
Kormę, obok maślanego curry, zaliczam do najsmaczniejszych curry w kuchni indyjskiej. Jest łagodna i ma wspaniały kremowy sos. W tym przepisie łagodzi go maślanka. Podaję przepis na 4 porcje na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski/kostkę
- 1/2 szkl. maślanki (125 ml)
- 1/2 szkl. niesolonych, prażonych (!) nerkowców (90 g)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 5-cm kawałek imbiru, starty (opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego imbiru)
- 5-cm kawałek kory cynamonu
- 2-3 listki laurowe
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (domowy lub z kostki)
- 1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym, pokrojonych
- 1 łyżka cukru
- olej
- sól i pieprz cayenne do smaku
- ryż basmati lub jaśminowy, ugotowany
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, smaż ok. 3 minuty, aż zacznie mięknąc. Dodaj czosnek, imbir, korę cynamonu, listki laurowe, mieloną kolendrę i kurkumę, kmin, szczyptę pieprzu. Całość zamieszaj łopatką, smaż ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć i równo pokryją cebulę.




uwielbiam kormę, ale nigdy jej nie robiłam sama. Ta kremowa konsystencja sosów hinduskich mnie urzeka. Nie wiedziałam, że chodzi w tym przypadku o maślankę. Może właśnie dzięki Tobie się skuszę na samodzielne przyrządzenie kormy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Sosy kuchni indyjskiej są niesamowite, uwielbiamy je z Połówkiem. W tym przepisie łagodzi go maślanka (chociaż na moje i bez niej nie jest ostry), podczas gdy z reguły wybawieniem z ostrego smaku jest mleczko kokosowe. Ogólnie danie jest bardzo dobre.
UsuńZachecilas mnie bardzo do wyprobowania tej potrawy :) jeszcze nie mialam okazji jej przygotowac, ale teraz na pewno sie to zmieni,
OdpowiedzUsuńi tak ma być :)
UsuńAż potrafię sobie wyobrazić ten wspaniały zapach, który musi unosić się w kuchni podczas gotowania tej kormy. My raczej wolimy pikantniejsze dania z kuchni indyjskiej, ale dobrą kormą nie pogardzę :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń