
Zapach podsmażanego świeżego imbiru zdecydowanie poprawia mój apetyt. Tym razem indyk z mieszanką tak naprawdę dowolnych warzyw. Podsmaż, wymieszaj i gotowe! Podaję przepis na 4 porcje, z inspiracji znalezionej na stronie www.grannys.ca
Składniki:
- 0,5 kg piersi z indyka, pokrojonej w kostkę lub paski
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub biała papryka
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej lub groszku cukrowego
- 1 marchewka obrana i pokrojona w paski
- pół małego słoiczka marynowanych kolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na pół
- 1/2 fil. bulionu z indyka lub kurczaka (ewentualnie z kostki/bulionetki)
- ok. 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i posiekany
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane
- 1 cebula, posiekana w piórka
- sól i pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej lub oliwa do smażenia
- szczypiorek posiekany, do posypania
Przygotowanie:
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 1-2 łyżki oliwy (lub oleju), wrzuć kawałki indyka. Dopraw solą i odrobiną pieprzu, smaż tak długo, aż mięso przestanie być surowe. Przełóż usmażone kawałki mięsa do miski.




Danie zachwycające, wybitnie pobudziło moje kubki smakowe.
OdpowiedzUsuńDanusia :)
Twoim indykiem z warzywami pachnie mi z ekranu :) Gdyby nie to, że właśnie zjadałam obiad, to chyba pobiegłabym po składniki i bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńWitaj. :) Nominuję Cię do Liebster Blog Award . Więcej informacji znajdziesz na moim blogu http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu, dziękuję za nominację :) opowiem o sobie wkrótce!
Usuńps. wybrałaś cudowne miejsca do odwiedzin :)