poniedziałek, 8 września 2014

Kurczak w sosie jerk według Jamiego Olivera

Nie wiem jak Jamie to robi, że jego propozycje tak rozbudowanego obiadu przygotowuje w 30 minut. Nawet, gdybym nie pstrykała zdjęć w trakcie, nie zdążyłabym w 30 minut. Pamiętam moje rozczarowanie i złość, jak ostatnim razem piekłam zapiekankę ziemniaczaną wg przepisu Jamiego, która ciągle wydawała mi się surowa, podczas gdy reszta obiadu czekała na stole. Zauważyłam, że w większości jego przepisów mimo gotowania zgodnie z instrukcją, przygotowane warzywa pozostają twarde, co w polskiej kuchni uchodzi po prostu za surowe. Warto dopracować przepisy Jamiego według własnych upodobań. Podaję przepis na 4 porcje kurczaka w sosie jerk, na podstawie książki, pt. "Jamie Oliver. 30 minut w kuchni."

Składniki:
  • 750 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól i czarny świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
Sos jerk:
  • 4 dymki
  • mały pęczek świeżego tymianku (zastąpiłam 1 łyżeczką suszonego)
  • 3 suszone listki laurowe (w oryginale świeże)
  • 8-10 zmielonych goździków
  • 1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
  • 6 łyżek złotego rumu
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 papryczka scotch bonnet (zastąpiłam pepperoni)
  • 4 ząbki czosnku
Surówka:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cykoria (radicchio)
  • 1 nieduża sałata rzymska
  • 1 marchewka (opcjonalnie, brak w oryginale)
  • świeży sok z limonki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1 pojemniczek rzeżuchy (pominęłam)
Ryż z fasolą:
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 600 ml ekologicznego bulionu
  • 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
  • 2 dymki
  • 1 laska cynamonu
Dodatkowo: 4 duże kolby kukurydzy

Przygotowanie:

Usuń z dużej piersi z kurczaka błonki oraz kości. Odetnij polędwiczki, po czym każdą połowę piersi przekrój wzdłuż na pół (lub 4 części w zależności od wielkości piersi). Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy w kurczaka z obu stron. Połóż piersi na rozgrzanej patelni do grillowania (użyłam zwykłej), smaż aż się zarumieni i będzie usmażona w środku.
Kolby kukurydzy wrzuć do garnka z osoloną wodą, gotuj min. 30 minut, aż zmięknie - długość gotowania zależy od rodzaju kukurydzy, dlatego warto ją zacząć szybciej gotować.

Sos: jeśli nie masz zmielonych przypraw, utrzyj przyprawy w moździerzu, wymieszaj. Papryczkę pokrój w większe kawałki, przełóż do blendera. Dodaj dymkę, rum, ocet, miód, przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku, dużą szczyptę soli oraz zmielone przyprawy. Całość miksuj pulsacyjnie pod pokrywką, aż uzyskasz gładką pastę. Rozrzedź ją odrobiną oliwy, jeśli będzie bardzo gęsta.
Wlej do naczynia do zapiekania odrobinę oliwy, włóż kurczaka, zalej sosem jerk. Polej łyżką miodu, posyp gałązkami rozmarynu, kolendry, tymianku -jeśli używasz świeżego- oraz dodaj liście laurowe (!). Nagrzej piekarnik do 200°C, piecz 15 minut, przewracając ostrożnie mięso w naczyniu. Aby mięso nie wyschło, naczynie możesz przykryć folią aluminiową. W między czasie sprawdź kukurydzę, gotową zestaw z ognia.
Przygotuj surówkę: oczyść paprykę z pestek i posiekaj razem z wymytymi liśćmi sałaty. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż warzywa do miski, dodaj rzeżuchę. Całość skrop oliwą i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki (wystarczy połówka lub jedna w zależności od preferencji). Ćwiartkę czerwonej cebuli posiekaj w piórka, rozsyp nad surówką. Posyp szczyptą soli oraz pieprzem, dodaj porwane listki kolendry, postaw na stole.

