Przepyszne ciasto czekoladowe przełamane smakiem delikatnego mascarpone. Na blaszkę o wymiarach 17 cm x 24 cm. Inspiracja od Grey Bird ze strony Nigelli https://www.nigella.com/
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g miękkiego masła
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 60 g mąki bezglutenowej
- 200 g mascarpone
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź.
2. Do miski wrzuć masło i cukier. Utrzyj mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodaj 2 całe jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po dodaniu każdego z osobna. Wlej roztopioną czekoladę, zmiksuj do połączenia składników. Wsyp mąkę, delikatnie zmiksuj lub wymieszaj łopatką.
3. W drugiej misce ubij mascarpone z ostatnim jajkiem oraz łyżeczką cukru z prawdziwą wanilią.
4. Blaszkę wysmaruj w kilku miejscach margaryną, wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 masy czekoladowej przelej do blaszki, wyrównaj. Następnie wylej masę mascarpone. Na wierzch wylej resztkę masy czekoladowej. Za pomocą łyżeczki lub wykałaczki wykonaj esy floresy.
5. Piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut. Smacznego!
Ps. Polecam zużyć całe pudełko mascarpone (250 g), a nie jak wychodzi z proporcji przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.