Jeden z najprostszych świątecznych wypieków. Ucierane ciasto z bakaliami. Wybierz te, które najbardziej lubisz: orzechy, migdały, kandyzowane owoce. Podaję przepis na keksówkę o wymiarach 27 cm x 9 cm.
Strony
▼
sobota, 14 grudnia 2013
Keks świąteczny
niedziela, 24 listopada 2013
Wiejska zupa z fasoli z makaronem
Bardzo dobra zupa pomidorowa wzbogacona fasolą. Takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam. "Inspiracją do tego przepisu jest wiejska włoska zupa pasta e fagioli, której składniki zwykle mamy pod ręką w swojej spiżarni". Podaję przepis na 6 porcji zaczerpnięty z książki, pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".Składniki:
- 2 l bulionu wołowego lub drobiowego
- 1 puszka fasoli cannellini lub borlotti lub pinto (440 g)
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 części selera
- mały por
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (455 g)
- 2 szkl. drobnego makaronu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy
niedziela, 27 października 2013
Wieprzowina duszona z jabłkami
Miękka, duszona wieprzowina aromatyzowana przyprawamy korzennymi, podana z jabłkami. Niecodzienna odmiana klasyczneog schabu. Przepyszna! Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie przepisu z książki Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu".Składniki:
- 6 kotletów schabowych bez kości, każdy 1-cm grubości
- 4 jabłka (oryg. Granny Smith)
- 750 ml soku jabłkowego
- 2 średnie cebule
- max. 250 g boczku
- 50 g mąki bezglutenowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub kilka w całości
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- olej lub oliwa
- sól i pieprz do smaku
Przed podaniem możesz wyjąć kotlety, zlać sos na patelnię i zagęścić mąką stale mieszając, aby nie powstały grudki - wedle uznania. Podawaj z ziemniakami, pieczonymi jabłkami, kapustką lub inną surówką. Smacznego!
niedziela, 20 października 2013
Berlin & Potsdam kulinarnie
Pałac Sanssouci, Poczdam 09.2013
Urlop minął nam pod znakiem niedźwiedzia. Z reguły stojące na dwóch łapach, kolorowe, oklejone, mniej lub bardziej urocze można było spotkać w różnych częściach Berlina. Miasto z chaotyczną zabudową, oszklonymi wieżowcami, które dominują nad nielicznymi kamienicami. Berlin na starych fotografiach, przed wojną wygląda wyjątkowo ładnie. Dzisiejszy Berlin wydaje się być szary i brudny, elewacje zabytków aż proszą się o renowację. Ale jest coś, co wyróżnia Berlin spośród innych betonowych miast - infrastruktura komunikacyjna. Fantastyczny rozkład ulic, z reguły czteropasmowych na każdą stronę, i bardzo dobry transport. Kulinarnie? Dobrze, ale bez rewelacji.Chcąc maksymalnie wykorzystać cieplejszy dzień wybraliśmy się do Potsdamu (pol. Poczdam), miasteczka leżącego około 30 km od centrum Berlina.
Cudowna ceramika w dzielnicy holenderskiej, Poczdam 09.2013 |
Ceramika w dzielnicy holenderskiej, Poczdam 09.2013 |
La Maison du Chocolat, Poczdam 09.2013 |
Kawałek tarty cytrynowej z La Maison du Chocolat, Poczdam 09.2013 |
Kawałek sernika w La Maison du Chocolat, Poczdam 09.2013 |
Witryna z ciastami w La Maison du Chocolat, Poczdam 09.2013 |
***
La Maison du Chocolat
Benkertstraße 20,
14467 Potsdam
***
Kompleks zamkowy jest obowiązkowym miejscem do zwiedzenia w Poczdamie. Letnia rezydencja Fryderyka Wielkiego, pałac Sanssouci (na pierwszym zdjęciu), jest kluczowym miejscem kompleksu. Zwiedziliśmy w nim zarówno piękne, odnowione komnaty królewskie, jak i kuchnię. Do letniej rezydencji prowadziły 132 stopnie, otoczone ogrodami
tarasowymi. W zespole pałacowym (Nowy Pałac, herbaciarnia, oranżeria
etc.) spędziliśmy całe popołudnie. Zastawa z Pałacu Sanssouci, Poczdam 09.2013 |
Naczynia kuchenne w zamkowej kuchni Pałacu Sanssouci, Poczdam 09.2013 |
Blaszki i foremki do pieczenia ciast i ciastek w kuchni Pałacu Sanssouci, Poczdam 09.2013 |
Wieczorną porą zawróciliśmy do dzielnicy holenderskiej, gdzie zahaczyliśmy o Lemon Gras na obiado-kolację. Knajpa sąsiaduje z La Maison du Chocolat.
