Skusiło mnie 69% orzeszków ziemnych w składzie masła orzechowego. Niestety, kromka chleba z masłem orzechowym okazała się niemożliwa do zjedzenia. Ale blondies z masłem orzechowym! Przepyszne, dodatkowo z kawałkami czekolady! Podaję przepis na blaszkę o wymiarach 17cm x 24cm, z inspiracją ze strony tbakedcnx.blogspot.com
Składniki:
- 125 g mąki bezglutenowej (np. mix. C, f. Schar)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła w temp. pokojowej lub rozpuszczonego i ostudzonego
- 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 175 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub op. cukru waniliowego
- 75 g białej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę
- 75 g białej czekolady, rozpuszczonej z odrobiną kremówki na polewę, opcjonalnie
W dużej misce zmiksuj rozpuszczone masło z masłem orzechowym, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia.
Wreszcie wbij jajka na raz, zmiksuj, dodawaj mąkę partiami. Całość dokładnie zmiksuj. Otrzymasz gęstą masę. Na koniec dorzuć pokrojoną czekoladę, zamieszaj - wystarczy łyżką.
Blaszkę wysmaruj w kilku miejscach margaryną, wyłóż papierem do pieczenia, po czym przelej do niej ciasto. Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 20-30 minut lub tak długo, aż ciasto "zezłoci się". Ostudź na kratce. Smacznego!
Moja pierwsza uwaga: ciasto było upieczone po 20 minutach. Zaglądajcie przez szybkę piekarnika, aby ciasto nie spaliło się. Po drugie, ostudzone ciasto możesz polać rozpuszczoną białą czekoladą - polacam. Po trzecie i najważniejsze, ciacho jest bardzo dobre, chociaż równie tłuste. Raz na jakiś czas warto upiec tak słodki wypiek :-)
masło orzechowe uwielbiam, ciasto musi byc boskie:)
OdpowiedzUsuńA ja ubóstwiam to cudne, kremowe, bogate masło orzechowe również na chlebku :D Choć w blondie musi smakować obłędnie <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńAaaaaa oszalałam z radochy, muszę zrobić, cudny!! :)
OdpowiedzUsuńOblednie wyglada! Mam chyba jeszcze maslo orzechowe w spizarni, chyba juz wiem, jak je wykorzystac :)
OdpowiedzUsuńMoje 2 ulubione składniki! Biała czekolada i masło orzechowe- jestem wniebowzięta <3
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przypadł Wam do gustu ten przepis :) tak właśnie myślę, że muszę je znowu upiec :) pozdrawiam Was wszystkie!
OdpowiedzUsuń