niedziela, 28 października 2012

Brownie z migdałami na Halloween

Nie przepadam za Halloween. W moim świecie ta zabawa -bo jak inaczej to nazwać- jest zdecydowanie przyćmiona Świętem Zmarłych, czasem refleksji i wspomienia tych, których już nie ma... Rozdzielając jednak te dni pozostańmy przez chwilę na etapie trick or treat. Dla mojego dużego dzieciaka :* Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 17cm x24cm, z inspiracją ze strony Marthy Stewart-klik (poniższy przepis troszkę odbiega od oryginału).
Składniki:
  • 1/2 szkl. mąki bezglutenowej + 2 łyżki (np. mix.C f.Schar)
  • 1/2 szkl. gorzkiego kakao dobrej jakości
  • 3/4 szkl. białego cukru
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 115 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 1/2 szkl. mielonych/siekanych płatków migdałowych
  • 50-70 g gorzkiej czekolady
  • około 50 ml śmietany 30%
  • 5-6 herbatników bezglutenowych, przekrojonych na pół
  • biały lub kolorowy gotowy lukier (wedle uznania; można oczywiście przygotować domowy z cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny)
Masło rozpuść w rondelku, wsyp kakao, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostudzenia (3 minuty). W osobnej misce rozbij i zmiksuj jaja. Utrzyj je z cukrem na kremową masę, wlej ekstrakt z wanilii. Do jajecznej mieszaniny dodawaj stopniowo masę kakaową, miksując na wolnych obrotach.
Dosyp mąkę i sól, zmiksuj. Wreszcie wmieszaj posiekane/zmielone płatki migdałowe, wystarczy za pomocą łyżki. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przelej do niej masę na ciasto. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez maksymalnie 30 minut. Ciasto ostudź.
Na tym etapie kończy się praca z ciastem, a zaczyna zabawa zdobienia. Tak naprawdę reszta zależy tylko od Was. Im więcej wyobraźni, tym więcej funu.

Polewa czakoladowa: do rondelka wlej 2 łyżki kremówki, wrzuć połamaną w kostkę czekoladę (ilość wedle uznania; biorąc 100 g sporo pozostało w rondelku). Całość podgrzej mieszając, aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietaną. Jeśli masa będzie gęsta, dolej odrobinę więcej śmietanki, ponownie zamieszaj. Otrzymasz gęstą czekoladową polewę o jednolitej, kremowej konsystencji. Możesz również zmieszać czekoladę mlęczną z gorzką lub dosypać łyżkę cukru i go rozpuścić, jeśli preferujsz słodką czekoladę. Masę czekoladową odstaw na chwilę, aż delikatnie ostygnie.

W między czasie przygotuj fundamenty pod herbatnikowe nagrobki - np. za pomocą nożą wytnij kilka szerszych pasm w równych odstępach. Część czekolady rozlej na wierzchu ciasta. Pozostałą częścią polej herbatniki, odstaw do zastygnięcia. Wreszcie oznacz herbatnikowe nagrobki dowolnymi napisami z lukru. Delikatnie powciskaj herbatniki w utworzonych uprzednio w cieście zagłębieniach. Smacznego!
Napisy na nagrobkach sprawiły nam najwięcej zarówno frajdy, jak i nerwów. W drugim rzędzie od góry zauważycie herbatnikowy nagrobek z podpisem "MJ". Na cześć Micheala Jacksona :D A co tam.

Ciasto wyszło bardzo słodkie, zresztą jak na brownies przystało. Z przepisu przypominało mi bardziej murzynka, ponieważ używamy kakao, ale po tak krótkim czasie pieczenia pozostało charakterystycznie czekoladowo zbite. Jak brownies. 

Zapraszam Was już wkrótce na relację z naszych późnych w tym roku wakacji w Budapeszcie :-) Postaram się nie zwlekać zbyt długo z opisem i miasta, i knajp. To właśnie dlatego nie odzywałam się tak długo. Wybaczcie. Pozdrowienia!

Ps. W oryginale użyto mąkę pszenną. Ciasto polecam zatem wszystkim miłośnikom brownies.

12 komentarzy:

  1. Ja też nie jestem wielbicielką tego święta, ale takie brownie jak Twoje chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. no nie najgorsze ;) chociaż mnie bardziej urzeka samo ciasto niż jego ozdoby halooweenowe :P

      Usuń
  3. Ja mam odwrotnie: Swieto Zmarlych jakos nigdy mnie nie ruszalo, za to za Halloween przepadam. Takim strrrasznym brownies nie moglabym sie oprzec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tylko pogratulować, przydałby mi się taki dystans do tych świat...

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. strasznie się cieszę, że się spodobało :) pozdrowienia!

      Usuń
  5. bardzo pyszne to ciacho:)
    u mnie dzisiaj w wersji z serem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widziałam, widziałam :) korci mnie od wakacji browni z serem ;) też muszę kiedyś upieś, koniecznie!

      Usuń
  6. Podobnie jak Maggie, bardziej przemawia do mnie Halloween, niż sposób obchodzenia u nas Święta Zmarłych. Co roku to samo- coraz większe i wymyślniejsze znicze, ogromnie bukiety i godzinne kolejki do cmentarzy, jakoś ciężko mi w tym dniu zdobyć się na prawdziwą refleksję. Parę dni później jest o wiele spokojniej i wspomnienia same przychodzą.
    A brownie świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o komercji tego święta szkoda po prostu gadać... nie wspomnę o kradzieży na cmentrzach :D ... za odwiedziny i komentarz dziękuję :) pzdr

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014