Lemon Gras, Poczdam 09.2013 |
Wieprzowina z warzywami w Lemon Gras, Poczdam 09.2013 |
La Maison du Chocolat & Lemon Gras, Poczdam 09.2013 |
Krombach, Berlin 09.2013 |
Wnętrze Krombach, Berlin 09.2013 |
Duża porcja mięcha w Krombach, Berlin 09.2013 |
Mięcho w sosie pieprzowym w Krombach, Berlin 09.2013 |
***
Gasthaus Krombach,
Meinekestraße 4,
10719 Berlin
***
Nie byłam w stanie zjeść tak dużej porcji. W tej samej dzielnicy namówiłam Połówka na currywurst z Imbissu. Trochę trudno jest mi uwierzyć, że ta nieduża grilowana kiełbasa, posypana curry i polana sosem pomidorowym (ketchupem?) jest jedną z najpopularniejszych przekąsek w Niemczech. Kiełbaska? W sumie lepiej grilowana kiełbaska w pośpiechu, niż kawał mielonego nieznanego pochodzenia w dmuchanej bułce.
W połowie naszego wyjazdu pogoda znacznie się popsuła - od rana padało z przelotnymi przejaśnieniami. Idealne dni na zwiedzanie muzeum, na co wpadają wszyscy turyści. Kolejki na Wyspie Muzeów były ogromne. Cierpliwie czekaliśmy na wejście do Muzeum Pergamonu, czy Nowego Muzeum, gdzie mogliśmy oglądać oryginalne popiersie Nefretete z 1345 r. przed naszą erą.
Popiersie Nefrette, Wikipedia |
Będąc na Wyspie Muzeum wstąpiliśmy do restauracji o nazwie Jolly. Zaskakuje mnie jej nazwa, ponieważ jest to knajpa serwująca dania kuchni azjatyckiej.
Wnętrze Jolly, Berlin 09.2013 |
Zupa pekińska w Jolly, Berlin 09.2013 |
Kaczka w sosie ostrygowym w Jolly, erlin 09.2013 |
***
Jolly,
Am Kupfergraben 4 / 4A,
10117 Berlin
***
Znalezienie naprawdę dobrego słodkiego wypieku w Berlinie było bardzo trudne. Albo jestem zbyt wybredna, albo źle szukaliśmy. Odwiedzając centrum KaDeWe (Zachodni Dom Handlowy) najwięcej czasu spędziliśmy na piętrze delikatesowym. Całe 7 tys. m3 powierzchni półek i stanowisk przepełnionych setkami gatunków sera, wędlin, pieczywa i owoców morza. W pewnym momencie człowiek dostaje zawrotu głowy od takiej mieszanki aromatów.
