sobota, 8 lutego 2014

Mulligatawny

Angielska kolonialna adaptacja kuchni indyjskiej - bardzo aromatyczna zupa z jabłkiem. Gęsta, pożywna potrawa. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".

Składniki:
  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru, ew. mielonego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1.5 l bulionu drobiowego domowego lub z kostki
  • 2 marchewki, posiekane
  • 1 duże zielone jabłko, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone
  • 1-2 ziemniaki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (pominęłam)
  • sól i pieprz, ew. papryka do smaku
  • świeża kolendra, ew. pietruszka posiekana

Przygotowanie:

Soczewicę opłucz, zalej ciepłą wodą, tak aby przykryła ziarna. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon i kardamon wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, imbir i czosnek. Smaż około 1 minutę, aż zaczną pachnieć.
Wsyp mieszankę przypraw i smaż dodatkową minutę, mieszając. Usmażoną mieszankę dodaj do gorącego bulionu, doprowadź do wrzenia. Soczewicę odcedź, dodaj do zupy. Dodaj marchewkę, jabłko i ziemniaki, zagotuj.
Zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia 25-30 minut, aż warzywa i soczewica zmiękną. Wlej sok z cytryny (pominęłam), dopraw solą i pieprzem (możesz dodać szczyptę mielonej papryki lub jeżeli wolisz łyżeczką pokrojonego chilli).
Około 3 szklanki (750 g) ciepłej zupy zmiksuj na gładkie puree, wlej ponownie do garnka i podgrzewaj, mieszając, aż zgęstnieje. Przelej zupę do miseczek, posyp zieleniną i od razu podawaj. Smacznego!
Myślę, że ta zupa będzie smakować głównie osobom, które naprawdę lubią kuchnię orientalną. Smak mulligatawny jest niecodzienny, charakterystyczny dla kuchni indyjskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.