"Słodka smażona papryka i słone czarne oliwki wspaniale wzbogacają soczyste kotlety wiperzowe, tworząc danie w stylu południa Włoch". Czy właśnie tak smakują południowe Włochy? Jeśli tak, to warto tam się wybrać! Podaję przepis na 6-8 porcji, na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 700 g schabu wieprzowego, pokrojonego w plastry o grubości min. 1,5 cm
- 2-3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 małe cebule
- 45 g marynowanych w oliwie czarnych oliwek, bez pestek
- 1 łyżka oregano (najlepiej świeżo posiekanego)
- 2 łyżki octu winnego (w oryg. z czerwonego wina)
- sól i pieprz
- świeża pietruszka, opcjonalnie
Kotlety umyj, osusz papierowym ręcznikiem, po czym oprósz porządnie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy. Smaż kotlety co najmniej przez 5 minut z obu stron, odwracając, aż się zarumienią.
Usmażone kotlety przełóż na talerz, przykryj folią aluminiową, aby nie ostygły. Cebulę obierz, posiekaj w piórka. Paprykę wymyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni, wrzuć cebulę, smaż około 4 minuty, często mieszając, aż się zeszkli. Dodaj paprykę, wymieszaj. Smaż minimum 5 minut, aż trochę zmięknie.
Warzywa posyp oregano, wlej ocet, zamieszaj. Ponownie przełóż kotlety na patelnię razem z wyciekłym z nich sokiem, przykryj cebulą i papryką. Patelnię przykryj, zmniejsz ogień i duś około 15 minut, aż papryka i mięso zmiękną. Pod koniec duszenia dorzuć oliwki, wymieszaj z resztą warzyw. Podawaj od razu, posypane pietruszką. Smacznego!
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko wyjechać na dalekie południe Włoch. W dniu przygotowania kotlety pozostały lekko twarde, aczkolwiek mocno przeszły smakiem i aromatem papryk oraz oliwek. Drugiego dnia, wskutek dłuższego duszenia, zaczęły porządnie mięknąć. Myślę, że właśnie takie miały być: porządnie podsmażone, nieco miękkie, ale przede wszystkim aromatyczne. Oryginalny zaś przepis na południu Włoch trzeba dopiero sprawdzić. Tymczasem pozdrowienia znad Bałtyku!