Proste klasyczne danie z kuchni chńskiej. Pyszna mieszanka mięsa z kurczaka i tygrysich krewetek. Zużyjcie tyle mięsa, na ile macie ochotę. Pozostawiam Wam pełną swobodę w doborze proporcji. Podaję przepis na 4-6 porcji, z książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Strony
▼
czwartek, 29 listopada 2012
Ryż smażony z krewetkami i kurczakiem
czwartek, 22 listopada 2012
Kulinarny Budapeszt
Panorama Budapesztu, 10.2012 |
Spodziewałam się ostrych, ciężkostrawnych potraw. Gulaszu, paprykarzu, placków ziemniaczanych i wina lejącego się strumieniami. Sprawdziło się tylko to ostatnie - byłam jedną z nielicznych osób nie pijących wina w Budapeszcie. Co do restauracji i oferty gastronomicznej, Budapeszt zdecydowanie bardziej przypomina stolice z zachodu. Każdy znajdzie coś dla siebie.Nie będę ukrywać, że największą frajdę sprawiły mi wizyty w cukraszadzie i kavehaz. Mowa rzecz jasna o cukierniach i kawiarniach :-) Ja, wielki smakosz słodkich wypieków z utęsknieniem wyczekiwałam tradycyjnego dobosza, czy wreszcie uroczych francuskich słodkości z Gerbeauda.
Ruszwurm, Budapeszt 10.2012 |
Wnętrze Ruszwurm, Budapeszt 10.2012 |
Tort dobosz, Ruszwurm, Budapeszt 10.2012 |
***
Ruszwurm Confectionery
1014 Budapest, Hungary
Szentháromság u. 7
1014 Budapest, Hungary
Szentháromság u. 7
***
Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Stylowe wnętrze Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Wypieki w Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Czekolady domowej roboty, Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Tort Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Lemon Basil, Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
Praliny w Gerbeaud, Budapeszt 10.2012 |
***
Gerbeaud Gasztronomia KFT.
1051 Budapest Vörösmarty tér 7-8
***
Wreszcie cukiernia o nazwie Szamos - mój faworyt, coś pomiędzy domową atmosferą w
Ruszwurm a eleganckimi ciastkami Gerbeauda (nie licząc oczywiście
Szamos położonej na Vorostmarty ter, gdzie ceny i wystrój idealnie
konkurują z Gerbeaud!).Szamos, Budapeszt 10.2012 |
Witryna z wypiekami w Szamos, Budapeszt 10.2012 |
Desery w Szamos, Budapeszt 10.2012 |
Tort marcepanowy, Szamos, Budapeszt 10.2012 |
Praliny w Szamos, Budapeszt 10.2012 |
***
Szamos Cukrászda Kisroyal
Erzsébet körút 43-49,
Budapest 1073, Hungary.
***
Odnośnie restauracji, miałam wielkie plany odwiedzić kilka restauracji serwujących dania bezglutenowe. Polegliśmy - część bywała zamkniętych (polecana przez internautów indyjska, o ile dobrze pamiętam Govinda), część zaś znajdowała się w odległych częściach miasta. Ponieważ jadaliśmy dosyć późno, a mieszkaliśmy tuż przy dzielnicy określanej Miastem Elżuni i Teresy znaleźlimy tam wspaniały zakątek przynajmniej 2 restuaracji godych uwagi.
Menza, Budapeszt 10.2012 |
Wnętrze Menzy, 10.2012 |
Pieczony kurczak z warzywami, Menza, Budapeszt 10.2012 |
Wieprzowa golonka w sosie pomidorowym, Menza, Budapeszt 10.2012 |
Restaurację znajdziecie w pobliżu stacji metra Oktogon. Zakątek wielu restaracji, bardzo łatwy do znalezienia.
***
Menza, 1061 Budapest,
Liszt Ferenc tér 2, Hungary
***
***
Karma, 1061 Budapest,
Liszt Ferenc tér 11, Hungary
***
***
Spinoza, 1074 Budapest,
Dob utca 15, Hungary
***
Kilka razy próbowaliśmy "dostać się" do Bock Bisztro, resturacji rekomendowanej przez przewodnik Michelin. Może i dobrze, że bywała zamknięta, czy przepełniona z zarezerwowanymi na wieczór stolikami. Zarówno menu jak i ceny wysoce oryginalne.
Uwaga: we większości, jeśli nie we wszystkich resturacjach i cukierniach budapesztańskich doliczany jest do rachunku napiwek. Jego wysokość stanowi od 10 do 15% wartości zamówienia.
Takie to oto cwaniaki kulinarne.
*******************************
Pozwolę sobie jeszcze opowiedzieć o jednym miejscu, w którym z braku czasu, ale może bardziej odwagi nie zrobiłam zdjęć. Mam na myśli Boscolo i jego część resturacyjną. Miałam okazję dwukrotnie jadać w Boscolo w tzw. Czerwonej Sali. Każdy lunch składał się ze startera, dania głównego oraz deseru.
Lunch pierwszy:
- zupa gulaszowa z kurczaka (!) z groszkiem,
- panga z marchewką,
- i uwaga, olśnienie kucharza: strudel z wiśniami i sosem cynamonowym.
- bułeczki z pasztetem (!), trójkącikiem papryki, plasterkiem ogórka i pomidorka koktajlowego,
- kawałek piersi młodego kurczęcia z groszkiem i ziemnikami oraz gruszki (zaznaczyli, że kompot domowej roboty),
- na deser kawałek ciastka w postaci musu przygotowanego z serka wiejskiego z maliną.
