Lubię tradycyjne schabowe. Ale warto czasem zrobić ze schabu coś innego. Co powiecie na roladki? Zawsze dusiliśmy zawijaski z warzywami w brytwance lub zapiekaliśmy w sosie, w piekarniku. Dzisiaj zostały obsmażone w boczku, następnie gotowane w sosie pomidorowym. Boczek okazał się bardzo dobrym rozwiązaniem suchości schabu ;-) Dzięki temu roladki są miękkie. Wyszło dokładnie 14 roladek.
Składniki na roladki:
- 70 dag mięsa schabowego bez kości (8 kotletów)
- 2 duże ogórki chilli
- 300-500 g żółtego sera pokrojonego w prostokąty
- 14 plastrów boczku wędzonego
- czosnek w proszku
- sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów (użyłam f. Dawtona)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki ketchupu (użyłam pikantny)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki miodu
- 120 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Pokrój schab w plastry o grubości ~1 cm, rozbij mocno tłuczkiem (ostrożnie, żeby nie przerwać mięsa). Ogórki oraz ser pokrój w paski o długości ~3-4 cm. Rozbity kawałek mięsa (jeśli jest duży) podziel na pół, posyp solą, pieprzem oraz czosnkiem z obu stron.
Następnie, na jednym z węższych brzegów rozbitego mięsa nałóż kawałek ogórka oraz serka (dawałam po 2 kawałki sera i ogórka), po czym zacznij zwijać roladkę, równocześnie zawijając brzegi dłuższego boku do środka (zapobiegamy ucieczce roztopionego w trakcie smażenia sera ;-)
Każdą zwiniętą roladkę owijamy następnie plastrem boczku, po czym spinamy wykałaczką. Smażymy roladki w oleju na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. W tym czasie mięso puści sok, boczek zarumieni się, możesz przykryć patelnię przykrywką na krótką chwilę, jeśli tłuszcz mocno pryska (nie przykrywaj przykrywką całej powierzchni patelni, pozostaw odpływ powietrza). Co jakiś czas przekładaj roladki na boki, żeby zapobiec przypaleniu się boczku z jednej strony.
Usmażone roladki przekładamy do głębokiej patelni lub brytwanki.
Przygotuj sos pomidorowy: posiekaj cebulkę oraz czosnek, zeszklij na maśle. Pomidory pokrój w kostkę, po czym zmiksuj wraz z zalewą w blenderze lub mikserem. Zmiksowaną masą zalej cebulkę, dodaj pół kubka wody. Całość zagotuj. Dodaj przyprawy: tymianek, bazylię, oregano, sól i pieprz. Gdy sos zawrze, dodaj 3 łyżki miodu, zamieszaj. Dodaj również 2 łyżki ketchupu (poprawia smak i kolor ;-) Sos powinien być słodko-pikantny, o średniej gęstości.
Zalej sosem roladki. Możesz dodać kilka gałązek koperku. Przykryj patelnię przykrywką (tylko nie szczelnie, pozostaw odpływ i dopływ powietrza). Całość duś 20 minut. Po upływie 10 minut przełóż roladki na drugą stronę, smaż kolejne 10 minut. Przed podaniem możesz zaciągnąć sos mąką (wymieszaj dokładnie w kubku 1-2 łyżki mąki w kilku łyżkach sosu, nie pozostawiając grudek, po czym wlej całość do patelni z sosem i odsuniętymi na jedną stronę patelni roladkami, dokładnie mieszając). Podawaj z ziemniaczkami lub ryżem, surówką.
Roladki powinny być miękkie, dzięki obecności boczku. Jeśli zostały dobrze zwinięte przed smażeniem, powinny zawierać rozpuszczony ser. W smaku, lekko pikantne, co zawdzięczamy przyprawom, ale i przede wszystkim kawałkom ogórka z chilli. Możesz użyć zwykłe ogórki konserwowe, jeśli nie preferujesz ostrych smaków. Moim zdaniem, dużym atutem jest gotowanie/duszenie roladek w sosie pomidorowym. Nabierają bowiem delikatnego posmaku przypraw z sosu, no i ta nutka słodyczy sosu dopełnia ich smak. Aha! Wyjmij wykałaczkę przed zjedzeniem :-)
Ależ to musi smakować:)
OdpowiedzUsuńchyba się połaszę na jedną roladkę.
OdpowiedzUsuńups... jedna mniej. zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach...
jak one pięknie wyglądają. domowo.
OdpowiedzUsuńjakie one są apetyczne! zjadłabym co najmniej dwie
OdpowiedzUsuńuwielbiam robic wszelkiego rodzaju mięsne roladki. z ogórkiem jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńcudownie apetyczne zdjęcia- i ten sosik;) świetny pomysł na niedzielny obiadek
świetny pomysł na danie na wesele... wypróbowałam dla męża i bardzo mu smakowało :) aż stwierdził że chcę takie jedzonko częściej :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Stefanio :) robiłam ostatnio podobne :) pozdrawiam!
Usuń