niedziela, 27 stycznia 2013

Szwedzkie klopsiki

Pierwsza propozycja z nowej książki kulinarnej Jamiego Olivera "Kulinarne wyprawy Jamiego". Razem z Jamiem udaliśmy się do Szwecji, której kuchnia w dużej mierze jest nam nieznana. Cóż tu dużo mówić, te maleńkie ziołowe klopsiki skąpane w żurawinie oczarowały nas smakiem. Podaję przepis za Jamiem na 4-6 porcji (wyszło nam 48 klopsików).
Składniki:
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 duże jajko
  • 100 ml mleka
  • 75 g bułki tartej (bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
Sos:
  • sok z niecałej 1/2 cytryny
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki (bezglutenowej)
  • 100 ml śmietany 30-36%
  • 200 g dżemu z żurawiny do sosów i mięs (lub z brusznicy, jeżyn, czarnej porzeczki)
Zioła drobno posiekaj, odłóż niewielką ilość na bok. W dużej misce wymieszaj mięso, jajko, zioła oraz ziele angielskie. Na przemian dodawaj bułkę tartą i mleko, całość porządnie wymieszaj. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu. Mięso nie powinno się kleić do rąk, w przeciwnym razie dosyp dodatkową łyżkę bułki tartej, wymieszaj. Z powstałej masy formuj kuleczki wielkości dużego orzecha. W trakcie pracy zwilżaj dłonie, by użyskać eleganckie, równe kulki.
Kuleczki układaj na desce, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na max. godzinę (wystarczy 15-20 minut). W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, po czym przekładaj do niej klopsiki i smaż je powoli przez 10-20 minut, przewracając od czasu do czasu, aż będą złocistobrązowe. Klopsiki przełóż na duży półmisek, przykryj folią aby nie wystygły.
Z patelni odlej do rondelka łyżkę tłuszczu, wlej wyciśnięty sok z połówki cytryny (dałam mniej niż z połowy), dolej bulion, zagotuj. Do kubeczka wlej chochlę przygotowanej bazy pod sos, wsyp łyżkę mąki, porządnie rozmieszaj, po czym wlej z powrotem do rondelka z resztą bulionu, mieszając aby nie powstały kluski.
Następnie wlej śmietanę, 2 łyżki dżemu z żurawiny oraz sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Całość zamieszaj, grzej doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas, aby go nie przypalić.
Podawaj klopsiki skropione sosem z żurawiny, nakłądając na wierzch każdej porcji kilka łyżeczek dżemu (można go podgrzać). Klopsiki smakują wybornie z puree ziemniaczanym lub smażonymi ziemniaczkami. Gotowe danie posyp resztą posiekanych na początku ziół. Smacznego!

Wierzcie lub nie, ale te klopsiki należą do najsmaczniejszych jakie jadłam! Pozostają miękkie (chociaż uwaga: nie są puszyste) i wspaniale komponują się z dżemem z żurawiny. Niebo w gębie :-) Polecam gorąco!

14 komentarzy:

  1. ciesze się, że są tak wg Ciebie smaczne gdyż mam je w planach na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że Ci smakowały :)

      Usuń
  2. Prezentują się bardzo smacznie, cały obiadek zresztą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. przepis naprawdę godny polecenia!

      Usuń
  4. Kasiu, Kasiu i jak tu nie wierzyć w niezbieżność imion? :D Dziś robiłam to samo danie, z tej samej książki!Notabene to prezent pod choinkę od mojej córci.
    Klopsiki wyglądają u Ciebie idealnie, powiedziałabym nawet, że lepiej niż oryginał. Pozdrowienia ślę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I co Kasiu, smakowały Ci? ;) mam nadzieję!! ja niebawem znowu je zrobię :D

      Usuń
  5. To jeden z najpyszniejszych przepisow na szwedzkie klopsiki, jakie testowalam! Sos jest obledny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Maggie! ja nawet nie mam już motywacji do przeglądania innych przepisów na szwedzkie klopsiki! ten odpowiada mi idealnie!

      Usuń
  6. Wyglądają przepysznie:) Czy bułkę tartą mogę zastąpić mąką/kaszką kukurydzianą? Jeśli tak to w takich samych proporcjach, czy dodać jej więcej? A może użyć czegoś innego? Nie wiem czy kukurydziana nie nada specyficznego smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, nigdy nie próbowałam zastępować bułki tartej mąką, dlatego nie potrafię Ci podpowiedzieć.
      Jeżeli jednak nie jesteś na diecie bezglutenowej, możesz oczywiście użyć tradycyjnej bułki tartej :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014