sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowo-kasztanowe. Sto lat!


Najlepsze ciasto czekoladowe w wersji bezglutenowej jakie jadłam. Idealne brownie bezglutenowe z delikatną nutą kremu kasztanowego. Podaję przepis na blaszkę o średnicy 23 cm, z inspiracją znalezioną na stronie Przepisy. Magazyn Kuchnia - klik. Jesteście ze mną już 3 rok!


Składniki:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 250 g kremu kasztanowego (np. z wanilią)
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
W rondlu zacznij rozpuszczać masło, dodawaj połamaną w kostkę czekoladę, mieszaj powoli, aby rozpuścić całą czekoladę.
Następnie dodaj krem kasztanowy, mieszając trzepaczką. Rondel odstaw, aby masa ostygła. Białka oddziel od żółtek. Do masy czekoladowej dodaj jedną łyżkę mąki, następnie jedno żółtko, zamieszaj.
Dorzuć drugą łyżkę mąki oraz pozostałe żółtka, jedno po drugim, mieszając w trakcie trzepaczką. Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz szczyptę soli.
Wreszcie do masy czekoladowej wmieszaj delikatnie białka. Na koniec wlej łyżkę rumu, zamieszaj. Blaszkę wysmaruj margaryną, obsyp bułką tartą, po czym przelej masę do formy.

Ciasto piecz w temperaturze 160°C przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto oprósz przez gęste sitko gorzkim kakao. Wierzch ciasta i brzegi możesz obłożyć kandyzowanymi kasztanami. Smacznego!
Mocno czekoladowe. Lekko wilgotne. Zbite. Pyszne. Przepis zmodyfikowałam ilością i rodzajem mąki, czekolady, rumu. Na pewno upiekę je jeszcze raz. Zachęcam wszystkich czekoladoholików do wypróbowania tego przepisu.
Ps. Dziękuję Wam, że jesteście ze mną kolejny rok, mimo iż co raz rzadziej bloguję. Obawiam się, że tak póki co zostanie. Przesyłam Wam pozdrowienia znad Bałtyku i wracam do planowania wakacji - mój urlop dopiero się zacznie ;-)

9 komentarzy:

  1. Wszystkiego pysznego! Doskonałe ciasto, szukam właśnie takich bez glutenu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciasta! pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O , zjadłabym :) A twn krem nie ma glutenu? ;) /Weronika

    P.S:Super zdjęcia i świetny blog!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Weroniko, w składzie kremu nie ma składników, które mogłyby zawierać gluten.

      ps. dzięki za komentarz, pozdrowienia!

      Usuń
  4. Nad Baltykiem bede na jesieni, wiec moze uda nam sie spotkac :)
    A ciasto wyglada wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej Gosiu! czekamy z Szymonem na spotkanie :) bardzo mile Cię wspominamy! a ciasto wypróbuj!

      Usuń
  5. Mmm, wygląda naprawdę pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.