Tradycyjnych pierników w Święta nie było. Chorowałam ponad 3 tygodnie, nie mając zdrowia na pichcenie mimo chorobowego. Wspaniałym pomysłem okazały się kruche i miękkie ciastka, zarówno w wersji bezglutenowej jak i z mąki pszennej, pomarańczowe i korzenne. Podaję autorski przepis na około 5 dużych blaszek od piecyka zapełnionych ciastkami.Składniki:
- 4 szkl. mąki bezglutenowej lub pszennej w zależności od diety
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- sok z 1 pomarańczy (pominąć gdy dodano przyprawę)
- cukier puder
- sok z cytryny
- ciepła woda
Wszystkie składniki zagniataj tak długo, aż uzyskasz jednolitą kulę ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto przełóż do woreczka foliowego, schładzaj w lodówce 45-60 minut, lub 30 minut w zamrażalniku.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez 10-12 minut (max. 15 minut), aż ciastka delikatnie zarumienią się. Po wyciągnięciu z pieca ciastka mogą być upieczone po bokach, zaś miękkie w środku, przy czym dojdą do siebie w trakcie stygnięcia.
Wyszły pysznie! Słodkie, jedne lekko pomarańczowe, drugie delikatnie korzenne, kruche. Ciastka bezglutenowe o dziwo w całości wędrowały do puszki, ale przy każdorazowym potrząsaniu puszką niektóre łamały się - to niestety zrozumiałe z uwagi na kruchość ciasta bezglutenowego. Najważniejsze, że wreszcie mam przepis na ciastka bezglutenowe, które są bardziej kruche aniżeli pudrowe. Przepis wypróbowany 3-4 razy :-)
Polecam wszystkim!
Kasiu, śliczne ciasteczka. Kruche, pomarańczowe, mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawia:)
dziękuję Majanko za odwiedziny i komentarz! ciacha są świetne! pozdrawiam również!
Usuńuwielbiam takie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńja też, chociaż tak niedawno nauczyłam się je piec :D
Usuńbardzo apetyczne!!! i pomarańczowe a takie uwielbiam po prostu :)
OdpowiedzUsuńmy też :)
Usuńchętnie wypróbowałabym tych bezglutenowych, właściwie tych glutenowych też. Oświeciłaś mnie w kwestii kruchości ciasta bezglutenowego.
OdpowiedzUsuńPysznie i uroczo się prezentują.
Pozdrawiam
Monika
witaj Moniu! wszystko co bezglutenowe i pieczone jest baaardzo kruche! trudno otrzymać dobre kruche ciasto bezglutenowe... moja Mama nie jest na diecie bezglutenowej, a preferuje ciacha bardziej kruche - bezglutenowe :D
Usuńdobre są jedne i drugie :) buziaki