czwartek, 10 kwietnia 2014

Proste tikka masala

Nie wiem kiedy, a nawet czy w ogóle polecę do Indii... Warto było pokusić się o domowe tikka masala, chociaż smakuje trochę inaczej niż w hinduskich restauracjach w 3-city i pewnie jeszcze inaczej niż w Indiach. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 750 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • po 1/4 łyżeczki cukru i garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szkl. puree z pomidorów
  • 1 szkl. bulionu drobiowego lub z kostki
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 125 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Marynata jogurtowa (wymieszaj wszystkie składniki):
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu
Kurczaka zalej marynatą, wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut (w oryginale 4 godziny). Na rozgrzanym na patelni tłuszczu usmaż mięso, odstaw.
W drugiej, większej patelni rozgrzej dodatkowe 2 łyżki oliwy/oleju, wrzuć cebulę, imbir i czosnek. Smaż kilka minut, mieszając. Dodaj cukier, garam masala i pieprz cayenne, wymieszaj, smaż dodatkową minutę. Wlej pokrojone pomidory z zalewą (lub puree) oraz bulion, zmniejsz ogień do średniego, doprowadź do łagodnego wrzenia.
Gotuj tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Zmniejsz ogień do małego, wlej jogurt i połowę przygotowanej śmietanki mieszając. Ponownie doprowadź do łagodnego wrzenia, gotuj ok. 5 minut, aż wszystkie smaki "przegryzą się".
Wreszcie dodaj do sosu mięso, wymieszaj. Dopraw do smaku chilli wedle uznania. Podawaj z ugotowanym ryżem lub chlebkami naan. Całość posyp siekaną kolendrą. Smacznego!
Polecam pozostawienie części śmietany, jeśli zamierzacie odgrzewać mięso na drugi dzień. Przy rozdaniu całości zużyjcie wszystkie składniki za pierwszym gotowaniem. Osobiście nie dodawałam już chilli - ostre nuty garam masala w zupełności mi wystarczyły, dlatego dodawajcie jej z rozwagą. Użyłam też więcej jogurtu i śmietany. Zdecydowanie wybieram i zachęcam do przygotowania porcji z naanami niż z ryżem basmati.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014