
Angielska kolonialna adaptacja kuchni indyjskiej - bardzo aromatyczna zupa z jabłkiem. Gęsta, pożywna potrawa. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 220 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka świeżo startego imbiru, ew. mielonego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1.5 l bulionu drobiowego domowego lub z kostki
- 2 marchewki, posiekane
- 1 duże zielone jabłko, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone
- 1-2 ziemniaki
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (pominęłam)
- sól i pieprz, ew. papryka do smaku
- świeża kolendra, ew. pietruszka posiekana
Przygotowanie:
Soczewicę opłucz, zalej ciepłą wodą, tak aby przykryła ziarna. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Kmin, kolendrę, kurkumę, cynamon i kardamon wymieszaj, odstaw. Na patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, imbir i czosnek. Smaż około 1 minutę, aż zaczną pachnieć.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.