piątek, 22 lutego 2013

Blondies z M&M'S

Nazwałabym ją niedocenioną, często z przyzwyczajenia do czarnej zapominaną. A przecież biała czekolada jest tak samo pyszna, jak pozostałe jej rodzaje. Bardzo słodkie, bardzo proste i bardzo dobre ciasto. Podaję przepis autorski na małą blaszkę bezglutenowego blondies z czekoladowymi M&M'S o wymiarach 17 cm x 24 cm.
Składniki:
  • 1 szkl. mąki bezglutenowej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego (lub mniej)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczeka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 1 jajko
  • 1 tabliczka białej czekolady, 100 g
  • niepełne opakowanie M&M'S, 50-100 g
Masło rozpuść w rondelku. Ostudzony tłuszcz przelej do miski, gdzie zmiksuj go z cukrem oraz jajkiem. Dodaj proszek do pieczenia, po czym stopniowo zacznij dodawać mąkę, stale miksująć na średnich obrotach.
W końcowym efekcie otrzymasz bardzo gęste ciasto. Czekoladę pokrój w drobną kostkę, po czym wmieszaj jej kawałki w ciasto. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do blaszki za pomocą łyżki. Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez około 25 minut. Smacznego!
Ciasto jest tak słodkie, że nadaje się do jedzenia tylko w towarzystwie gorzkiej kawy. Jest to oczywiście ocena subiektywna. Poleciłabym zmniejszenie ilości cukru do niepełnej 1/2 szklanki. Czekolada i cukierki M&M'S działają swój słodki cud. Czekoladowe M&M'S można zastąpić cukierkami z orzeszkiem.
Szkoda tylko, że wszystkie zatopiły się w cieście. Poszukując przepisu na blondies z M&M'S znalazłam kilka przepisów z dodatkową ilością masła orzechowego. Rety, rety, jeśli ta wersja była dla mnie tak bardzo słodka, jak smakuje blondies z groszkami i masłem orzechowym?

A Wy, kiedy ostatnio jedliście białą czekoladę? I dlaczego tak dawno! Pozdrawiam Was serdecznie z zasypanej białym puchem (znowu!) Gdyni.

Przepis dodaję do akcji:
 

14 komentarzy:

  1. ale to ładne z kolorowymi kropkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Asiejko za odwiedziny i komentarz :*

      Usuń
  2. ależ pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no różnie można odebrać niebiesko-zielone ciapki w cieście :D

      Usuń
  4. To ciasto wydaje mi się idealne dla dzieci :) Te m&m's wyglądają tak kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się w 100 % :) zarówno dzieciaki, jak i dorośli kochający słodycze, powinni być zadowoleni!

      Usuń
  5. O tak, tak biała czekolada jest przepyszna :) A Twoje ciacho w piegi kolorowe wygląda przeysznie : )Dziękuję za przyłączenie się do zabawy :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atinko, to ja dziękuję za zabawę :) wydaje mi się, że rok temu również dołączyłam z blondies :)

      Usuń
  6. Piękne kropeczki. Pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zjadłam 2 kostki białej czekolady, Kasiu! ;) Z pewnością blondies upiekę, mam na nie ochotę od dawna, a zrobię je oczywiście z Twojego przepisu. Zawsze jak mam coś piec pierwszy raz, szukam najpierw u Ciebie, tak było z muffinkami i tak będzie na wieki. Amen. :)
    Całusy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj Ty moja muffinko kochana :* wiem, że wolisz brownies ;)) może kiedyś skusisz się na blondasa ;) jakiegokolwiek! :) pozdrowienia Kasiu!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014