Nie wiem jak Jamie to robi, że jego propozycje tak rozbudowanego obiadu przygotowuje w 30 minut. Nawet, gdybym nie pstrykała zdjęć w trakcie, nie zdążyłabym w 30 minut. Pamiętam moje rozczarowanie i złość, jak ostatnim razem piekłam zapiekankę ziemniaczaną wg przepisu Jamiego, która ciągle wydawała mi się surowa, podczas gdy reszta obiadu czekała na stole. Zauważyłam, że w większości jego przepisów mimo gotowania zgodnie z instrukcją, przygotowane warzywa pozostają twarde, co w polskiej kuchni uchodzi po prostu za surowe. Warto dopracować przepisy Jamiego według własnych upodobań. Podaję przepis na 4 porcje kurczaka w sosie jerk, na podstawie książki, pt. "Jamie Oliver. 30 minut w kuchni."
Składniki:
- 750 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka płynnego miodu
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól i czarny świeżo zmielony pieprz
- oliwa
- 4 dymki
- mały pęczek świeżego tymianku (zastąpiłam 1 łyżeczką suszonego)
- 3 suszone listki laurowe (w oryginale świeże)
- 8-10 zmielonych goździków
- 1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 5 zmielonych ziarenek ziela angielskiego
- 6 łyżek złotego rumu
- 6 łyżek białego octu winnego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 papryczka scotch bonnet (zastąpiłam pepperoni)
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cykoria (radicchio)
- 1 nieduża sałata rzymska
- 1 marchewka (opcjonalnie, brak w oryginale)
- świeży sok z limonki
- 1/4 czerwonej cebuli
- garść listków świeżej kolendry
- 1 pojemniczek rzeżuchy (pominęłam)
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 600 ml ekologicznego bulionu
- 1 puszka czarnej fasoli (400 g)
- 2 dymki
- 1 laska cynamonu
Przygotowanie:
Usuń z dużej piersi z kurczaka błonki oraz kości. Odetnij polędwiczki, po czym każdą połowę piersi przekrój wzdłuż na pół (lub 4 części w zależności od wielkości piersi). Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy w kurczaka z obu stron. Połóż piersi na rozgrzanej patelni do grillowania (użyłam zwykłej), smaż aż się zarumieni i będzie usmażona w środku.
Sos: jeśli nie masz zmielonych przypraw, utrzyj przyprawy w moździerzu, wymieszaj. Papryczkę pokrój w większe kawałki, przełóż do blendera. Dodaj dymkę, rum, ocet, miód, przeciśnięte przez praskę obrane ząbki czosnku, dużą szczyptę soli oraz zmielone przyprawy. Całość miksuj pulsacyjnie pod pokrywką, aż uzyskasz gładką pastę. Rozrzedź ją odrobiną oliwy, jeśli będzie bardzo gęsta.
Na patelni rozgrzej oliwę lub łyżkę masła, przełóż szczypcami kukurydzę, smaż, często przewracając aż się przypiecze, po czym przełóż na talerze. Wyciągnij kurczaka z piekarnika, nakładaj na talerze polewając sosem z dna naczynia. Dołóż surówkę. Smacznego!
W celu przygotowania ryżu zgodnie z instrukcją Jamiego dymki drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Dodaj cynamon oraz szczyptę soli i pieprzu, zamieszaj. Wrzuć ryż, zalej bulionem, gotuj 10 minut. Fasolę odcedź, dorzuć do ryżu, wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut, często mieszając. Podawaj z resztą przygotowanych składników. U nas ryż przygotowaliśmy trochę inaczej: najpierw ugotowaliśmy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wymieszaliśmy z resztą składników z pominięciem cynamonu.
Strasznie długi czas gotowania tej kukurydzy. Ja gotuję zwykle 10-12 minut, ale w wodzie bez soli. Sól sprawia, że kukurydza dłużej się gotuje. Solę kukurydzę w tym momencie, gdy dodaję do niej masło, już po ugotowaniu. :) A przepisy Jamie'go też mnie czasem zaskakują tempem. Mam od niedawna tą książkę "15 minut w kuchni". Zobaczymy czy uda mi się coś z niej w odpowiednim czasie przygotować.
OdpowiedzUsuńto prawda, długi. Kupowaliśmy kukurydzę kilkakrotnie. Raz ugotowała się szybciej i była wyjątkowo dobra. Przy gotowaniu następnych zaczęliśmy wątpić i rezygnować. Dziękuję za radę. Jeśli jeszcze raz będziemy gotować kukurykę, spróbuję bez soli. Te 15 minut Jamiego mnie kusi ;) ale póki co kupiłam inne książki :) pozdrowienia
UsuńWpadłam tu, bo akurat spisuję przepis na kurczaka w sosie jerk wg Jamiego na swoim blogu. Widzę, że masz proporcje z książki. Ja je zapisałam w trakcie programu o tym samym tytule i tam podane są inne proporcje składników. Ciekawa jestem, który smaczniejszy ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanka ziemniaczana Jamiego będzie gotowa tak szybko, gdy kupi się odpowiednie ziemniaki(sałatkowe). Mimo że w Polsce jada się sporo ziemniaków, to nadal nie potrafimy w większości odróżnić odmian i stosować ich w odpowiednich potrawach.
Z książek Jamiego polecam Włoska wyprawa Jamiego - chyba najlepsza, choć ja lubię jeszcze Jamie w domu. Tyle że w tych książkach znajdują się przepisy wymagające dużo więcej czasu...
Sztuczkę co do gotowania kukurydzy zdradził mi jeszcze gdy byłam dzieckiem pan w wesołym miasteczku. Gotować kukurydzę w słodkiej wodzie, nie wysycha i szybko się gotuje. Dopiero gdy "dojdzie" sole wodę. Zawsze idealna jak z kociołka na wesołym miasteczku 😊
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod twoim pierwszym wpisem przed tym zdaniem. Nie jesteśmy w stanie przygotować takiego PRZYJĘCIA w 30 minut. No chyba, że sztab kucharzy, zmywaczy pomocy kuchennych stoi obok. A pierś z kurczaka wg. tego przepisu wyszła.. Wszystko inne jest półsurowe ale to chyba dlatego, że gdyby dogotował potrawy nie wyszłyby tak malowniczo.
OdpowiedzUsuńLubię smak goździków, ale taka ilość jak w przepisie zdominuje smak dania.
OdpowiedzUsuń