środa, 29 stycznia 2014

Korma z kurczaka

Kormę obok maślanego curry zaliczam do najsmaczniejszych curry w kuchni indyjskiej. Jest łagodna i ma wspaniały kremowy sos. W tym przepisie łagodzi go maślanka. Podaję przepis na 4 porcje na podstawie przepisu z książki, pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski/kostkę
  • 1/2 szkl. maślanki (125 ml)
  • 1/2 szkl. niesolonych, prażonych (!) nerkowców (90 g)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-cm kawałek imbiru, starty (opcjonalnie 1 łyżeczka mielonego imbiru)
  • 5-cm kawałek kory cynamonu
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego (domowy lub z kostki)
  • 1 puszka pomidorów z sosem pomidorowym, pokrojonych
  • 1 łyżka cukru
  • olej
  • sól i pieprz cayenne do smaku
  • ryż basmati lub jaśminowy, ugotowany
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, smaż ok. 3 minuty, aż zacznie mięknąc. Dodaj czosnek, imbir, korę cynamonu, listki laurowe, mieloną kolendrę i kurkumę, kmin, szczyptę pieprzu. Całość zamieszaj łopatką, smaż ok. 1 minuty, aż przyprawy zaczną pachnieć i równo pokryją cebulę.
Wlej bulion, sos pomidorowy z kawałkami pomidorów, wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę cukru i szczyptę soli. Doprowadź sos do wrzenia, mieszaj zdrapując łopatką przywarte na dnie resztki. Wreszcie wrzuć mięso, zamieszaj aby sos pokrył je w całości. Patelnię przykryj częściowo, gotuj na małym ogniu minimum 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
Około 15 minut przed końcem gotowania kurczaka zmiksuj na puree maślankę i uprażone wcześniej na patelni nerkowce (możesz je też drobno posiekać), powoli przelej do kurczaka stale mieszając. Całość gotuj jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Ugotowany ryż przełóż do misek, po czym pokryj go kurczakiem z sosem (uważaj na listki laurowe oraz korę cynamonu). Udekoruj kolendrą (ewentualnie pietruszką) i podawaj od razu. Smacznego!
Korma usatysfakcjonuje przede wszystkim smakoszy łagodnych dań kuchni indyjskiej. Jest delikatna, aromatyczna i naprawdę pyszna.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam kormę, ale nigdy jej nie robiłam sama. Ta kremowa konsystencja sosów hinduskich mnie urzeka. Nie wiedziałam, że chodzi w tym przypadku o maślankę. Może właśnie dzięki Tobie się skuszę na samodzielne przyrządzenie kormy.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosy kuchni indyjskiej są niesamowite, uwielbiamy je z Połówkiem. W tym przepisie łagodzi go maślanka (chociaż na moje i bez niej nie jest ostry), podczas gdy z reguły wybawieniem z ostrego smaku jest mleczko kokosowe. Ogólnie danie jest bardzo dobre.

      Usuń
  2. Zachecilas mnie bardzo do wyprobowania tej potrawy :) jeszcze nie mialam okazji jej przygotowac, ale teraz na pewno sie to zmieni,

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż potrafię sobie wyobrazić ten wspaniały zapach, który musi unosić się w kuchni podczas gotowania tej kormy. My raczej wolimy pikantniejsze dania z kuchni indyjskiej, ale dobrą kormą nie pogardzę :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014