
Nie wiem kiedy, a nawet czy w ogóle polecę do Indii... Warto było pokusić się o domowe tikka masala, chociaż smakuje trochę inaczej niż w hinduskich restauracjach w 3-city i pewnie jeszcze inaczej niż w Indiach. Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 750 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- po 1/4 łyżeczki cukru i garam masala
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 szkl. puree z pomidorów
- 1 szkl. bulionu drobiowego lub z kostki
- 60 g jogurtu naturalnego
- 125 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 3 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 łyżeczka garam masala
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta pieprzu
Kurczaka zalej marynatą, wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Przykryj, wstaw do lodówki co najmniej na 30 minut (w oryginale 4 godziny). Na rozgrzanym na patelni tłuszczu usmaż mięso, odstaw.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.