
Kiedy wreszcie kupiliśmy bezglutenowe ciasto francuskie (a kupujemy je bardzo rzadko), postanowiliśmy zapiec pod nim mięso. Przepis Jamiego Olivera na kurczaka w sosie musztardowym okazał się wspaniały i chętnie się nim z Wami dzielę. Poniższe instrukcje nie są jednak pełnym odzwierciedleniem twórczości Jamiego. Podaję zmodyfikowany przepis na 4 porcje.
Składniki:
- 700 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do oprószenia mięsa
- pęczek dymki z cebulką
- 1 czubata łyżka mąki i mąka do oprószenia
- 4 łyżeczki musztardy (delikatesowej, sarepskiej)
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 1 fil. bulionu z kurczaka
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (w oryginale tymianek)
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego, bezglutenowego
- 1 jajko, roztrzepane
- oliwa + kawałek masła
- dodatkowo w oryginale 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry i usmażonych z mięsem - pominęłam
- 3-4 duże marchewki
- szczypta cukru
- kawałek masła
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka mąki
- 1 fil. bulionu z kurczaka
- 1 puszka groszku, odcedzonego
- odrobina soku z cytryny
- kawałek masła
Piersi z kurczaka obierz ze skóry, ścięgien, pokrój w wąskie kawałki grubości 1 cm, oprósz solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj 2 łyżeczki musztardy z łyżeczką śmietany, po czym zalej marynatą mięso, dokładnie wymieszaj.
Cebulę i szczypiorek pokrój w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy, wrzuć kawałek masła (1 łyżkę). Wrzuć cebulkę i połowę szczypiorku, smaż 3 minuty. Dorzuć mięso i smaż do miękkości oraz wyparowania soku z mięsa - zbierz nadmiar szumów.


Oprósz czysty blat mąką i rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Oprósz ciasto mąką, delikatnie rozwałkuj, aby wystarczyło do przykrycia naczynia w jednym kawałku. Lekko ponacinaj ciasto w kratkę, przy czym nie przecinaj go.
Zdejmij patelnię z kurczakiem z ognia i przelej z sosem do naczynia żaroodpornego (ok. 15 x 21 cm). Przykryj nadzienie arkuszem ciasta, upychając je przy brzegach (jak na zdjęciu). Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Piecz na złoto w nagrzanym do 200°C piekarniku około 15 minut.



halo Kasiu. kurczaka robilam, byl pyszny, za to groszku z salata jeszcze nie, musze nadrobic straty :*
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło, trzymaj się.
hej hej :) wieki minęły! jakiś czas temu widziałam, że wróciłaś do Posen... co do obiadu, cieszę się, że był pyszny :) nam też smakował :)) groszek też nie był zły, chociaż dla niektórych z nas same marchewka i groszek do mięsa -bez ziemniaków, ryżu etc.- to za mało ;) cieszę się, że napisałaś :* pozdrawiam Cię ciepło z 3city! ps. dawno nie byłam w Świeciu...
Usuń