piątek, 4 października 2013

Pierogi leniwe

"Na tapczanie siedzi leń, nic nie robi cały dzień [...] Miał zjeść kolację - tylko ustami mlasnął". O, przepraszam! Chyba żaden leń nie pogardzi tak pysznymi kluskami na słodko! Podaję przepis na 2 duże porcje bezglutenowych pierożków z twarogiem i ziemniakami - nie tylko dla leniwych.
Składniki:
  • 200 g twarogu
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1/4 fil. mąki bezglutenowej do ciasta pierogowo-naleśnikowego
  • 3/4 fil. mąki bezglutenowej (mix. B Schara lub innny koncentrat etc.)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cynamon do posypania, opcjonalnie
Na stolnicy rozsyp mąkę formując charakterystyczny dołek, dodaj cukier waniliowy, sól. W środek mąki wbij jajo, dodaj ziemniaki rozgniecione widelcem. Twaróg rozdrobnij - możesz również użyć widelca, dodaj do reszty składników. Całość zagnieć, podsypując w razie potrzeby mąką - z racji podsypywania nie jestem w stanie podpowiedzieć Wam dokładnej ilości mąki. Podsypujcie mąką i zagniatajcie ciasto tak długo, aby z jednej strony nie lepiło się do rąk, z drugiej zaś pozostało delikatne.
Ciasto podziel na cztery części, formując z każdej wałki o szerokości 1,5 cm, rozłożone na desce. Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Zrzucaj kluski z deski prosto do wrzącej wody (zmniejsz grzanie), krojąc wałki po skosie długości 2-3 cm (wedle uznania).
Gotuj około 5-7 minut od wypłynięcia (niektórzy podają 3, ja z reguły wydłużam czas gotowania, sprawdzając co jakiś czas konsystencję losowo wybranej kluski). Ugotowane pierogi zahartuj chwilę w zimnej wodzie w drugim garnku. Na patelni roztop łyżkę masła, po czym wrzucaj kluski.
Smaż z obu stron na złoto, aż nabiorą chrupiącej skórki. Podawaj gorące, obsypane cukrem, cynamonem lub z dodatkiem jogurtu. Smacznego!
Pierogi leniwe, zaraz obok klejonych z mięsem, są moimi ulubionymi kluskami. Od zawsze robimy je z twarogiem i ziemniakami, przeważnie smażąc i posypując cukrem. Uwielbiam Mamine. Zdarzało się też, że robiłam je będąc na studiach. Zawsze się nimi obiadam! W wersji bezglutenowej równie pyszne. Nawet mój Luby się do nich przekonał! Smakują rewelacyjnie z cynamonem i jogurtem waniliowym.

2 komentarze:

  1. Świetne ! uwielbiam,a dawno, dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja jadłam je nawet dzisiaj :) Mamine :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014