
Zapewne zapomnieliście już smak przysmaków wielkanocnych. I ja przygotowuję aktualnie dania z nowalijek. Ale chciałabym podzielić się z Wami jednym wielkanocnym przepisem, który powtórzyłam na początku maja - mazurkiem bezglutenowym. Przygotowując sernik w Wielką Sobotę zostało mi trochę kruchego ciasta ze spodu, z którego zrobiłam wielkanocny mazurek. Nie miałam czasu na fotografowanie, dlatego wróciłam do przepisu niedawno. Polecam go wszystkim będącym na diecie bezglutenowej. Podaję autorski przepis na 2 mazurki o średnicy 20 cm.
Składniki:
- 1 fil. mąki bezglutenowej (np. mix C f.Schar) + do podsypywania
- 3/4 fil. cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 75 g margaryny do pieczenia, schłodzonej
- owoce kandyzowane
- słupki migdałowe lub inne bakalie
- 1/3 puszki gotowej masy kajmakowej
Przygotowanie:
Na stolnicy rozsyp mąkę i cukier puder tworząc charakterystyczny dołek. W środek wbij jajko, dodaj szczyptę soli i pokrojoną w kostki margarynę. Szybko zagnieć ciasto podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto włóż do woreczka foliowego, po czym schłódź w lodówce lub zamrażalniku przez kilka godzin - ciasto możesz też przygotować dzień lub kilka dni wcześniej i zamrozić, przy czym po rozmrożeniu nie zamrażaj resztki powtórnie.

Przenieś papier z ciastem na spód blachy, delikatnie dociśnij do brzegów okręgu, resztę ciasta na brzegach zroluj do środka tworząc rant wysokości 5 mm - większe kawałki odetnij. Ciasto nakłuj widelcem, nałóż obręcz na blaszkę, i piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/