niedziela, 27 października 2013

Wieprzowina duszona z jabłkami

Miękka, duszona wieprzowina aromatyzowana przyprawamy korzennymi, podana z jabłkami. Niecodzienna odmiana klasyczneog schabu. Przepyszna! Podaję przepis na 4-6 porcji na podstawie przepisu z książki Nigelli "Kuchnia. Przepisy z serca domu".
Składniki:
  • 6 kotletów schabowych bez kości, każdy 1-cm grubości
  • 4 jabłka (oryg. Granny Smith)
  • 750 ml soku jabłkowego
  • 2 średnie cebule
  • max. 250 g boczku
  • 50 g mąki bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub kilka w całości
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • olej lub oliwa
  • sól i pieprz do smaku
Wymieszaj mąkę ze zmielonymi przyprawami. Kotlety delikatnie stłucz, oprósz solą i pieprzem, po czym obtocz każdy z dwóch stron w przygotowanej mieszance, odstaw (nie wyrzucaj resztki mącznej mieszanki).
Cebulę obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na rozgrzanym oleju lub oliwie, przełóż do miski. Boczek obierz ze skórki, pokrój w kostkę, po czym usmaż w patelni po cebuli - również przełóż do miseczki.
Na patelnię dolej odrobinę oleju, obsmaż kotlety z obu stron. Jabłka obierz, przekrój na połowy, usuń gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój w cząstki lub większe plastry.
W naczyniu żaroodpornym układaj składniki w następujący sposób: najpierw warstwa cebuli z boczkiem, kotlety, warstwa plastrów jabłek. Rozsyp goździki jeśli używasz ich w całości.
Wsyp pozostałą mąkę z przyprawami do natłuszczonej patelni i mieszając wlej sok jabłkowy. Doprowadź płyn do wrzenia, mieszaj. Zalej sosem zawartość żaraodpornego naczynia, by przesączył się przez wartwy aż do dna. Jeżeli masz mniejsze naczynie ułóż na przemian cebulkę i boczek z kotletami i jabłkami, kończąc cebulką.
Mięso piecz w rozgrzanym piecu, w temperaturze 170°C. Jeżeli jest to niezbędne zrób pokrywkę z folii aluminiowej i ustaw blaszkę na szerszej blaszce w piecu, ponieważ soki mogą kipieć. W przeciwnym razie przykryj żaroodporne naczynie dopasowaną przykrywką. Duś w piekarniku max. 3 godziny, aż wieprzowina będzie upieczona, a jabłka miękkie. Możesz też najpierw piec mięso bez przykrycia przez co najmniej godzinę, a drugą pod folią.

Przed podaniem możesz wyjąć kotlety, zlać sos na patelnię i zagęścić mąką stale mieszając, aby nie powstały grudki - wedle uznania. Podawaj z ziemniakami, pieczonymi jabłkami, kapustką lub inną surówką. Smacznego!
Po wystarczająco długim duszeniu mięso było bardzo delikatne, miękkie, po kolejnym odgrzaniu wręcz rozpadające się. Do tego upieczone jabłka i ziemniaczki polane masełkiem, mmmm. Pyszności!

4 komentarze:

  1. Robiłam już schab z cebulą i jabłkami, ale w innym wydaniu. Bardzo lubię tamten przepis, więc na ten też z pewnością się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to chyba musimy się wymienić doświadczeniami, ponieważ każdej z nas odpowiada to zestawienie smaków :)

      Usuń
  2. Z jabłuszkami brzmi naprawdę pysznie !:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Osoby anonimowe proszę o pozostawienie imienia lub pseudonimu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kabka & Bodwick © 2010-2014