Ugotowałam ją tydzień temu. Póki co jest to najlepszy przepis jaki znalazłam i wypróbowałam na zupę dyniową. Jest kremowa i porządnie doprawiona, przy czym nie jest ostra. A z reszty dyni powstał lampion. Podaję przepis na 4-6 mniejszych porcji, z inspiracją ze strony www.taste.com.au/
Składniki:
- ok. 1 kg dyni (wystarczy mała dynia hokkaido)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub zmielonego)
- 2 łyżeczki zmielonego curry
- 3/4 filiżanki czerwonej soczewicy
- 1.25 litra bulionu warzywnego
- 1/3 filiżanki jogurtu naturalnego, opcjonalnie
- świeża kolendra lub pietruszka do podania
- grzanki z chleba, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka oleju/oliwy
Dynię przekrój, wydrąż ze środka pestki. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ warzywa, odstaw. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz ze skórek, po czym drobno posiekaj - czosnek możesz przecisnąć przez praskę. Ponieważ nie dostałam świeżego imbiru, zużyłam mielony. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę około 5 minut, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, imbir oraz curry.
Całość zamieszaj, podgrzewaj minutę, po czym przełóż do zagotowanego bulionu warzywnego. Do garnka z wywarem dorzuć dynię oraz soczewicę. Gotuj co najmniej 20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa przekładaj partiami do blendera, zmiksuj do konsystencji puree.
Wreszcie zawróć warzywne puree do garnka z resztą zupy, zagotuj. Powinieneś otrzymać gęstą, kremową zupę. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącymi grzankami lub odrobiną jogurtu. Smacznego!
Podchodziłam do przepisu z pewną obawą, ponieważ moja poprzednia wersja zupy dyniowej (aczkolwiek na bazie innej inspiracji) była mdła. Ta natomiast pozostaje bardzo aromatyczna, jest gęsta i wspaniale rozgrzewa. Zachęcam do wypróbowania połączenia dyni z curry i soczewicą. Pychotka!
Połączenie dyni i czerwonej soczewicy jest dobre - wychodzi z tego pożywna, smaczna zupa. Niedawno ugotowałam podobną, wg własnego pomysłu - też z dyni i soczewicy, ale z nieco innymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńna pewno była pyszna :) dziękuję HAniu za odwiedziny!
UsuńDynia i soczewica... Hmm, poproszę o termosik i wysyłkę do mnie :P A tak na serio - to połączenie mówi mi, że ta zupa musiała być świetna. Bardzo w moim stylu te smaki.
OdpowiedzUsuńhehe powinnam była wysłać :D no zupka trafiła w nasze smaki idealnie :)
UsuńO,świetna! A u mnie też dyniowa na blogu dziś hihi ;)
OdpowiedzUsuńno proszę jak termunowo trafiłyśmy z zupą dyniową :) powstaje nam wiele smacznych wariacji z dynią w roli głównej, prawda? :)
UsuńWspaniała i pewnie pyszna:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) na pewno godna wypróbowania!
UsuńDobrze doprawiona - podoba mi sie!
OdpowiedzUsuńnom zastanawiam się tylko nad zamianą proszkowego curry pastą ;) może byłaby jeszcze lepsza
Usuńna miseczke takiej zupki to bym sie wprosila do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam częściej :)
Usuńnic tylko ugotować :)
OdpowiedzUsuń