piątek, 23 marca 2012

Ciasto marchewkowe

Czy i u Was dzisiaj tak pięknie świeciło Słonko? Zrobiło się cieplej i pogodniej. A będzie jeszcze piękniej, gdy wszystko zacznie porządnie kwitnąć :-) Tymczasem, przepis na ciasto marchewkowe, które gościło u nas na początku marca. Bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne ciacho. Podaję zmodyfikowany (o rodzaj mąki) przepis Mary Cadogan na małą blaszkę o wymiarach 17cm x 24cm, na podstawie bbcgoodfood.com
Składniki:
  • 85 g jasnego cukru trzcinowego
  • 85 g ciemnego cukru muscovado (w oryginale 175 g jasnego cukru muscovado)
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka
  • 140 g drobno tartej marchewki
  • 100 g rodzynek
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 175 g mąki bezglutenowej (użyłam mix. C, firmy Schar)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Lukier pomarańczowy:
  • 175 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 - 2 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Do miski wsyp cukier, wlej olej, dodaj wszystkie jajka. Zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub zmiksuj na lekkich obrotach. Dodaj startą marchewkę oraz skórkę pomarańczową. Wreszcie wsyp mąkę, sodę oraz przyprawy, po czym zmiksuj uzyskując jednolitą, ciemną masę. Ciasto będzie płynne, ale też nie rzadkie, swobodnie spływa z łyżki. Na sam koniec dodaj rodzynki, zamieszaj.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przelej do niej przygotowane ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 40-45 minut, lub aż do tzw. suchego patyczka na środku ciasta.
Ostudzone ciasto polej pomarańczowym lukrem: w tym celu najpierw w niewielkiej misce wymieszaj cukier puder (zacznij od 1/2 szklanki) z sokiem pomarańczowym. Lukier powinien być gęsty i powoli spływać z łyżki. W razie potrzeby zużyj więcej cukru pudru.
Niestety nie jestem w stanie przedstawić Wam bardzo dokładnego przepisu na lukier, ponieważ zawsze przygotowuję go na przysłowiowe "oko" ;-) Pamiętajcie, aby był wystarczająco gęsty, by nie spływał z ciasta pozostawiając półprzezroczystą poświatę, a szybko i pięknie zastygał na wierzchu ciasta.
Smacznego!
Jeśli jeszcze nie piekliście najzwyklejszego ciasta marchewkowego, czas ruszyć do kuchni :-) Wszystkich obawiających się smaku marchewki w cieście zapewniam, że wspaniale komponuje się z cynamonem oraz gałką muszkatołową. Naprawdę, wszystko jest bardzo dobrze skomponowane. W dodatku ciasto jest puszyste, pozostaje długo świeże. Spodoba Wam się :-) Pozdrawiam Was cieplutko!

Ps. W oryginalnym przepisie znajduje się tradycyjna mąka pszenna, także na pewno i z pszennej mąki pięknie wyrośnie. Zamieniłam ją na bezglutenową ze względu na dietę.

9 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto ! Marchewkowe są bardzo smaczne,mniam:) Częstuję sie kawałkiem i uciekam :)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano, dziękuję :) z przyjemnością częstuję Cię ciachem :) też pozdrawiam!

      Usuń
  2. proste, klasyczne, a jak smakowite. lubię czasem postawic na coś "normalnego" xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak Karmelitko, bardzo proste i klasyczne ciasto :) przyznam, że bardzo często stawiam na tak proste ciasta :) zawsze wychodzą i zawsze są bardzo dobre :)

      Usuń
  3. Marchewkowe jest w pierwszej trojce moich ulubionych ciast, zaraz obok brownies i sernika nowojorskiego :) A slonce swiecilo wczoraj i ma podobno swiecic takze i dzisiaj, wiec pewnie skonczy sie to piknikiem w parku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, pamiętam, że piekłaś marchewkowe ciasto, na początku tego roku, albo pod koniec zeszłego, i że się nim zachwycałam, chyba też z bbc :) nie pamiętam tylko, czy korzystałyśmy z tego samego przepisu. Przyznaję, że i mi bardzo smakowało :) u mnie dziś też słonko :) pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. marchewkowe ciasta są cudowne! ja wczoraj upiekłam babeczki i dzisiaj jest powtórka.. już z piekarnika zaczynają dochodzić zapachy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah asiejko, nie ma jak wspaniałe zapachy unoszące się w kuchni, po czym uciekające na resztę mieszkania :) uwielbiam ten zapach słodkich wypieków :) cieszę się, że i Tobie przypadły do gustu ciasta marchewkowe :)

      Usuń
  5. Dzięki za odnalezienie przepisu :) Szukałam takiego bez soku w składnikach. Będę musiała upiec w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014