Także moi mili, jedźcie, zwiedzajcie i nie żałujcie sobie odrobiny przyjemności. Ja niczego nie żałuję. Nawet Gerbeaud ;-) Z utęsknieniem wyczekuję kolejnych przygód kulinarnych ;-)
Pozdrawiam Was serdecznie!
sobota, 17 listopada 2012
Kurczak z papryką i nerkowcami
Jest to mój pierwszy udział w orzechowym tygodniu :-) Zazwyczaj dorzucam orzechy do słodkich wypieków. Ostatnio gościły natomiast w wersji wytrawnej. Wraz z moimi kulinarnymi przyjaciółmi zapraszamy Was do wypróbowania wytrawnych dań z orzechami :-) Podaję przepis na 4-6 porcji, na podstawie przepisu z książki pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".Składniki:
- 500 g udek z kurczaka/lub piersi pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 3 łyżki sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry (użyłam aktualnie dostępne w domu wino)
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (opcjonalnie sproszkowanego)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire*
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4-1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
- 2 dymki (wystarczy szczypior, ja zużyłam całe)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 szklanka nerkowców, uprażonych
- gotowy ryż do podania, np. basmati
W drugiej misce przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki wody, pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego, olj sezamowy, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Sos odstaw. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Jeśli zamierzasz użyć posiekaną cebulkę, zeszklij ją na tym etapie, przełóż do miseczki.
Przepis dodaję do akcji:
W wirtualnej kuchni spotkali się:
- Lejdi, http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/
- Mirabelka, http://mirabelkowy.blogspot.com/
- Siaska, http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
- Wiera, http://terazjedzmnie.blogspot.com/
- Mopsik, wlodarczyki.net/mopswkuchni/
- Bartolodzik, http://www.facetnatalerzu.pl/
- Maggie, http://maggiegotuje.blogspot.com/
- Dobromiła, http://dobrosmaki.
blogspot.com/
*Sos Worcestershire zawiera śladowe ilości glutenu w postaci octu słodowego wytwarzanego z jęczmienia - stosowanie przez celiaków zgodnie z własnym przekonaniem.
środa, 7 listopada 2012
Zupa dyniowa z curry i soczewicą
Ugotowałam ją tydzień temu. Póki co jest to najlepszy przepis jaki znalazłam i wypróbowałam na zupę dyniową. Jest kremowa i porządnie doprawiona, przy czym nie jest ostra. A z reszty dyni powstał lampion. Podaję przepis na 4-6 mniejszych porcji, z inspiracją ze strony www.taste.com.au/Składniki:
- ok. 1 kg dyni (wystarczy mała dynia hokkaido)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub zmielonego)
- 2 łyżeczki zmielonego curry
- 3/4 filiżanki czerwonej soczewicy
- 1.25 litra bulionu warzywnego
- 1/3 filiżanki jogurtu naturalnego, opcjonalnie
- świeża kolendra lub pietruszka do podania
- grzanki z chleba, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju/oliwy
niedziela, 4 listopada 2012
Secesyjny Budapeszt
Kaś na Var-hegy, w tle Parlament, Budapeszt 10.2012 |
Najpierw żyli tam Celtowie. W czasach przed naszą erą nadeszli Rzymianie, po czym Hunowie Atylli. Wreszcie pod koniec IX wieku przywędrowało tam siedem madziarskich plemion prowadzonych przez Księcia Arpada, gdzie wskutek osiedlenia stworzyli królestwo Węgier. Podążając za Arpadem pod koniec października br. przywędrowaliśmy na Węgry, odwiedzając ich stolicę - Budapeszt.Wakacje w październiku? Kto by pomyślał, prawda? Tymczasem trafiliśmy na bardzo słoneczny tydzień, w trakcie którego temperatury sięgały 22°C, a miasto żyło swoim węgierskim rytmem bez przeludnienia turystami. Idealnie. Nie będę ukrywać, że główne atrakcje Budapesztu można zwiedzić w zaskakująco szybkim tempie.
Budziński Pałac Królewski, Budapeszt 10.2012 |
Kościół Macieja, Budapeszt 10.2012 |
Na Gellert-hegy zaś znajduje się między innymi kościół w skale. Kaplica została "zbudowana" przez paulinów w 1931r., a udostępniona zwiedzającym dopiero w 1992 roku. Wewnątrz znajdziecie m.in. małą wnękę poświęconą przyjaźni polsko-węgierskiej z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej i relikwiami królowej Jadwigi.
Kaplica w skale na Gellert-hegy, Budapeszt 10.2012 |
Most łańcuchowy Szecheneyiego, Budapeszt 10.2012 |
Bazylika św. Stefana, Budapeszt 10.2012 |
Philanthia na Vaci utcy, Budapeszt 10.2012 |
Opera, Budapeszt 10.2012 |
Terror Haza, Budapeszt 10.2012 |
Boscolo i New York Cafe, Budapeszt 10.2012 |
Hosok tere, Budapeszt 10.2012 |
Wielka Hala Targowa, 10.2012 |
Śliczna żółta ceglana fasada i jeszcze piękniejszy dach pokryty ceramiką Zsolnay.
Wnętrze hali targowej, 10.2012 |
W środku zaś kilka kondygnacji, na których znajdziecie stoiska mięsne, z owocami i warzywami, pieczywem, ciastem, serem.
Stragany w hali targowej, Budapeszt 10.2012 |
Rękodzięła i lalki - dlaczego matrioszki?, Budapeszt 10.2012 |
Pozdrowienia!