
Minęły zielone Święta, rozpoczął się nowy rok. Może jeszcze spadnie śnieg? Dzisiaj wszystkich Was częstuję słodkimi babeczkami waniliowymi. Podaję przepis autorski na 11 babeczek waniliowych z kremem z białą czekoladą.
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki bezglutenowej (np. mix C, f. Schar)
- 1/2 szkl. białego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 100 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 łyżki miękkiego masła
- 135 g serka śmietankowego typu creme cheese
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady + 1 łyżeczka masła
- perełki cukrowe, opcjonalnie
W misce zmiksuj jajko z cukrem. Dolej rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksuj. Wreszcie dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste, do nakładania łyżką. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki więcej, zmiksuj. Na koniec wsyp czekoladę, wymieszaj.



świetnie wyglądają :) zjadłabym...
OdpowiedzUsuńPrzeglądam Twoje przepisy i zastanawiam się, dlaczego dopiero teraz tu trafiłam. Jesteś kopalnią bezglutenowych inspiracji! :)
OdpowiedzUsuńbajeczne, albo właściwie - bajkowe :) cudne, jak pagórki zaśnieżone :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Cudne. Narobiłaś mi chęci na babeczki malinowe :)
OdpowiedzUsuń