sobota, 17 listopada 2012

Kurczak z papryką i nerkowcami

Jest to mój pierwszy udział w orzechowym tygodniu :-) Zazwyczaj dorzucam orzechy do słodkich wypieków. Ostatnio gościły natomiast w wersji wytrawnej. Wraz z moimi kulinarnymi przyjaciółmi zapraszamy Was do wypróbowania wytrawnych dań z orzechami :-) Podaję przepis na 4-6 porcji, na podstawie przepisu z książki pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".
Składniki:
  • 500 g udek z kurczaka/lub piersi pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • 3 łyżki sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry (użyłam aktualnie dostępne w domu wino)
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (opcjonalnie sproszkowanego)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire*
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4-1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
  • 2 dymki (wystarczy szczypior, ja zużyłam całe)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 szklanka nerkowców, uprażonych
  • gotowy ryż do podania, np. basmati
Orzechy rozsyp na blaszce, upraż w 180-200°C przez kilka minut w piecyku, potrząsając blaszką co jakiś czas, odstaw. W dużej misce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, wino i imbir. Dodaj kurczaka, wymieszaj, aby mięso równomiernie pokryło się przyprawami. Marynuj minimum 15 minut.

W drugiej misce przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki wody, pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego, olj sezamowy, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Sos odstaw. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Jeśli zamierzasz użyć posiekaną cebulkę, zeszklij ją na tym etapie, przełóż do miseczki.
W razie potrzeby dolej olej, dorzuć mięso i smaż minimum 3 minuty, mieszając aż się zetnie. Usmażone mięso przełóż do miski. Wszystkie papryki wyczyść, wydrąż nasionka, pokrój w kostkę. Do woka lub na patelnię wlej pozostałą łyżkę oleju. Wrzuć paprykę, smaż kilka minut, aż delikatnie zmięknie.
Dodaj posiekany szczypiorek (zostaw odrobinę do podania gotowego dania), smaż kolejne 10 sekund, mieszając, aż zwiędnie i zacznie pachnieć. Ponownie przełóż do woka/na patelnię kurczaka, dodaj uprażone nerkowce. Całość zamieszaj, wlej odstawiony sos i podgrzewaj 1-2 minuty. Podawaj od razu z ryżem. Smacznego!
Prawda, że proste? Większość składników zapewne macie w spiżarniach, wystarczy dokupić nerkowce. Danie aromatyczne, mięso miękkie, papryka na wpół jędrna. No i chrupiące orzechy. Do dzieła :-)

Przepis dodaję do akcji:

W wirtualnej kuchni spotkali się:
      Ps. W oryginale nie ma papryki. Dodałam ją, aby nadać potrawie warzywny charakter. Samo mięso może wydawać sie suche.

      *Sos Worcestershire zawiera śladowe ilości glutenu w postaci octu słodowego wytwarzanego z jęczmienia - stosowanie przez celiaków zgodnie z własnym przekonaniem.

      15 komentarzy:

      1. Oj i znowu nerkowce! Moje ulubione! Kurczak wyglada oblednie! Moje klimaty!

        Bardzo dziekuje za kolejne wspolne gotowanie! :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. dziękuję Kasiu :) ja również cieszę się, że do Was znowu dołączyłam :)

          Usuń
      2. Orzechy nerkowca mają świetny słodki posmak, dzięki czemu świetnie muszą komponować się z takim mięsem. :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. tak, pasują :) chociaż niektórym może przeszkadzać chrupki orzech w wersji wytrawnej :P

          Usuń
        2. Mnie na pewno by nie przeszkadzał, lubię takie dania! Dziękuję za wspólne gotowanie!

          Usuń
      3. Gdzie dzisiaj nie zajrzę to orzechy:) Bardzo ciekawe inspiracje!

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. ah bo to orzechowy tydzień :) buziaki!

          Usuń
      4. kiedyś jadłam kurczaka w nerkowcach w jakiejś restauracji... niebo w gębie ;)

        OdpowiedzUsuń
      5. Świetny pomysł z dodaniem papryki - dzięki temu jest bardzo kolorowo. :-)

        OdpowiedzUsuń
      6. Strasznie lubie takie dania! Uzaleznilam sie od orzechow w wytrawnych przepisach.

        OdpowiedzUsuń
      7. mmm... smaczne i kolorowe danie,:)

        OdpowiedzUsuń
      8. Ale kolorowo wygląda :) parę razy robiłam dania mięsne z nerkowcami i przyznaję, że jest to świetny dodatek :)

        OdpowiedzUsuń
      9. O jakie kolorowe pyszności! Ja też ostatnio robiłam kurczaka z nerkowcami i wiem , że to świetnie połączenie :) Dziękuję za udział w zabawie:) Pozdrawiam:)

        OdpowiedzUsuń
      10. Uwielbiam prażone nerkowce, do kurczaka to orzech pierwsza klasa. Jest słodki, doskonale się komponuje z sosem sojowym.

        OdpowiedzUsuń
      11. Wspaniale wygląda. Poza tym nerkowce to ta uwielbiam.

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Kabka & Bodwick © 2010-2014