Na patelni rozgrzej oliwę lub łyżkę masła, przełóż szczypcami kukurydzę, smaż, często przewracając aż się przypiecze, po czym przełóż na talerze. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, nakładaj na talerze polewając sosem z dna naczynia. Dołóż surówkę. Smacznego!
Ryż z fasolą podaliśmy drugiego dnia, dlatego nie ma go na zdjęciach.
W celu przygotowania ryżu zgodnie z instrukcją Jamiego dymki drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Dodaj cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj. Wrzuć ryż, zalej bulionem, gotuj 10 minut. Fasolę odcedź, dorzuć do ryżu, wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut, często mieszając. Podawaj z resztą przygotowanych składników. U nas ryż przygotowaliśmy trochę inaczej: najpierw ugotowaliśmy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wymieszaliśmy z resztą składników z pominięciem cynamonu.
Pomimo przekroczenia czasu przygotowywania obiadu, nie zawiodłam się. Kurczaka w trakcie pieczenia przykryłam folią. Surówka jest lekka i orzeźwiająca. Kukurydzę polaliśmy masłem, była pyszna. Ryż możecie zastąpić ziemniaczkami z masłem i pietruszką. Dobra propozycja, chociaż z góry informuję, abyście wygospodarowali więcej czasu niż 30 minut.

6 komentarzy:

  1. Strasznie długi czas gotowania tej kukurydzy. Ja gotuję zwykle 10-12 minut, ale w wodzie bez soli. Sól sprawia, że kukurydza dłużej się gotuje. Solę kukurydzę w tym momencie, gdy dodaję do niej masło, już po ugotowaniu. :) A przepisy Jamie'go też mnie czasem zaskakują tempem. Mam od niedawna tą książkę "15 minut w kuchni". Zobaczymy czy uda mi się coś z niej w odpowiednim czasie przygotować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, długi. Kupowaliśmy kukurydzę kilkakrotnie. Raz ugotowała się szybciej i była wyjątkowo dobra. Przy gotowaniu następnych zaczęliśmy wątpić i rezygnować. Dziękuję za radę. Jeśli jeszcze raz będziemy gotować kukurykę, spróbuję bez soli. Te 15 minut Jamiego mnie kusi ;) ale póki co kupiłam inne książki :) pozdrowienia

      Usuń
  2. Wpadłam tu, bo akurat spisuję przepis na kurczaka w sosie jerk wg Jamiego na swoim blogu. Widzę, że masz proporcje z książki. Ja je zapisałam w trakcie programu o tym samym tytule i tam podane są inne proporcje składników. Ciekawa jestem, który smaczniejszy ;)
    Zapiekanka ziemniaczana Jamiego będzie gotowa tak szybko, gdy kupi się odpowiednie ziemniaki(sałatkowe). Mimo że w Polsce jada się sporo ziemniaków, to nadal nie potrafimy w większości odróżnić odmian i stosować ich w odpowiednich potrawach.

    Z książek Jamiego polecam Włoska wyprawa Jamiego - chyba najlepsza, choć ja lubię jeszcze Jamie w domu. Tyle że w tych książkach znajdują się przepisy wymagające dużo więcej czasu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sztuczkę co do gotowania kukurydzy zdradził mi jeszcze gdy byłam dzieckiem pan w wesołym miasteczku. Gotować kukurydzę w słodkiej wodzie, nie wysycha i szybko się gotuje. Dopiero gdy "dojdzie" sole wodę. Zawsze idealna jak z kociołka na wesołym miasteczku 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpisuję się pod twoim pierwszym wpisem przed tym zdaniem. Nie jesteśmy w stanie przygotować takiego PRZYJĘCIA w 30 minut. No chyba, że sztab kucharzy, zmywaczy pomocy kuchennych stoi obok. A pierś z kurczaka wg. tego przepisu wyszła.. Wszystko inne jest półsurowe ale to chyba dlatego, że gdyby dogotował potrawy nie wyszłyby tak malowniczo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię smak goździków, ale taka ilość jak w przepisie zdominuje smak dania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.