Lenotre, Berlin 09.2013 |
Kawałek torcika nugotowego z Lenotre, Berlin 09.2013 |
Kawałek ciasta czekoladowo-śmietankowego w Lenotre, Berlin 09.2013 |
***
Lenotre w centrum KaDeWe,
Tauentzienstraße 21-24,
10789 Berlin
***
Innym obowiązkowym w Berlinie miejscem słodkich wypieków wydaje się być Fassbender & Rausch. Na parterze znajdziecie sklep z ręcznie wykonanymi pralinkami, ciastkami, czekoladami zawierającymi ziarna kakaowca z różnych stron świata i w różnych procentach. Pralinki w Fassbender & Rausch, Berlin 09.2013 |
Kawiarnia Fassbender & Rausch, Berlin 09.2013 |
Torcik orzechowy w Fassbender & Rausch, Berlin 09.2013 |
***
Fassbender & Rausch,
Charlottenstraße 60,
10117 Berlin
***
Innego deszczowego dnia po krótkim spacerze w centrum weszliśmy do centrów Lafayette i The Q. Berlińskie Lafayette trochę różni się od paryskiego, nie mniej mój portfel nie miał czego tam szukać ;-)The Q, Berlin 09.2013 |
Tartaletka cytrynowa, Malongo Cafe w Lafayette, Berlin 09.2013 |
Tartaletka z jabłkami pod kremem brulee, Malongo Cafe w Lafayette, Berlin 09.2013 |
Witryna z patissierkami w Malongo Cafe, Berlin 09.2013 |
***
Malongo Cafe w Galerii Lafayette,
Friedrichstraße 76-78, Berlin
***
Wspominając kulinarną część Berlina nie mogę przemilczeć jeszcze dwóch restauracji, w których jadaliśmy, a nie mam zdjęć z uwagi na późną porę odwiedzin.Po pierwsze Cha-Cha. Jest to jedyna restauracja (z kuchni azjatyckiej), która w swoim menu zawierała potrawy oznaczone jako bezglutenowe. Serwują dobre curry, szczęśliwie dania z makaronem ryżowym, i moim zdaniem zbyt twardą wołowinę z warzywami. Mogliby poszerzyć menu o kilka dodatkowych dań bezglutenowych. Ceny przystępne, ogólnie miejsce wyjątkowo godne polecenia.
***
Cha-Cha,
Friedrichstraße 63,
10117 Berlin
***
I wreszcie kuchnia tajska w centrum Berlina - Sisaket. Porządna restauracja z profesjonalną obsługą, z naprawdę bardzo dobrym jedzeniem. Ryż podawany w osobnych miskach przykrywanych dekielkiem, mięso na osobnych półmiskach.
***
Sisaket,
Mauerstraße 76, 10117 Berlin
***
Zważywszy na nasze kulinarne upodobania nie było nam trudno znaleźć restaurację serwującą kuchnię azjatycką. W Berlinie było ich pod dostatkiem. Trudniej jednak jest znaleźć dobrą kawiarnię. A może ktoś z Was już tam był i może conieco dorzucić?Po kulinarnych wojażach wracaliśmy do domu z perspektywą domowej kuchni, pancake'sów, prostych leniwych, czy lekkiej zupy. W domu najlepiej.
piątek, 4 października 2013
Pierogi leniwe
"Na tapczanie siedzi leń, nic nie robi cały dzień [...] Miał zjeść kolację - tylko ustami mlasnął". O, przepraszam! Chyba żaden leń nie pogardzi tak pysznymi kluskami na słodko! Podaję przepis na 2 duże porcje bezglutenowych pierożków z twarogiem i ziemniakami - nie tylko dla leniwych.Składniki:
- 200 g twarogu
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 jajko
- 1/4 fil. mąki bezglutenowej do ciasta pierogowo-naleśnikowego
- 3/4 fil. mąki bezglutenowej (mix. B Schara lub innny koncentrat etc.)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cynamon do posypania, opcjonalnie
sobota, 31 sierpnia 2013
Ciasto czekoladowo-kasztanowe. Sto lat!
Najlepsze ciasto czekoladowe w wersji bezglutenowej jakie jadłam. Idealne brownie bezglutenowe z delikatną nutą kremu kasztanowego. Podaję przepis na blaszkę o średnicy 23 cm, z inspiracją znalezioną na stronie Przepisy. Magazyn Kuchnia - klik. Jesteście ze mną już 3 rok!