dopraw solą i pieprzem, po czym całość dodaj do smażonej cebulki i smaż, aż mięso puści sok, usmaży się; mieszaj co jakiś czas.
Ps. Serdeczne pozdrowienia dla Magdy z Rogalika ;-) Dziękuję raz jeszcze za nagrodę!
Ps2. Zima wróciła... Przynajmniej w Gdyni! Pada śnieg, jest mroźno i nie chce się wychylać nosa spod koca :P
Przepis dodaję do akcji:
niedziela, 13 lutego 2011
Sernik kajmakowy. Walentynkowo
Wrócili! ;-) Przywieźli z Zakopanego oscypki, paputy i różne takie ;-) Najważniejsze, że siebie :P A na Ich powrót coś specjalnego... Wczorajszy wypiek należy do najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Przepis znalazłam u Liski, dopasowując go do swoich upodobań. Na blaszkę o średnicy 20 cm (można użyć blaszki 22-24 cm, będzie niższy)Składniki:
Spód:
- 80 g herbatników petit beurre (1,5 opakowania, polecam firmy Bahlsen Krakuski, są bardzo kruche i łatwo się je rozdrabnia)
- 30 g miękkiego masła
- 1 garść płatków migdałów
Masa twarogowa:
- 500 g twarogu w wiaderku (jestem wierna firmie Delfiko, twaróg o smaku o waniliowym)
- 3 jajka
- 1 op. cukru waniliowego
- 500 g masy kajmakowej/krówkowej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
- 2-3 garści płatki migdałów
Sernik wstawiamy do lodówki, chłodzimy kilka godzin.
Przepis dodaję do akcji:
Ps. Dużo miłości nie tylko w walentynki, ale przez cały rok kochani :-)
Ps2. Tak wygląda moja tapetka w dniu walentynek :D Po kliknięciu odsyłacz na stronę z tapetką do ściągnięcia ;-)
czwartek, 3 lutego 2011
Sałatka curry z kurczakiem
Kolor podstawowy: żółty. W roli głównej: kurczak. W pozostałych rolach: weekendowe słońce i uśmiech, i cała tam reszta! Tytuł: żółta sałatka. Na dobry humor, odpędzenie mrozów i tęsknotę za wiosną. Podaję ilości na dużą miskę ;)