Raita to kremowy, łagodny sos, który idealnie chłodzi podniebienie podczas jadania mniej lub bardziej pikantnych dań z dalekiego Wschodu. Niezastąpiony do wieprzowiny vindaloo, na którą zapraszam jutro. Podaję przepis na 1 i 1/2 szklanki sosu (375 g) na podstawie książki "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 1 mały ogórek lub 1/2 większego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. (250 ml) jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry, ew. pietruszki
- sól i biały pieprz
Ogórek obierz, pokrój początkowo w plastry, ostatecznie w kostkę. Ogórek oprósz solą,odstaw na około 30 minut w temperaturze pokojowej do osączenia.
Jogurt wlej do miseczki, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę białego pieprzu. Całość wymieszaj dodając kmin, świeżo wyciśnięty sok z cytryny (zacznij od łyżki, posmakuj) oraz posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Na koniec dodaj pokrojony i odsączony ogórek, wymieszaj. Dopraw wedle uznania solą lub pieprzem. Smacznego!
Polecam przygotowanie podwójnej porcji, ponieważ raita smakuje pysznie! Perfekcyjnie równoważy ostrość vindaloo, na które zapraszam już jutro!
mniam!!! ale mam ochotę na taki sos do dzisiejszego obiadu!
OdpowiedzUsuńnic tylko zrobić :) a jeśli nie do ówczesnego obiadu, to polecam do następnych ;)
Usuń