Od kilku dni podjadam truskawki. I chociaż na nasze, polskie, musimy jeszcze troszkę poczekać, dobrze było zjeść kawałek ciasta z truskawkami! Wiosna zawitała na dobre. Jest ciepło, w ciągu dnia słonecznie. Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 17 cm x 24 cm, na podstawie inspiracji ze strony thewhiteramekins.com (z moimi modyfikacjami).
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C, f. Schar)
- 1 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szkl. oliwy/oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g płatków migdałowych
- 250 g truskawek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- cukier puder do posypania, opcjonalnie
Truskawki wymyj, oczyść z szypułek, pokrój w plasterki, odstaw. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę (około 5 minut miksowania).
Dodaj olej/oliwę, skórkę pomarańczową, ekstrakt z wanili.Wreszcie wsyp mąkę, proszek do pieczenia, zmiksuj.
Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przelej do niej przygotowaną mieszaninę na ciasto. Na wierzchu rozłóż równomiernie plastry truskawek, posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut, lub aż do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciacho bardzo dobre, proste i szybkie w wykonaniu. Pozostaje lekko wilgotne każdego kolejnego dnia po upieczeniu. Idealny owocowy smakołyk na piknik!
Przepis dodaję do akcji Usagi:
Ja wciaz czekam na smaczne, slodkie, wygrzane sloncem truskawki... Twoje ciasto wyglada bosko!
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto :) porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie świetne! Ależ mi się zachciało ciasta z truskawkami .
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo smakowicie, takie letnie i wspaniale owocowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to ciasto! poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńUpieklam je wczoraj. Smakuje...nie powiem. Jedyne co mi w nim przeszkadza to ta skorka pomoranczowa. Uwazam, ze przeszkadza tu raczej i zabija smak truskawek.
OdpowiedzUsuńNastepnym razem zrobie bez. A nastepny raz bedzie:)) Dziekuje za super szybki przepis. Binka
każdemu z nas ten sam deser może smakować inaczej ;) to normalne... ale cieszę się, że w ogóle Ci smakowało :) w dziale 'krajanki' znajdziesz przepisy na inne ciasta z truskawkami, chyba bez skórki pomarańczowej, pozdrawiam
UsuńDziekuje Kasiu, bede probowac. Przyznaje Ci racje, smaki sa rozne. Ale samo ciasto bylo bardzo delikatne. Jedno z niewielu ktore pieklam mialo wlasnie taka delikatna konsystencje. Mysle, ze inne owoce tez mozna dodac. Pozdrawiam Binka
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo Ci dziękuję za udostępnienie przepisu, ciasto jest przepyszne! Jestem na diecie bezglutenowej od niedawna, a że moje kubki smakowe są wciąż rozbudzone i niewiele rzeczy bezglutenowych mi pasuje, to to ciasto jest genialne :) pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńEla
Witaj Elu! Nie martw się, że nie wszystko Ci smakuje, ale co więcej - nie zrażaj się do diety. W dużej mierze to kwestia przyzwyczajenia - mój Luby jest na diecie od dziecka i nawet jeśli próbuje coś glutenowego z kolei, uważa że jest to niesmaczne :) ciasto na oliwie było dobre, ale nie rewelacyjne. Mi osobiście bardziej smakowały ciasta na mieszance mąki bezglutenowej i migdałowej lub orzechowej, co więcej na maśle - są cudowne!
UsuńWiesz Elu, bardzo dziękuję Ci za Twój komentarz. Cieszę się, że nie tylko ja korzystam z tych przepisów bezglutenowych. Nie poddawaj się będąc na diecie. Na pewno znajdziesz i wypróbujesz wiele przepisów, czy też gotowych smakołyków, które trafią w Twoje kubeczki smakowe :) Pozdrawiam również!
Kasiu, na pewno będę tu często zaglądać :) dziękuję za wsparcie!
UsuńEla
Elu, gdyby coś, to pytaj śmiało. Jeśli coś nie wyjdzie, tym bardziej daj mi znać. Pozdrowienia kochana!
Usuń