poniedziałek, 24 czerwca 2013

Blondies z białą czekoladą i masłem orzechowym

Skusiło mnie 69% orzeszków ziemnych w składzie masła orzechowego. Niestety, kromka chleba z masłem orzechowym okazała się niemożliwa do zjedzenia. Ale blondies z masłem orzechowym! Przepyszne, dodatkowo z kawałkami czekolady! Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 17cm x 24cm, z inspiracją ze strony tbakedcnx.blogspot.com
Składniki:
  • 125 g mąki bezglutenowej (np. mix. C, f. Schar)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej lub rozpuszczonego i ostudzonego
  • 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub op. cukru waniliowego
  • 75 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
  • 75 g białej czekolady, rozpuszczonej z odrobiną kremówki na polewę, opcjonalnie
W dużej misce zmiksuj rozpuszczone masło z masłem orzechowym, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Wreszcie wbij jajka na raz, zmiksuj, dodawaj mąkę partiami. Całość dokładnie zmiksuj. Otrzymasz gęstą masę. Na koniec dorzuć pokrojoną czekoladę, zamieszaj - wystarczy łyżką.
Blaszkę wysmaruj w kilku miejscach margaryną, wyłóż papierem do pieczenia, po czym przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20-30 minut lub tak długo, aż ciasto "zezłoci się". Ostudź na kratce. Smacznego!
Moja pierwsza uwaga: ciasto było upieczone po 20 minutach. Zaglądajcie przez szybkę piekarnika, aby ciasto nie spaliło się. Po drugie, ostudzone ciasto możesz polać rozpuszczoną białą czekoladą - polacam. Po trzecie i najważniejsze, ciacho jest bardzo dobre, chociaż równie tłuste. Raz na jakiś czas warto upiec tak słodki wypiek :-)

6 komentarzy:

  1. masło orzechowe uwielbiam, ciasto musi byc boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ubóstwiam to cudne, kremowe, bogate masło orzechowe również na chlebku :D Choć w blondie musi smakować obłędnie <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaaaa oszalałam z radochy, muszę zrobić, cudny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oblednie wyglada! Mam chyba jeszcze maslo orzechowe w spizarni, chyba juz wiem, jak je wykorzystac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje 2 ulubione składniki! Biała czekolada i masło orzechowe- jestem wniebowzięta <3

    OdpowiedzUsuń
  6. cieszę się, że przypadł Wam do gustu ten przepis :) tak właśnie myślę, że muszę je znowu upiec :) pozdrawiam Was wszystkie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014