Jest to mój pierwszy udział w orzechowym tygodniu :-) Zazwyczaj dorzucam orzechy do słodkich wypieków. Ostatnio gościły natomiast w wersji wytrawnej. Wraz z moimi kulinarnymi przyjaciółmi zapraszamy Was do wypróbowania wytrawnych dań z orzechami :-) Podaję przepis na 4-6 porcji, na podstawie przepisu z książki pt. "Kuchnie Świata. Najlepsze przepisy z różnych krajów do przygotowania w domu".Składniki:
- 500 g udek z kurczaka/lub piersi pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki przegotowanej wody
- 3 łyżki sosu sojowego (u nas bezglutenowy)
- 1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wytrawnej sherry (użyłam aktualnie dostępne w domu wino)
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (opcjonalnie sproszkowanego)
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire*
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4-1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub arachidowego
- 2 dymki (wystarczy szczypior, ja zużyłam całe)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 szklanka nerkowców, uprażonych
- gotowy ryż do podania, np. basmati
W drugiej misce przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki wody, pozostałą 1 łyżkę sosu sojowego, olj sezamowy, cukier oraz skrobię kukurydzianą. Sos odstaw. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Jeśli zamierzasz użyć posiekaną cebulkę, zeszklij ją na tym etapie, przełóż do miseczki.
Przepis dodaję do akcji:
W wirtualnej kuchni spotkali się:
- Lejdi, http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/
- Mirabelka, http://mirabelkowy.blogspot.com/
- Siaska, http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/
- Wiera, http://terazjedzmnie.blogspot.com/
- Mopsik, wlodarczyki.net/mopswkuchni/
- Bartolodzik, http://www.facetnatalerzu.pl/
- Maggie, http://maggiegotuje.blogspot.com/
- Dobromiła, http://dobrosmaki.
blogspot.com/
*Sos Worcestershire zawiera śladowe ilości glutenu w postaci octu słodowego wytwarzanego z jęczmienia - stosowanie przez celiaków zgodnie z własnym przekonaniem.
Oj i znowu nerkowce! Moje ulubione! Kurczak wyglada oblednie! Moje klimaty!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za kolejne wspolne gotowanie! :)
dziękuję Kasiu :) ja również cieszę się, że do Was znowu dołączyłam :)
UsuńOrzechy nerkowca mają świetny słodki posmak, dzięki czemu świetnie muszą komponować się z takim mięsem. :)
OdpowiedzUsuńtak, pasują :) chociaż niektórym może przeszkadzać chrupki orzech w wersji wytrawnej :P
UsuńMnie na pewno by nie przeszkadzał, lubię takie dania! Dziękuję za wspólne gotowanie!
UsuńGdzie dzisiaj nie zajrzę to orzechy:) Bardzo ciekawe inspiracje!
OdpowiedzUsuńah bo to orzechowy tydzień :) buziaki!
Usuńkiedyś jadłam kurczaka w nerkowcach w jakiejś restauracji... niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dodaniem papryki - dzięki temu jest bardzo kolorowo. :-)
OdpowiedzUsuńStrasznie lubie takie dania! Uzaleznilam sie od orzechow w wytrawnych przepisach.
OdpowiedzUsuńmmm... smaczne i kolorowe danie,:)
OdpowiedzUsuńAle kolorowo wygląda :) parę razy robiłam dania mięsne z nerkowcami i przyznaję, że jest to świetny dodatek :)
OdpowiedzUsuńO jakie kolorowe pyszności! Ja też ostatnio robiłam kurczaka z nerkowcami i wiem , że to świetnie połączenie :) Dziękuję za udział w zabawie:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam prażone nerkowce, do kurczaka to orzech pierwsza klasa. Jest słodki, doskonale się komponuje z sosem sojowym.
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Poza tym nerkowce to ta uwielbiam.
OdpowiedzUsuń