środa, 1 maja 2013

Syczuańskie kaboby wieprzowe

Grilowana wersja klasycznej wieprzowiny lub wołowiny smażonej po syczuańsku, chociaż u nas w wersji łagodnej, ze słodką nutą pomarańczy. Podaję przepis na 10 mięsno - owocowych kabobów (szaszłyków), na podstawie książki "Kuchnie świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 750 g schabu wieprzowego lub polędwicy wołowej
  • 1/4 szkl. (60 ml) octu ryżowego
  • 1/4 szkl. (60 ml) sosu sojowego (u mnie bezglutenowy)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju z chilli (użyłam zwykły)
  • 4 małe strączki suszonej chilli (pominęłam)
  • 2 pomarańcze
  • 3-cm kawałek imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy chińskiej pięciu smaków, opcjonalnie
  • patyczki do szaszłyków
  • olej do smażenia
  • sczypiorek, do podania
Mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski. W drugiej misce przygotuj marynatę: wymieszaj ocet, olej, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy (w oryginale z 1 pomarańczy). Czosnek i imbir obierz ze skórek, po czym przeciśnij przez praskę i dodaj do marynaty. Dodaj przyprawę chińską, wymieszaj. Zalej mięso marynatą tak, aby pokryła wszystkie kawałki, odstaw na 30 minut.
Patyki zalej zimną wodą, również odstaw na 30 minut. Drugą pomarańczę pokrój w kostkę (razem ze skórką). Na każdy z patyczków nakłuwaj naprzemiennie kawałki mięsa (w zależności od rozmiaru kawałków możesz nakłuć po 2) z pomarańczą. Na dużej patalni rozgrzej olej (możesz użyć patelnię do grilowania), po czym nakładaj obok siebie przygotowane szaszłyki.
Smaż kilka minut obracając co jakiś czas, aż mięso delikatnie się zarumieni. W między czasie nagrzej piekarnik na 180°C z funkcją grila od góry. Podsmażone szaszłyki przełóż do pieca, zapiekaj maksymalnie kolejne 5-8 minut. Podawaj od razu z ugotowanym ryżem, dodatkowymi plastrami pomarańczy, posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Wspaniała propozycja podania mięsa z owocami. Niepotrzebnie obawialiśmy się nadmiaru pomarańczy. Przeciwnie, zajadałam się dodatkowymi plastrami tego słodkiego owocu! Jestem przekonana, że będą jeszcze lepsze, jeśli odważycie się przygotować je na grillu! Pozdrowienia znad morza!

6 komentarzy:

  1. A wiesz, choc nie jestem fanka polaczenia miesa i owocow, to te kaboby strasznie mnie kusza. Przetestuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Maggie! Mój luby też nie przepada za takim połączeniem, a mimo to szaszłyki z owocami wcinał żwawo :)

      Usuń
  2. Chyba muszę się odważyć, bo niezwykle mnie zaintrygowała ta pomarańcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do odważnych świata należy :*

      Usuń
  3. Witaj!

    Ponieważ w tamtym roku brałaś udział w konkursie Czas na Piknik! organizowanym przeze mnie, mam przyjemność zaprosić Cię ponownie do zabawy. W tym roku piknikujemy przez cały Maj, zaś akcja realizowana jest tylko przez mój blog, z wykluczeniem agregatorów. Żeby wziąć w niej udział, wystarczy przygotować potrawę idealną na piknik :)

    Dodatkowo na zakończenie akcji rozdam 5 prezentów od Home&You, w tym kosze piknikowe.

    Wszystkie szczegóły oraz zasady akcji znajdziesz tutaj: Czas na piknik

    Serdecznie zapraszam Cię do zabawy.

    Czas na piknik, piknik, piknik! :)

    Pozdrawiam
    Usagi z W kuchni Usagi

    P.S. Te kebaby wyglądają majówkowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Usagi! Dziękuję za odwiedziny i zaproszenie! Na pewno dołączę do akcji! Pozdrowienia :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014