poniedziałek, 12 grudnia 2011

Piernik z pomarańczową nutą

Ostatni tydzień był fatalny - nic mi nie wychodziło, ani w pracy, ani w domu, już tym bardziej w kuchni... A ja z wielkim utęsknieniem czekałam, aż ta zła passa minie. Postawiłam na piernik z pomarańczą. Modyfikując zeszłoroczny przepis na piernik - klik, powstało bezglutenowe cudo w korytku. Szybkie, łatwe w przygotowaniu ciasto z charakterem nadchodzących Świąt. Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 23cm x 9cm
Składniki:
  • 180 g mąki bezglutenowej (użyłam mix. C, f. Schar)
  • 100 g cukru muscovado
  • 200 g śmietany ukwaszonej 18%
  • 2 łyżki miodu/lub więcej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miękkiego masła/lub innego tłuszczu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • polewa czekoladowa
  • gwiazdki cukrowe do ozdoby
Jajka utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki: mąkę, sodę, przyprawy, kakao, miód, śmietanę, masło. Całość dokładnie zmiksuj uzyskując jednolitą, gęstą masę. Na koniec wciśnij sok z pomarańczy, wrzuć skórkę pomarańczową, zamieszaj. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym wlej do niej piernikową masę.
Piecz w temperaturze 180°C przez 45-60 minut, lub aż do tzw. suchego patyczka (piekłam 55 minut). Ostudzony piernik polej rozpuszczoną czekoladą (rozpuść 100-200 g czekolady z odrobiną śmietanki w rondelku na małym ogniu), posyp cukrowymi ozdobami. Smacznego!
Jeśli lubicie pomarańcze, wyciśnijcie sok z całego owocu, dajcie więcej skórek kandyzowanych, będzie pysznie :-) Jeśli chodzi o śmietankę, możecie spokojnie zużyć 100 g. Ja po prostu chciałam zużyć całe opakowanie :-) Duże ilości miodu zaś, zastąpiłam ciemnym trzcinowym cukrem muscovado. Chyba się udało :-)
Pozdrawiam Was cieplutko!

Przepis dodaję do akcji:
Wigilia - zapraszamy do stołu
Ps. Jeśli ktoś z Was nie jest na diecie, a ma ochotę skusić się na piernik z pomarańczami, może spokojnie zastąpić mąkę bezglutenową - mąką tortową :-)

16 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda z tymi gwiazdkami:) Pyszny piernik!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie jest, fantastyczne gdy ciasto ratuje dzień...

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pierniki to ja lubię! Wilgotny i z czekoladą. ;) Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na smietanie? Juz mi sie podoba, bo na pewno bedzie dlugo swiezy i wilgotny :) A dekoracja z czekoladowych gwiazdek przeurocza.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda z tymi gwiazdeczkami :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. forum kulinarne, dziękuję

    Tyna, dzięki :) aj dobry jest dobry :P

    Patrycjo, oj tak, masz rację... gorzej, gdy w takie dni nawet ciasto nie wyjdzie...

    Karmelitko, mi też spodobały się gwiazdki :D koniecznie musiałam je mieć ;)

    Kasiu, dzięki :*

    Angie, thx too :)

    Maggie, generalnie w moim domu często piecze się ciasta na śmietanie... kontynuuję tradycję również w wersji bezglutenowej ;) przyznam, że piernik jeszcze jest dobry :)

    kachno, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prezentuje się oszałamiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brawo, kulinarny sukces! Wygląda cudnie i ta pomarańczowa nuta bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. magdo.k, burczy mi w brzuchu, dzięki dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny i pomarańczowy!musi obłędnie pachnieć;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładny, taki świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto. Przyprawy i pomarańcze, jak dla mnie nie potrzeba już niczego więcej, aby ciasto było moim ulubionym :)
    Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Monisiu, pachniał pięknie :)

    Kermeet, dzięki :)

    Aleksandro, dziękuję :) ja uwielbiam cytrusowy smak w wypiekach :) w połączeniu z czekoladą to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014