czwartek, 11 listopada 2010

Regan

Tak, wiem. Dzisiaj św. Marcina. Ale rogali nie będzie. Z braku czasu. Do domu rodzinnego wróciłam wczoraj późnym wieczorem (mam wolne do końca tygodnia, jupi!). Nie miałam ani siły, ani chęci na przygotowywanie ciasta na rogaliki, które miało chłodzić się przez noc w lodówce. A marcepanu i maku nikt w domu nie lubi. W związku z czym nie było problemu :P Rogali nie ma. Chociaż radują się moje oczy widząc Wasze rogaliki upieczone specjalnie na ten dzień. Może kiedyś... A dzisiaj: REGAN. Na blaszkę o wymiarach 30cm x25 cm
Składniki:
  • 290 g cukru
  • 3 całe jajka
  • 120 ml oleju
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 garści łupanych orzechów włoskich (ubiłam wałkiem na drobno ;-)
  • 2 garści rodzynek (pokroiłam na drobniejsze)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jabłka
Utrzyj cukier z jajkami, dolej olej. Wsyp 1 szklankę mąki, rodzynki, zmiksuj. Dosyp orzechy, sodę, cynamon, kakao, drugą szklankę mąki. Ciasto nabierze gęstości. Pod koniec dodaj pozostałe 0.5 szklanki mąki, miksuj, ciasto będzie bardzo gęste.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, po czym dodaj do ciasta - całość wymieszaj łyżką. Ciasto będzie baaardzo gęste, nie spływa z łyżki.Przełóż ciasto łyżką do uprzednio wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą blaszki. Piecz w temperaturze 180°C przez ~45 minut (aż do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Regan... Pyszne ciasto kakaowo-orzechowe z jabłkami. Uwielbiam regana. Ciasto jest bardzo miękkie, wręcz mokre od jabłek. Nawet następnego dnia :-) Przepis gości u nas prawie od roku (dostałam od koleżanki ze studiów), nie mniej zmieniłam proporcje składników, wśród bakalii znajdują się tylko rodzynki i orzechy. Możesz oczywiście dodać różne orzechy, posiekane migdały, może owoce kandyzowane? Ciasto koniecznie posyp cukrem pudrem :-) Jest słodkie, jabłka są miękkie. Moim zdaniem, bardzo dobre na chłodne jesienne popołudnia.
Ps. Wychodzi pyszne również z mąki bezglutenowej :-)

6 komentarzy:

  1. Próbowałam i potwierdzam, że jest pyszne :) Wprawdzie pod inną nazwą, ale składniki te same. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciacha są fantastyczne i bardzo je lubię niezmiennie od lat

    OdpowiedzUsuń
  3. no chętnie bym wypróbowała, wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chodzi za mną takie ciasto - bo już ładnych kilka tygodni widzę wszędzie czekoladowe ciasta z owocami - to chyba znak żeby je wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz się spotykam. Ale takie składniki nie mogą smakować źle! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Było bardzo pyszne. Prosty przepis na naprawdę dobre ciasto na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014