Składniki:W każdym tygodniu nadchodzi taki dzień (czasami nawet dni), w którym nareszcie możesz się wyspać, a wchodząc rano do kuchni stwierdzić, że może czas spróbować czegoś innego na śniadanie niż chleb z dżemem czy miska płatków zbożowych... ten dzień to Twój szczęśliwy dzień, dzień wolny od pracy :-) no chyba, że jesteś bezrobotny heh jak ja póki co :D ponieważ jednak moje dni lenistwa zbliżają się ku końcowi postanowiłam je wykorzystać na maxa. Dzisiejszy poranek sponsorują pomarańczowe muffiny Nigelli Lawson (na 12 sztuk)
- 75 g masła
- 250 g mąki pszennej (lub 2 pełne szklanki mąki bezglutenowej firmy Schar)
- 25 g mielonych migdałów (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (wystarczy z wspomnianej 1 pomarańczy)
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
Piekłam różne muffiny wiele razy z wielu przepisów, lecz dopiero pierwszy raz wyrosły tak bajecznie!
Moje spostrzeżenia i rady:
CIASTO NA MUFFINY MUSI BYĆ GĘSTE !!!
Gdy ciasto jest rzadkie:1) jeśli wlejesz za dużo - muffiny wykipią,
2) jeśli wlejesz mniej w obawie wykipnięcia, urosną w ciągu pierwszych 15 minut, po czym opadną i zrobią się placki.
Dlatego kochani, jeśli pieczecie muffinki po raz pierwszy i nie wiecie jaka konsystencja ciasta powinna być, podpowiadam i powtarzam: gęste, do nakładania łyżką. Z takim ciastem na pewno Wam wyjdą ;-) Ah i nie bójcie się nakładać dużej ilości ciasta do otworów formy, niemal po sam górny brzeg. Tak gęste ciasto nie wykipi, tylko ślicznie urośnie :-) I ucieszy oczy i serducha! :-) Moje serce dzisiaj się raduje!
Wielkie dzięki za przepis na muffiny pomarańczowe! Wreszcie muffinki mi nie oklapły!! I są przepyszne a właściwie były bo już większość została zjednona :P Tak jak radziłaś dodałam więcej cukru (ja dałam około pół szklanki) i wyszły idealne! Pychota <3
OdpowiedzUsuńKinga
witaj Kingo! cieszę się, że wyszły Ci pyszne muffinki :) pomarańczowe były jednymi z moich pierwszych :)) dobrze, że dałaś więcej cukru :) w przeciwnym wypadku dżem konieczny! :)
UsuńPozdrowienia!