sobota, 2 kwietnia 2022

Chlebek bananowy z pekanami

W poszukiwaniu idealnego ciasta bananowego w wersji bezglutenowej próbowałam wiele przepisów. Modyfikacja tego przepisu - Pecan banana bread - klik okazała się strzałem w 10-tkę. Ciasto jest takie jakiego oczekiwałam: wilgotne, delikatnie bananowe, orzechowe. Podaję przepis na bezglutenowe ciasto bananowe z pekanami, zmodyfikowane z uwagi na celiakię. Na blaszkę keksową o wymiarach 11 (9 u podstawy) cm x 25 cm.  

Składniki:

Do przygotowania orzechów:

  • 2 łyżki masła 
  • 60 g pekanów, pokrojonych
  • szczypta soli

Do przygotowania ciasta:

  • 1 1/2 fil. mąki bezglutenowej
  • 1 fil. drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 110 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 obrane banany, rozgniecione widelcem
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1. W małym garnuszku rozpuść 2 łyżki masła, wrzuć pokrojone pekany i szczyptę soli. Podgrzewaj mieszając 2-5 minut, odstaw do ostudzenia.

2. W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. 

3. Do drugiej miski wbij 2 jajka, dodaj cukier i cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy), ubijaj na średnich obrotach, aż masa stanie się puszysta. Zmniejsz obroty miksera, wlewaj powoli ostudzone masło stale miksując. Następnie dodaj rozgniecione banany, zmiksuj.

4. Do mokrej masy dodaj wymieszane mąkę, sodę i sól, zmiksuj krótko na niskich obrotach. Dodaj pekany, wymieszaj łyżką. 

5. Blaszkę wysmaruj margaryną, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do przygotowanej blaszki.

6. Piecz w temperaturze 170°C przez około godzinę, aż ciasto zarumieni się a środek pęknie. Studź przez co najmniej 30 minut przed wyjęciem z blaszki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jeśli wygląda tak, jak smakuje, to jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za odwiedziny. Piekę go regularnie z tego samego przepisu i jeszcze się nie zawiodłam :) polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.